Balears Vadevi
Terramoll presenta els vins de la nova anyada nascuts a vorera de mar

Terramoll ha presentat el catàleg de vins 2019. Direu que no és una novetat, un catàleg anual i per ventura i estarem d’acord. I és que al celler de Formentera el més preuat és l’equilibri entre l’innovació per millorar el producte i el manteniment de la tradició, que trobam en la tria de les varietats amb les quals elaboren els seus vins.

És la filosofia de l’enòleg de la casa José Luis Abalde que afirma que “l’objectiu final és l’obtenció d’uns vins de la màxima qualitat i on es reflecteixi el paisatge de Formentera”.

Treballen amb diverses varietats, algunes de locals, altres foranes. “L’edat d’aquestes vinyes de varietats autòctones amb peu no identificat, és bastant vella; de la superfície total de vinyes regularitzades amb peu sense identificar, el 72,1% són vinyes de més de 40 anys. En aquesta època no hi havia cap celler en l’àmbit comercial a l’illa. Per això tot el cultiu de vinya era per a autoconsum i la forma de cultiu era la tradicional: implantació de les vinyes per estaques tretes de vinyes de familiars o veïns.

Per tot això es demostra que la immensa majoria dels ceps conreats a l’illa de Formentera són de peu franc. Vinyes fins i tot plantades a principis del segle passat, en la dècada dels anys 20, es mantenen vives fins als nostres dies”.

Vinyes arran de mar

Una extensió de 13 Ha. de vinya en propietat amb les varietats; Monastrell, Merlot, Cabernet, Syrah, Viognier, Malvasia, Garnatxa blanca i Moscatell de gra menut. “A més tenim en lloguer 2 Ha. de vinyes velles de Monestrell de peu franc.

Les nostres vinyes estan situats en l’altiplà de la Mola, a uns 200 metres de l’altura, i banyades per constants vents salins”.

A Terramoll treballen l’agricultura ecològica i conscients de la necessitat de fer una explotació sostenible, mantenen les parcel·les en secà. El preu de tot plegat: una producción limitada però exquisida.

“Feim una primera selecció dels raïms en el camp i una segona selecció en el celler. Per això el procés de vinificació té a l’origen un raïm de primera qualitat i en perfecte estat sanitari, la qual cosa fa que treballem amb uns nivells baixos de sulfits.

Després vinificam totes les varietats per separat, en petits volums i d’una forma artesanal. Una vegada que els vins varietals estan llestos fem el cupatge final que embotellarem. La maduració dels vins negres les fem en barriques de roure francés”.

El catàleg inclou:

Savina: blanc jove, amb base de Viognier, acompanyat d’altres varietats blanques minoritàries.

Rosa de Mar: vi rosat jove elaborat per les tres varietats negres ara mateix en producció: monastrell, merlot i cabernet sauvignon.

Es Virot: cupatge de Merlot i cabernet sauvignon. Vi jove amb un lleuger pas per bota de roure (3 mesos).

Es Monestir: elaborat 100% amb vinyes velles de monestrell de “peu franc”. Aquestes vinyes estan ben adaptades a les condicions climàtiques de l’illa i no els donen tractaments.

I en determinats anys fan també:

Lliri blanc: vi blanc dolç natural, elaborat amb Garnatxa blanca i Moscat de gra menut.

Els nous vermuts de Terramoll

I enguany, vermut. Es vermut està elaborat amb vi blanc i aromatitzat amb una mescla d’herbes en les quals predomina el producte estrella, el donzell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa