Balears Vadevi
“Vinyòvol”: quan el vi esdevé teatre
Lluis Valenciano arranca somriures i alguna llagrimeta
Lluis Valenciano arranca somriures i alguna llagrimeta | Pablo Sierra

!--akiadsense-->

Robert Louis Stevenson va deixar escrit: “El vi és poesia embotellada”. I, també, n’és teatre, podríem afegir. Així ho demostra Lluís Valenciano amb un monòleg que porta per títol ‘Vinyòvol’ i que, precisament, inclou la cita de l’autor de ‘L’illa del tresor’ al fulletó que lliura als espectadors que s’atraquen a veure una funció que ja porta pràcticament una desena de representacions des del passat dia de Sant Joan. Aquest actor i director mallorquí (s’ha criat a Binissalem) amb arrels menorquines (els seus pares són de Ciutadella) va defensar el seu text divendres passat al poble eivissenc vitivinícola per excel·lència, Sant Mateu d’Aubarca.

“Ens ha fet molta il·lusió portar-lo a Eivissa i fer-ho en aquest lloc. Sabem que el vi té molta tradició aquí. La nostra proposta juga molt amb les il·luminacions i l’escenografia. El centre social on hem representat ens ha permès a en Pau Sáez, el tècnic que m’acompanya, i a mi recrear una ambientació pròpia d’un teatre”, va explicar Valenciano després de l’actuació, mentre compartia un mos (coques, a més de sobrassades i botifarrons de les darreres matances) i un got de vi negre de Can Maymó o de vi pagès casolà amb la trentena de vesins del Pla d’Aubarca que van assistir a una representació teatral on es va acabar brindant i proclamant en veu alta l’amor per aquesta beguda mil·lenària.

El monòleg té molt recorregut perquè reflecteix situacions, vivències i records que gent de moltes generacions compartim
El monòleg té molt recorregut perquè reflecteix situacions, vivències i records que gent de moltes generacions compartim | Pablo Sierra

!--akiadsense-->

‘Vinyòvol’ és un parlament de quasi una hora que dibuixa somriures i treu llagrimetes. Tot passa al voltant d’una botella de vi negre que l’actor buida de mica en mica per omplir una copa que acaba sent la protagonista de la funció, el fil que connecta les situacions quotidianes que van apareixent, amb Valenciano desdoblant-se en un munt de personatges (una güela, una mare, un pare, diversos germans, la parella, una sogra… i, fins i tot, Dionís, déu grec del vi, patró pagà de productors i consumidors). El dramaturg ha escrit una història fragmentària que li permet jugar al terreny on la ficció i la realitat es confonen.

El seu monòleg són bocins de la seua vida, retrats de la seua família carnal i política, anècdotes d’amics, reflexions sobre les fites i els problemes que ens presenta la vida (com l’envelliment i l’alzheimer, la crisi de la maduresa o la criança dels fills). “La idea de crear ‘Vinyòvol’ va sortir perquè vaig prendre consciència de com el vi ha estat present en molts moments de la meva vida. Obrir una botella és sinònim de compartir, de viure en col·lectiu d’una forma molt mediterrània, molt nostra, de llevar-li ferro als nostres problemes”, va comentar Valenciano, que s’estima una frase del cançonista francès George Brassens que acompanya la cita de Stevenson: “El millor vi no és necessàriament el més car sinó el que es comparteix”. Ja ho deixa clar el seu alter ego damunt les taules: “Jo de vins n’entenc poc. No sé quines notes d’olor té un vi ni quin gust li dóna un tipus de raïm o un altre. El que sé és que hi ha vins que m’agraden. Molt”.

Per l’autor i intèrpret, cada posada en escena és una oportunitat per recollir anecdotari i vivències que ha tingut el públic amb el vi, producte que, segons Jorge Luis Borges, el tercer narrador que apareix anomenat al fulletó, té la capacitat d'”ensenyar l’art” de veure la nostra pròpia història, de recuperar el que esdevé “cendra a la memòria”. Al debut eivissenc, les cares del respectable eren de satisfacció: l’obra els hi havia remogut sentiments una setmana abans que se celebri per vint-i-vuitena volta la Festa del Vi de Sant Mateu, un dels dies assenyalats al calendari d’aquesta petita vall que pertany al municipi de Sant Antoni de Portmany.

Valenciano va concebre ‘Vinyòvol’ perquè cobràs vida als cellers. N’ha recorregut uns quants a Mallorca i diumenge va debutar al Catalunya amb una representació al Priorat. A l’agenda ja té tancada una actuació a l’Alt Empordà i aspira a concretar més funcions per armar una gira per Catalunya. “Crec que el monòleg té molt recorregut perquè reflecteix situacions, vivències i records que gent de moltes generacions compartim i amb els que ens en podem sentir identificats. A jo no em van donar mai pa amb vi i sucre per berenar, però sí als meus pares i és un costum que, tot i que avui es pot veure estrany, forma part de la nostra tradició. Tant de bo algun dia el puguem portar a un teatre”, va dir Valenciano.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa