Balears Vadevi
La Festa del Vi de Sant Mateu resisteix a la modernitat amb ganes de modernitzar-se
Els vesins s'animaren a celebrar el vi novell a Sant Mateu

!--akiadsense-->

Amb satisfacció moderada, però satisfacció al cap i a la fi. Així han paït els organitzadors de la Festa del Vi de Sant Mateu la celebració de la vint-i-vuitena edició, que va a aplegar a la pista poliesportiva de la localitat mateuera centenars de persones, una colla de ball pagès, una actuació musical de caire més pop i moltes ganes de passar-s’ho bé entre mossets de sobrassada i botifarra torrades i glops al gran protagonista de la vetllada: el vi. Divuit productors van oferir els més de tres-cents litres de vi pagès que han sortit de la collita de raïm d’enguany. Fa una dècada n’eren més d’una trentena. “Els temps canvien i ens hi hem d’adaptar”, diu Toni Cardona, president de l’Associació de Vesins de Sant Mateu quan li pregunto si està preocupat per la davallada.

D’altra banda, Cardona veu esperança en que la festa no es perdi: “I tant que la farem l’any que ve. I l’altre i l’altre. Però hem de mirar d’assegurar el relleu. Pujar a Sant Mateu abans de Nadal segueix sent un costum, però hem de treballar perquè no es perdi la tradició de fer-nos vi a ca nostra amb el raïm de la finca, sobretot a una zona com el Pla d’Aubarca, que es caracteritza precisament per això. Sé que ens reunirem després de Reis i en parlarem de tot això. Encara no sabem cap a on anirem, però estam oberts a tot tipus d’idees. Per això convid tota la gent jove que tingui interès pel camp o que s’estigui dedicant a la pagesia a aportar-nos la seua creativitat. Potser ha arribat l’hora de començar a fer una mica de promoció per internet i introduir el vi pagès a les noves tecnologies”. Ells, de moment, el que han fet ha estat ampliar el ventall d’activitats de la festa amb la representació de ‘Vinyòvol’, un monòleg basat en la relació que tenim els mediterranis amb el vi.

No hi ha festa a Eivissa que no dediqui una estona al ball pagès, que continua ben viu

!--akiadsense-->

El president dels vesins, tanmateix, creu que l’esperit del vi nostrat (mantenir les finques, autoabastir-se i, sobretot, compartir-ho) segueix viu com un tret essencial de l’Eivissa des Amunts, la que s’amaga terra endins. “El que fem cada any a Sant Mateu agrada i molt. Prova d’això és que mantenim l’assistència de públic i que els vins pagesos que s’hi ofereixen agraden molt. I això que ara tenim molta més competència que els primers anys”.

No s’equivoca Cardona. D’un lustre ençà, les dates de celebració gastronòmica s’han multiplicat a l’illa. D’alguna forma, la Festa del Vi de Sant Mateu va ser-ne una de les pioneres i ara té companyia. El passat cap de setmana van celebrar-se dos esdeveniments adreçats als amants dels bons aliments: l’Allioli Festival, a Buscastell, i la Fira des Polp, que va haver d’ajornar-se fa uns mesos per la pluja, a Sant Miquel de Balansat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa