Balears Vadevi
Verónica Juan (PIMEEF): “Donem valor al producte eivissenc de temporada a través dels restaurants”

– Eivissa Sabors fa ben poc que va arrencar, coincidint amb la tornada d’una relativa normalitat a la restauració.

Sí, el 24 de maig. Normalment Sabors Primavera té lloc una mica abans però vam considerar que era molt més raonable esperar una mica. Fins fa dos dies, com qui diu, els interiors estaven tancats i l’activitat a la nit estava restringida, així que vam valorar fer-ho una mica més tard i poder aprofitar-ho al màxim.

– Així també es pot aprofitar per celebrar aquesta reobertura.

Està anant molt i molt bé. El concepte de Sabors neix del club de producte, impulsat pel Consell d’Eivissa i enguany ho gestiona PIMEEF a través d’algunes accions. Una d’elles són aquestes jornades gastronòmiques, que volen posar en valor el producte local de temporada no només a través del consum del comprador particular sinó a través de la restauració. Eivissa té el polp, l’anyell, la patata, l’escamarlà…

El que m’agrada més a nivell culinari és el seu component democràtic: el preu és únic a tots els establiments, 25€, i és una mica “va, 25€, a veure què feu”. Hi té molta importància la creativitat dels cuiners, veure fins on poden arribar, com poden expressar-se. Hi ha restaurants implicats en aquestes jornades que tenen un preu mitjà de cobert bastant superior i també s’hi apunten, a veure què poden fer. Estan sortint uns plats absolutament espectaculars i animo tothom a aprofitar perquè la veritat és que està sent fantàstic.

Presentació de l'Associació de Xefs d'Eivissa i Formentera | PIMEEF
Presentació de l’Associació de Xefs d’Eivissa i Formentera, amb Verónica Juan a la dreta | PIMEEF

– És molt interessant, aquesta varietat tant gran de restaurants.

El denominador comú és el consum de producte local. Normalment s’associava a la imatge del restaurant de cuina tradicional, i volem començar a obrir el ventall perquè a més no és cert. Hi ha restaurants de fusió, asiàtics, de tot tipus, que fan servir producte local per la seva gran qualitat. Per això hem volgut fer una llista d’establiments que donés la idea de la gran varietat que hi ha pel que fa a la restauració d’Eivissa que fa servir productes de la terra. El que sí que hi ha en comú és una certa filosofia de cuina i de vida, en realitat, una inquietud que tenen els xefs. Et dóna aquell punt extra d’afinitat amb la teva zona, i encara més anar canviant la carta perquè els productes són de temporada i tenen un sabor inigualable. A l’illa no hi ha de tot però el que hi ha és molt bo.

– Justament, aquestes jornades són les Sabors Primavera. Quan es fan, les altres?

A l’octubre. La idea de Sabors va ser una aposta de fa uns quinze anys que volia posar en contacte els distribuïdors i els consumidors grans, és a dir els restaurants. La majoria d’aquests obren en temporada i va semblar bona idea fer aquestes jornades coincidint amb l’inici i el final d’aquests mesos, a la primavera i a la tardor.

Sabors Eivissa combina productes de la màxima qualitat amb molts tipus diferents de cuina, de la més tradicional a la més innovadora | PIMEEF
Sabors Eivissa combina productes de la màxima qualitat amb molts tipus diferents de cuina, de la més tradicional a la més innovadora | PIMEEF

– Veig que la beguda no està inclosa al preu. Vi de la Terra Eivissa té un paper important, a Sabors?

El vi sempre forma part del concepte. Des de PIMEEF, juntament amb els productors, hem posat en marxa iniciatives molt interessants, com ara uns cursos gratuïts, finançats pel Consell, per als professionals. Hem agafat els vins de la terra i hem transmès la informació a qui, al final, acabara fent-ne de comercial: el mâitre, el sommelier o el cambrer.

Han estat uns cursos curts de quatre o cinc dies, on han rebut molt de coneixements sobre el vi d’aquí, dels quals finalment acabaran sent ambaixadors. De tota manera, tant en vi com en oli com en la resta de productes estem posant en marxa reunions on sorgeixen idees per promocionar més enllà. Sobre el vi tenim grans idees, amb el compromís total dels productors, de PIMEEF i del Consell d’Eivissa i les volem tirar endavant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa