Balears Vadevi
Agricultura promou la recerca per adaptar la vinya al canvi climàtic

El Govern, a proposta de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, ha autoritzat destinar 800.000 euros per investigar l’adaptació de cultius llenyosos, com la vinya, l’ametller i l’olivera als efectes del canvi climàtic a les Illes Balears.

L’objectiu és generar coneixement referent a la influència de les condicions ambientals sobre les fases del cicle de vida i la reproducció d’aquestes espècies que es produeixen al llarg de l’any. A més s’investigarà també sobre la resposta de les diferents varietats als estressos causats per factors i les pràctiques de maneig agronòmic que permetin mitigar i adaptar els cultius als efectes del canvi climàtic. També s’estudiarà l’efecte de les cobertes vegetals sembrades associades a cultius llenyosos com a alternativa al maneig convencional del sòl.

El projecte l’executarà l’IRFAP, institut de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, especialitzat en la recerca, el desenvolupament i la formació en matèria d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació a les Illes Balears.

Objectiu, sobreviure a l’escalfament del planeta

El canvi climàtic suposa una amenaça per als sectors vitivinícola, de la fruita seca i de l’oleícola, entre d’altres. L’alteració en el patró climàtic provoca alteracions en la fenologia dels vegetals i en els processos, per exemple, en la floració: Inducció floral, de diferenciació, de quallat i de maduració del fruit, que causa estressos en les plantes que poden derivar en una disminució de la producció i la qualitat dels fruits.

“Es tracta d’un projecte clau per mantenir una producció agrícola sostenible, suficient i de qualitat”, diu Georgina Brunet, directora de l’IRFAP.

L’agricultura, tot i la seva tecnificació, és l’activitat que més depèn directament del clima i de la seva variabilitat. El canvi de comportament de les temperatures i del règim habitual de precipitacions, així com l’increment de la concentració de CO2 atmosfèric, afecta de manera significativa el desenvolupament dels cultius agrícoles. Els cultius permanents, com els ametlers, els garrovers, les oliveres i la vinya, poden contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic gràcies a l’emmagatzematge de biomassa i a l’acumulació de CO2 atmosfèric.

El «Projecte d’estudi i adaptació dels cultius llenyosos als efectes del canvi climàtic a les Illes Balears» tindrà una durada de l’anualitat de 2023 fins a l’anualitat de 2026.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa