Balears Vadevi
Nit màgica amb la ‘trencada de pinyons’ a Eivissa

A Eivissa, una de les més velles tradicions al voltant de la nit del 31 d’octubre, vigília de Tot Sants, recorda els infants jugant i corrent amunt i avall pels carrers, picant a les portes de casa i fent una cantarella que els havia de carregar de dolços.

  • Què hi ha res, per les ànimes?, cridaven els menuts.

I la resposta de la casa:

  • Ni res pels cossos.

I els nens replicaven:

  • Mal te caigui el cul a trossos.

I la resposta:

  • I tu el recullis a mossos.

I els nens hi tornaven:

  • Per mi ses molles, i per tu els ossos.

Els infants acabaven la ronda carregats amb bosses, macetes i trencapinyons, i corrien cap a casa, on continuava la nit i les tradicions amb la trencada de pinyons, per trencar i menjar, per compartir al voltant d’una taula una vetllada on no hi faltaven històries de bruixes, de morts i apareguts recordant la festivitat de Tots Sants.

“Aquesta festa congregava parents i veïns al voltant d’una taula ben proveïda de pinyons, nous, castanyes, bellotes, magranes, caquis, codonys i altres fruites del temps com a acompanyament indispensable dels bunyols o els gaspatxos de flor de farina de blat i dels deliciosos panellets d’ametlla”, llegim al llibre Bon profit, de Joan Castelló. I el fragment continua: “Tothom, amb el trencapinyons a la mà i les mandíbules i la gola en continu moviment, entre glop i glop de vimblanc (moscatell), gaudia d’una de les alegres i perfectes vetlades familiars. Tot això no era obstacle perquè les àvies, enmig de tanta gresca, contassin històries de bruixes, de barruguets, de morts i d’apareguts, com al·lusió a la solemnitat del dia següent, commemoració del dia dels Morts”.

“Acabada la festa”, relata Castelló, “generalment abans de les dotze, ja que la superstició no permetia esperar les fatídiques campanades que anunciaven l’arribada del fúnebre dia, quedava la casa plena de munts d’escloves i pells; però ningú s’atrevia a agranar ni a posar res en ordre fins al dia següent, ja que això hauria significat, segons la creença general, que es tancaven per tot l’any les portes a l’abundància”.

Malgrat pugui semblar que aquesta tradició és cosa del passat, encara hi ha cases que la mantenen viva i ja preparen tots els ingredients per gaudir-ne a casa, i en família.

Cartell ‘Això sí és dEivissa’, fent promoció dels panellets fets amb ametlla local

Campanya Això Sí és d’Eivissa per als panellets amb ametlla local

L’ametlla és un dels ingredients estrella dels dolços festius en moltes cultures, tant mediterrànies com del nord d’Europa. La d’Eivissa, per la seua dolçor sempre havia estat molt preuada en pastisseria i, per allà els anys 60 fins al 2000, sortien tones d’ametlles destinades als mercats nacionals i internacionals, essent una font important de riquesa per l’illa. De fet, a Eivissa l’ametlla també es destinava als dolços de luxe com els panellets o la Salsa.

Amb el temps, però, els ametllers tradicionals conreats en secà i sense renovació, estan arribant al límit biològic de vida i es van envellint, amb unes produccions mínimes. L’any 2020 la Cooperativa de Sant Antoni va recollir set tones, quan l’any abans s’apropava a la vintena i els darrers anys es situava al voltant de les 100 tones. L’ametler, no obstant, pot ser un conreu rentable amb una dosi mínima de reg, que asseguri la collita anual, i per avaluar el seu rendiment a Eivissa amb noves tècniques, l’any 2018 el Consell Insular d’Eivissa va col·laborar amb dos propietaris del Pla de Corona per implantar dues plantacions pilot.

L’escenari general confirma que l’ametller està en un moment de regressió a Eivissa i sembla que només es poden plantejar noves plantacions si els preus de compra surten del mercat internacional de granel. En aquest entit, des de l’administració es considera clau crear un canal de comercialització al detall en mercats locals que permetin pagar preus que compensin al productor i incentivin noves plantacions.

Seguint aquesta màxima, el Consell també fa una aposta per incrementar el consum d’ametlla d’Eivissa a través de productes tradicionals com els panellets, tradicionals al receptari de les Pitiüses. Com aquests dies de tardor, i a les portes de la festivitat de Tots Sants és típic fer-ne i menjar-ne, s’ha decidit incorporar els “Panellets amb ametlla d’Eivissa” en la campanya de promoció ‘Això sí’ amb la qual es destaca i posa en valor productes locals entre el consumidor local i visitant.

Aquest és el segon any en què es fa aquesta aposta, seguint la bona acollida que va tenir la companya l’any 2020. Enguany els forns tornen a apostar per l’ametlla eivissenca per elaborar els panellets i es compta amb Can Vadell, Can Bufí, Can Coves, Can Blay, Samos Deli i Frutos Secos Ibiza.

‘Això Sí és d’Eivissa’, amb els panellets fets amb ametlla local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa