Balears Vadevi
La Festa del Vi Pagès de Sant Mateu fa 28 anys i vol rejovenir els productors
Presentació de la Festa del Vi Pagès de Sant Mateu
Presentació de la Festa del Vi Pagès de Sant Mateu | Ajuntament de Sant Mateu

!--akiadsense-->

És així des de principis dels noranta, quan va començar a celebrar-se aquest esdeveniment que serveix per presentar al Pla d’Aubarca el resultat líquid que s’obté a partir de les collites de raïm que es veremen a Eivissa, especialment en aquesta vall situada als Amunts. Aquest diissabte 15 es celebrarà la vint-i-vuitena edició d’aquesta festa que omple de productors i degustadors la parròquia del municipi de Sant Antoni de Portmany, una de les menys poblades de l’illa però on més arrelada ha quedat la tradició de que es fes a cada casa del seu vi. Enguany, l’Associació de Vesins de Sant Mateu, promotora de la festa, calcula que es despatxaran uns 300 litres de vi. Hi participaran vint productors, una xifra que, segons Toni Cardona, president de l’associació, va a la baixa des de fa uns anys.

Cardona indica que una de les causes és la manca de relleu generacional al camp eivissenc i que els vesins d’Aubarca tenen previst mantenir reunions properament per estudiar-ne possibles solucions. “La baixada de productors és evident tot i que no la podem calcular en xifres exactes. L’aparició de cellers comercials a l’illa ha provocat més demanda de gra i alguns pagesos han començat a vendre-los tota o part de la seua collita en comptes de fer-se el seu propi vi. Això també ho hem de tenir en compte. A partir d’Any Nou començarem a reunir-nos i a estudiar l’estat de les finques d’aquesta zona. No hem d’alarmar-nos massa -ara no patim per el futur immediat de la Festa del Vi Pagès- però sí cal pensar en el llarg termini: si no actuam ara, la situació pot empitjorar”, diu Toni Cardona.

Al tractar-se d’un indret allunyat dels nuclis urbans, la petita població de Sant Mateu (350 habitants, aproximadament) s’està envellint. Tanmateix, mantenir viva aquesta data que arriba puntual abans que comencin les festes nadalenques segueix servint com al·licient per als eivissencs que veremen per afició i per mantenir explotades i cuidades les seues vinyes.

El vi estarà acompanyat -la diada s’iniciarà a les cinc de la tarda- de 184 quilos de sobrassada i 30 més de botifarra. Els llaminers també podran gaudir de bunyols acabats de fer i xocolata calenta. Durant la vetllada actuarà Sa Colla d’Aubarca (19 hores) i després la música la posarà el duo Islabel, que es podrà sentir i incitarà a ballar mentre s’escalfa el cos amb un got del cafè caleta que es prepararà al poliesportiu de Sant Mateu, lloc on es celebrarà una de les festes tradicionals més estimades d’entre totes les que s’organitzen a Eivissa al cap de l’any.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa