Balears Vadevi
25ena Festa del vi a la Fresca de Can Majoral, crònica d’una retrobada

“I perquè tenim necessitat de tornar a la vida normal i recobrar les il·lusions i la alegria, enguany hem decidit tornar a celebrar aquesta festa, la nostra festa” . Amb aquestes paraules n’Andreu “Majoral” començà la tradicional festa del vi a la fresca del celler familiar de Can Majoral.

Aquesta festa va començar ara fa just 27 anys, es a dir l’any 1996 amb la idea d’encetar l’estiu amb els amics i la gent que han ajudat a que el projecte es mantingui viu. Andreu recordà que “Aquell any una empresa suïssa distribuïdora de vins ecològics havia exhaurit totes les nostres existències. L’eufòria, les ganes de celebrar-ho amb tots els amics i col·laboradors i especialment, la nostra immersió en el mercat de vins ecològics, foren el motiu per a fer la primera festa del vi a la fresca”. La maleïda pandèmia n’ha robat dues, any 2020 i 2021, per això aquest any s’ha celebrat la vint-i-cinquena amb la presència d’uns 500 amics i amigues.

Andreu Oliver “Majoral”, ànima del celler, encetà la festa/Cedida

La festa començà amb el so de les xeremies i el toc de flabiol dels xeremiers d’Algaida. Després de les paraules de benvinguda de n ‘Andreu “Majoral”, agafaren el micròfon l’enòleg de la casa Andreu Oliver Tril i la Doctora del grup de recerca de microbiologia de la UIB Margalida Gomila.

Parlaren d’un projecte comú que començà el 2017 per caracteritzar els llevats autòctons, un projecte que es va realitzar amb diversos cellers de Mallorca i aconseguí caracteritzar al voltant de 1.600 aïllats de llevats que es varen identificar amb tecnologia puntera. Es feu una selecció de 44 d’aquests llevats com a llevats amb bon potencial fermentatiu, es varen caracteritzar bioquímica i fisiològicament i es van utilitzar per dur a terme microvinificacions i avaluar la capacitat de fermentació d’aquests en volums de 8 a 10 litres. Explicaren que s’ha començat un nou projecte amb l’objectiu de seleccionar 4 llevats autoctons, multiplicarlos i fer assaigs en volums grossos – Fermentar volums superiors a 2500 litres.

Després de la xerrada, i abans del concert, varen abocar a tots els assistents una generosa copa de vi de la varietat local Giró negre, explicaren que volien donar a conèixer els aromes i gusts d’una varietat local que, si no hi ha canvis, està a punt d’esser autoritzada per la Conselleria d’Agricultura, una de tantes varietats minoritàries recuperades durant aquest segle XXI.

Per a celebrar els 25 anys de la festa, pensaren que havien de triar un concert especial i per això es posaren en contacte amb en Joan Company, amic i director-fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears i així fou com el Taller de Cant de la Coral Universitat de les Illes Balears preparà una acurada selecció d’obres de G. Rossini que titularen Bon vivant et bon buveur. Els intèrprets foren el preparador vocal Josep Miquel Ribot; les sopranos: Maria Antònia Company, Irene Gili, Bàrbara Salvà i Amelia Sanchez; les mezzosopranos: Inès Mas, Margalida Ramis, Pilar Riera i Conny Vignolle; els tenors: Gerard Abril, Toni Pons i Tomeu Ramis; el baix Miquel Company i el pianista Felipe Aguirre.

La música sempre és un element imprescindible a la Festa del Vi de Can Majoral/Cedida

En acabar la música i el tast, les converses entre amics s’apoderaren del pati del celler de Can Majoral, hi hagué sopar i vi per tots els assistents i la festa durà fins a ben entrada la nit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa