Balears Vadevi
Jornada sobre tendències i millores en el conreu de la garrova, a Eivissa

El Palau de Congressos d’Eivissa acollirà el proper 5 de maig la IX Jornada Tècnica nacional del Foment i Millora del conreu de la Garrova, que celebra anualment per acostar als productors locals les tendències en aquest sector i fomentar el conreu de la garrova com a producte de futur i amb un impacte positiu no només sobre l’economia agrària sinó sobre el paisatge rural. També permet fomentar el consum i aprofitament de la polpa de la garrova, ara un subproducte de l’obtenció del garrofí, en la gastronomia.

La jornada pretén cobrir una demanda creixent en el sector de la garrova espanyola i concretament, de la Comunitat Balear (Mallorca i Eivissa) com és la divulgació de les més recents tècniques de cultiu,l’avaluació del comportament de varietats  de garrover, la comercialització i les aplicacions potencials de la garrova a la indústria alimentària. També es podran degustar productes alimentaris elaboradores amb farina torrada de garrova, com  bescuits, magdalenes, xocolates, ensaïmades i s’acabarà amb un càtering elaborat a base de garrova i altres ingredients d’Eivissa com anyell, poll, polp i formatge.

A més, la celebració d’aquest esdeveniment contribuirà a crear un espai per a la reunió dels professionals del sector, en el qual es fomenti  el debat, la reflexió,  l’intercanvi d’idees i  experiències, i s’actualitzaran els coneixements  d’aquest conreu com una renovada alternativa front als problemes fitosanitaris  derivats de la Xilella.

La Jornada conclourà amb una visita vespertina a una plantació comercial de garrovers situada a Santa Gertrudis on es podrà observar  el maneig del conreu, el comportament de algunes varietats autòctones (Orellona, Boval” o Panesca entre d’altres) i el seu potencial productiu.

Espanya  és el primer país productor i exportador mundial de garrova, amb una producció anual entre 60.000 i 80.000 tm, i una superfície de conreu d’unes  40.000 ha. Les Illes Balears conreen una superfície total de 13.000 has, amb una collita anual entre 12.000 i15.000 tm, la qual cosa representa al voltant del 20% de la producció nacional.

És un conreu de secà que es concentra en el Mediterrani i considerat marginal i a Eivissa és un dels conreus tradicionals que domina el nostre paisatge. Originalment es dedicava a l’alimentació animal, especialment dels animals de tir. Actualment l’elevada demanda per part de la indústria alimentària de garrofí, la seua llavor emprada com a espessant alimentari, ha suposat un increment del preu de la garrova i un revulsiu per a la collita de la garrova.

L’Organització d’aquesta jornada es fa conjuntament entre entre les ‘Empresas Innovadoras de la Garrofa’, que agrupa les principals empreses nacionals dedicades a la transformació de la garrova, i el Consell Insular d’Eivissa. La inscripció és gratuïta, i es pot fer online a través d‘aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa