Balears Vadevi
Tres ‘Pageses Emprenyades’ denuncien l’incivisme d’Eivissa a través de l’humor

Ses Pageses Emprenyades són tres dones eivissenques que defensen el seu territori, que alcen la veu en contra de les males pràctiques o l’incivisme i que reivindiquen tot allò local. I ho fan a través de l’humor que viralitzen a través de diversos formats, ja sigui en vídeo que fan circular per les xarxes socials, o de manera presencial a través d’accions de denúncia.

Vestides de pageses i sempre amb cara de pocs amics, na Margalida de cas Filisteus, na Pepa de cas Fariseus i n’Antònia de cas Jueus fa uns sis o set anys que fan camí plegades. L’origen? Un espectacle d’animació per un miler de persones on na Margalida, que ja tenia el seu personatge còmic, va convidar dues amigues a sumar-se a l’aventura. Des d’aleshores, les tres no se separen i sumen veu contra aquelles accions que poden posar en perill o perjudicar les persones, el territori, el paisatge, l’entorn o qualsevol cosa eivissenca.

Il·lustració que reprodueix Ses Pageses Emprenyades | cedida

Mos serveix molt el nom “emprenyades” perquè ens permet estar sempre en batalla i comunicar el que volem, sempre a través de l’humor i la ironia. Podem dir el que volem, perquè amb humor sembla que tot passa una mica millor” explica a Balears Vadevi Neus Torres – o na Margarida-. “Estem ‘d’enfado contínuo’, perquè sempre hi ha coses a denunciar”, afegirà.

“A través dels personatges, reivindiquem la dona rural i la importància del seu paper en la història eivissenca; demanem que no es llenci brutícia al camp, en una de les últimes accions van demanar als conciutadans que lluitessin contra la serp que es menjava la sargantana tradicional eivissenca… Tot plegat, ens permet llençar missatges de sensibilització per conscienciar que cal cuidar l’entorn, que hem de respectar els espais protegits, que hem de ser responsables”, afegirà na Margarida.

Tot i així, afegeix, “penso que la societat i noves generacions estan canviant i s’estan arrelant més a la terra, a les coses properes, a lo nostre, i se senten amb la responsabilitat de protegir-ho“, conclou.

El Front de Pageses és una de les últimes accions que han protagonitzat les tres pageses. El vídeo -que podeu visualitzar a continuació- és una denúncia contra les persones que posen la música a un volum massa elevat, atemptant contra la tranquil·litat d’un parc natural; una crítica contra la brossa i el plàstic que es llença a l’espai protegit de Cala d’Hort o contra les motos o vehicles que circulen arrasant l’entorn, també protegit, de la Serra d’Es Amunts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa