Balears Vadevi
Més de vuit milions per al reg agrícola de Formentera i Porreres

La signatura del conveni entre el Ministeri d’Agricultura, Pesca Alimentació, a través de SEIASA (Sociedad Mercantil Estatal de Infraestructuras Agrarias), i les comunitats de regants de Formentera i de Porreres és el punt de partida de la Fase I del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), que preveu l’execució dels projectes de modernització de regadius sostenibles en aquests dos indrets.

El conveni, que s’ha signat aquesta setmana entre els responsables de SEIASA i de les dues comunitats de regants a la Delegació del Govern, implica la inversió de 8,48 milions d’euros per a l’optimització, digitalització de la gestió i millora de la qualitat de les aigües regenerades per a reg agrícola de Formentera i Porreres, que es finançarà amb fons Next Generation.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha assistit a l’acte i ha remarcat que «és un pla fonamental en un moment de crisi climàtica i en un territori illenc, en el que no ens podem quedar sense aigua”. “Tindrà un impmacte doble: per una banda, millorarà l’aigua dels pous, perquè ja no s’utilitzaran tant, i per altra, evitarem que l’aigua regenerada acabi a la mar i es pugui utilitzar pel reg agrícola”. 

L’acte, presidit per la delegada del Govern, Aina Calvo, ha consistit en la signatura dels convenis entre el president de SEIASA, Francisco Rodríguez Mulero, i el president de la comunitat de regants de Porreres, Juan Mora Adrover, i la presidenta de la comunitat de regants de Formentera, Rita Costa Ferrer.

Porreres i Felanitx

El ‘Projecte de modernització i consolidació del regadiu a partir de l’optimització de les aigües regenerades a Porreres-Felanitx’ té un pressupost de 7.420.000 euros (IVA no inclòs), afectarà 211 hectàrees en aquests dos municipis i beneficiarà a 32 regants. L’objectiu d’aquesta acutació és l’ús d’aigua regenerada per a reg procedent de l’EDAR de Porreres i l’EDAR de Felanitx, amb la comunicació d’aquestes amb la bassa de regulació ja existent a Porreres, per bombar posteriorment l’aigua cap a la xarxa de reg. També es millorarà la gestió de l’aigua a través de la digitalització del reg mitjançant la instal·lació d’un sistema de telecontrol.

Sant Francesc de Formentera

El projecte de ‘Consolidació del regadiu a partir de l’optimització d’aigües regenerades a l’illa de Formentera’ compta amb un pressupost d’1.060.000 euros (IVA no inclòs) per a modernitzar 82 hectàrees en el municipi de Sant Francesc de Formentera, corresponent a 75 regants. Aquesta actuació preveu la millora de la qualitat de l’aigua a través de la millora de la reutilització d’aigua regenerada. També s’augmentarà l’eficiència del bombeig des de la bassa fins a les parcel·les i s’optimitzarà, com en el cas de Porreres, la gestió de l’aigua amb la digitalització del reg mitjançant la instal·lació d’un sistema de telecontrol.

Les inversions del pla de regadius tenen caràcter publicoprivat. L’aportació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) serà d’un màxim del 80% del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i usuaris aportaran la resta.

La Fase II, amb 37,10 milions d’euros

Està previst que el ‘Pla per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat en regadius’ tingui una fase II amb dues actuacions més per valor de 37,10 milions d’euros. Es duran a terme a l’illa de Mallorca i a la d’Eivissa. En concret, seran a la zona del Pla de Sant Jordi, i a Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja. De fet, les comunitats de regants d’aquests indrets s’han reunit també aquest dimarts amb la delegada del Govern, els representants de SEIASA i de la conselleria d’Agricultura. Així, en conjunt a les Illes Balears, es destinaran un total de 45,58 milions d’euros amb aquest pla, amb fons Next Generation.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa