El Govern de les Illes Balears ha lliurat aquesta setmana els Premis del Turisme 2022 en el marc de la VI Nit del Turisme que ha tingut lloc a la Misericòrdia, Palma, i que ha comptat amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, la presidenta del Consell Insular de Mallorca, Catalina Cladera, i altres autoritats locals.
Es tracta d’unes distincions que volen significar iniciatives o actuacions que aposten per la viabilitat, la innovació i la sostenibilitat del producte turístic de les Illes Balears i, així, contribueixen a millorar la qualitat, la competitivitat i l’emprenedoria del sector.
Una d’aquestes trajectòries destacades ha premiat Cas Majoral com a millor iniciativa de turisme circular. “Un “exemple d’unió entre el sector primari i el sector terciari“, amb especial èmfasis al fet que la “seva producció de quilòmetre zero” va destinada a restaurants de Formentera i que “elaboren tots els productes amb sistemes ecològics sense productes químics”, segons es va compartir durant l’acte i recollia Ràdio Illa Formentera.
L’explotació treballa per reduir el 100% dels residus orgànics produïts als complexos hotelers Ses Eufabietes, Casbah i Apartaments Roca Plana, amb els seus respectius restaurants. Aquests residus orgànics es transformen en un compost d’alta qualitat que serveix com a adob dels camps de la finca, tancant així el cercle de producció i reaprofitament.
El projecte de Cas Majoral, des del Camí vell de la Mola fins as Mal Pas, ha sembrat cinc hectàrees d’ordi i blat xeixa i mil oliveres per produir oli. A més, s’hi han plantat 400 figueres autòctones i altres 1.600 arbres fruiters i productes d’horta, i també es compta amb una explotació ramadera amb 100 caps de bestiar.
“Lideratge turístic, econòmic i d’ocupació”
Armengol celebrava durant la seva intervenció “el lideratge turístic de les Illes Balears, que ens permet també liderar el creixement econòmic i l’ocupació”, i ha agraït tant als consells insulars com als ajuntaments, empresaris i treballadors “la feina conjunta: tots sabem el que hem lluitat i treballat perquè aquesta temporada ens hagi permès sortir del malson”.
La presidenta del Govern també ha recordat que, “hem sabut fer això sense deixar de planejar de manera valenta i clara el model que volem per al futur», fent «una aposta per la qualitat i la sostenibilitat» i aprovant mesures com la nova Llei turística, «que no té com a objectiu créixer més, sinó repartir la riquesa que genera el turisme entre tota la societat».
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha recordat que les Illes Balears mantindran la seva aposta per incrementar la qualitat des d’una perspectiva sostenible. “Hem de fomentar els principis de l’economia circular, centrant-nos en models de negoci basats en la diferenciació i innovació i que siguin respectuosos amb el medi ambient”, ha afegit, alhora que ha posat èmfasi en la necessitat d’impulsar la formació entre els treballadors del sector, “per ser més productius, eficients i competitius”.
L’acte ha estat organitzat per l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), amb la col·laboració del Consell Insular de Mallorca.