Balears Vadevi
Maridatge eivissenc d’oli d’oliva, porc negre i vins d’àmfora

L’Acadèmia de Gastronomia d’Eivissa i Formentera ha organitzat aquest dilluns 18 d’abril una jornada de tast de productes d’eivissencs. Ha tingut lloc a l’almàssera de Joan Benet i ha permès conèixer els AOVE IGP d’Eivissa de Can Garrovers, de Can Joan Benet, maridats amb embotit de porc negre de la Cooperativa de Ramaders eivissencs i els vins d’àmfora de Can Rich.

El propietari de l’almàssera ha compartit les característiques dels olis d’oliva verge extra (AOVE) de la IGP d’Oli d’Eivissa, així com el tipus d’olives que s’utilitzen per elaborar-los -arbequina, picual i koroneiki-, grau de maduresa i la millor manera de conservar-les, sempre lluny d’una font de llum o calor, dirà Benet. El tast dels productes s’ha realitzat a cegues.

“Per a l’Acadèmia és prioritari posar en valor els AOVE eivissencs“, deia Pedro Matutes, president de l’associació. “Sucs d’oliva de magnífica qualitat, plens de salut i amb uns sabors que representen l’illa. No podem generalitzar parlant d’olis, però els d’aquí són d’una altra dimensió”, apuntava.

Participants en aquesta sessió de maridatge a can Joan Benet | Acadèmia de Gastronomia

El productor d’oli Joan Prats afegia que “amb la IGP hem dissenyat un AOVE que pot ser reconegut com a oli d’Eivissa i que es diferencia clarament d’altres que es produeixen en altres punts de l’Estat”. “Aquesta temporada podrem comercialitzar fins a 23.300 litres embotellats com a Indicació Geogràfica Protegida”, apuntava.

Més enllà dels olis, la jornada ha permès també conèixer productes com el porc negre, que la Cooperativa de Ramaders d’Eivissa comercialitza amb la marca ‘Carn & Coop’.

“A Eivissa i Formentera tenim un tresor gastronòmic“, diu en referència al porc negre Pedro Matutes. “Una raça que durant molts anys va ser denostada pel seu baix rendiment en quilos, però que gràcies al treball que està realitzant la Federació de Races Autòctones, estem descobrint la seva magnífica qualitat, tant en carn com en l’elaboració d’embotits”.

Les Pitiüses, segons el president de l’Acadèmia, “es poden passejar, navegar, conèixer i gaudir”. “Totes dues illes, afegia, les podem menjar i beure amb un producte local de màxima qualitat. I això és el que hem de d’explicar a les persones que ens visiten”.

A més a més de tastar els embotits eivissencs, els acadèmics han pogut servir-se els nous vins d’àmfora de Can Rich, blanc i negre, que fan criança en àmfora recordant la manera de fer vi dels fenicis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa