Balears Vadevi
L’homenatge d’Enotecum als vins californians i francesos amb vins eivissencs
Hippy Ca d'Enotecum i Can Maymó

!--akiadsense-->

El vi és el pretext que ha fet girar mig món al matrimoni que formen Belén Tur i Javi Escandell. Cada viatge comporta una nova descoberta o un aprenentatge en clau enològica. Els propietaris d’Enotecum conegueren fa uns mesos les valls vinícoles de Califòrnia. La seua filla petita, Marina, estava estudiant a l’oest dels Estats Units Americans i anar a veure-la es va convertir en l’excusa perfecta per perdre’s entre les vinyes de la Vall de Napa. “Vam fer tota Califòrnia. De dalt a baix, des de Napa fins a les zones vitivinícoles que queden prop de San Diego. En teníem moltes ganes, sobretot per conèixer sobre el terreny com es fan els vins del Nou Món. Va ser molt interessant la visita que vam fer als cellers d’Opus One, a Oakville. Allà són molt menys estrictes amb els processos. Per exemple, no tenen una quantitat prefixada de sucre residual. Es refien més del seu gust, del sabor que té el vi quan toca el paladar”, explica Escandell.

El comercialitzador eivissenc i la seua família acaben d’acomplir un vell somni gràcies a aquell viatge californià. Aquesta temporada han presentat Hippy Ca, un vi negre que ha recuperat la vocació enològica dels Escandell Tur. Així ho explica el fundador i gerent d’Enotecum: “Fins l’any 2006 produíem el nostre propi vi, però el vam deixar de fer perquè no podíem gestionar tants d’àmbits. Per això ens fa molta il·lusió haver creat Hippy Ca al celler de Can Maymó. És un vi negre que ha estat elaborat seguint els cànons amb els que treballen a Califòrnia”. Aquest vi de la Terra d’Eivissa, fet a partir de raïms sirà, merlot i monestrell, ha passat sis mesos en bota abans d’embotellar-se a unes botelles on llueix, orgullós des de l’etiqueta, un ca eivissenc. El podenc porta una flor a la cua, connectant l’illa amb San Francisco, epicentre de la cultura hippy a Nord-Amèrica i ciutat de la que partiren molts dels peluts (així anomenaven als bohemis els pagesos que convivien al camp amb aquests nouvinguts) que arribaren a Eivissa a les dècades dels seixanta i setanta.

Sasesibo d'Enotecum

!--akiadsense-->

No ha estat, tanmateix, l’únic homenatge d’Enotecum als darrers temps. Coincidint amb el vintè aniversari de l’empresa, ha aparegut també Sasesibõ. Es tracta d’un rosat jove, elaborat a base de sirà i monestrell, i fet a la manera dels vins clàssics de la Costa d’Atzur francesa. “Els rosats que es produeixen i es beuen a les zones de Canes, Sant Tropetz o Niça ens han agradat sempre i han funcionat molt bé a les Pitiüses. Nosaltres vam començar a distribuir-los fa dos dècades i han tingut molt bona acceptació entre el públic local”, diu Escandell, que gràcies a aquests vins li dóna recorregut a la seua vocació de productor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa