Balears Vadevi
Alimentària, balanç positiu d’una fira on interessa tornar-hi

Tancada la setmana, una de les més intenses en molt de temps gràcies a la recuperació de l’activitat en grans fires, toca fer  repás i balanç del que hem vist enguany a Alimentària. Allà hi hagut una presència notable de productes amb marca de qualitat de les Illes Balears, gràcies a l’estand patrocinat per la Conselleria d’Agricultura. Sota aquesta empara hi hem trobat empreses de gelat, garrova, oli, vi, confitures sobrassada i formatge de Maó i molts més productes, que han volgut ser en aquesta cita, que torna dos anys després de la pandèmia de la COVID-19.

Presència institucional encapçalada per Mae de la Concha/CAIB

La posssibilitat de ser-hi ja era un fet destacable, en aquest aparador pel qual hi han passat milers de visitants professionals de la restauració i de la distribució, a més d’importadors de mercats d’interès pels productes de les Balears. Es calcula que més de 3.000 empreses expositores procedents de 52 països han participat en la convocatòria per a incentivar el negoci, la internacionalització i la reactivació de sectors estratègics per a l’economia. I més de 100.000 visitants, un 23% internacionals, de 149 països, així com un impacte econòmic estimat de 180 milions d’euros, reflecteixen la fortalesa d’aquesta edició que ha ocupat 85.000 m² de superfície neta d’exposició, la pràctica totalitat del recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

Rere aquestes xifres grans xifres, vé el moment d’analitzar el que ha donat de si la fira i esperar que els contactes fets cuallin per que a la fira s’hi va a cercar oportunitats de negoci. Mentre, aquí teniu les valoracions que ens han fet arribar els participants.

La sobrassada de Mallorca, un dels productes amb més projecció. El president del consell regulador, Andreu Palou, al centre l’imatge, amb la gerent de l’IGP, Antònia Torres/Cedida

Quant al sector de la sobrassada es refereix, el president del Consell Regulador de la Sobrassada de Mallorca, Andreu Palou, diu que “Alimentària 2022 ha estat una gran oportunitat per a promocionar el producte a nivell nacional i internacional”.

La valoració, ha dit, “del nostre pas per Alimentària és molt positiva, perquè hem fet molts contactes nous, aprofitat sinergies i promocionat el producte a tots els nivells”.

Una conclusió que comparteixen les empreses elaboradores que han compartit estand, esforç i despeses, amb el Consell Regulador. El Zagal de Felanitx, La Lluna de Sóller, Embotits Sa Caldera i Embotits Montuïri són els quatre elaboradors que “han estat treballant sense descans per a donar a conèixer la sobrassada de Mallorca més enllà de les nostres fronteres i comercialitzar un producte que, malgrat les dificultats que hem viscut des de fa dos anys, no ha minvat la qualitat sinó tot el contrari”, ha explicat Andreu Palou.

Així doncs i durant quatre dies, el Consell Regulador i quatre de les principals empreses elaboradores de sobrassada han compartit un estand situat “estratègicament”, en el centre del recinte, la qual cosa ha estat “un gran atractiu per a visitants” que, al costat dels showcooking i les diferents experiències gastronòmiques realitzades amb la sobrassada com a principal protagonista, “ha fet que tinguéssim una gran afluència de públic i professionals, així com després d’aquests 4 anys sense fira, també ha estat un punt de trobada , i una fantàstica oportunitat per a tornar a tenir contacte directe amb els clients”, ha conclòs Palou.

Gestions que, tal com afirmen les empreses elaboradores presents en Alimentària, “segur que donaran els seus fruits i veurem com repercuteixen els resultats en el sector”. Tots ells han coincidit que “tant de bo d’aquí a  dos anys els resultats siguin tan bons com els d’aquest o fins i tot millors i puguem continuar tenint un racó, dins d’aquesta gran fira, que representi a Mallorca”.

Alimentària 2022 ha estat, a més, l’escenari en el qual el Consell Regulador de la Sobrassada de Mallorca va presentar els resultats de l’Estudi de Comercialització 2021. Un estudi del qual es conclou que la sobrassada va “en camí de recuperar nivells prepandèmia” i redobla els seus esforços en una estratègia centrada en la qualitat i en accions comercials com la presència en fires com ara Alimentària a Barcelona.

Cal recordar, a més, que durant els quatre dies d’Alimentària, el Consell Regulador de Sobrassada de Mallorca ha comptat amb la col·laboració de prestigiosos professionals de la cuina de Mallorca, com ara els cuiners de l’Associació de Cuiners Establerts a Balears (ASCAIB) i de la Selecció Espanyola de Cuina de Competició.

José Cortes, president de ASCAIB, Marta Rosselló (Restaurant Sal de Cocó), Miquel Gelabert (Restaurant Ca March), Kike Martí (mestre arrosser de la Vermella de la Cuina i xef del restaurant Va d’Arròs), Merlín Félix i Antònia Massanet (finalista del Concurs Nacional de Pinchos i Tapes Ciutat de Valladolid ), han elaborat diferents receptes amb la Sobrassada de Mallorca com a principal protagonista.

Els xefs d’ASCAIB amb les seves propostes gastronòmiques enriquiren la presentació/Cedida

Precissament, el president d’ASCAIB, José Cortés, s’ha referit també a aquesta col·laboració: “M’ha semblat una Fira molt positiva, amb gran afluència de públic i moltes possibilitats de negoci. Un fira molt focalitzada en el producte en general, de tota mena, des d’un producte artesà i de proximitat fins als grans fabricants de quarta i cinquena gamma”.
“Destacaria l’acceptació i l’interès que desperten els nostres productes en el públic en general. Hem viscut en primera persona, l’interès i et diria, entusiasme per saber i provar la Sobrassada de Mallorca, que és molt coneguda però que no se sap tant del seu procés i utilitats. Des de Ascaib hem protagonitzat diversos showcooking amb Sobrassada de Mallorca per a promocionar aquest producte i aprofitar per a fomentar Mallorca com a destinació gastronòmica i estem molt contents del resultat”.
“Destacar també l’Estand que va posar la Conselleria d’Agricultura amb el lema de Quatre Illes per assaborir, i en el qual es van donar cita diferents elaboradors de producte local, és molt d’agrair i crec que és la línia a seguir”.
Entre els participants hi havia la IGP Ametlla de Mallorca, que també fa part del projecte de La Xarxa d’aliments de qualitat impulsat per l’Euroregió Pirineus Mediterrania. En el marc d’Alimentària es va fer una trobada de coneixement i networking. La jornada ha va comptar amb un concurs de cuina inèdit per a reconèixer la Millor recepta euroregional elaborada amb productes DOP i IGP dels Illes Balears, Catalunya i Occitània’ en els quals en diferents plats ha estat present l’ametlla IGP de Mallorca.

L’ametlla de Mallorca hauria volgut tenir més visibilitat a la fira/Cedida

El guanyador ha estat el xef representant de Catalunya, Eric Montesfort que ha preparat un plat amanit amb ametlla de Mallorca. Els ingredients utilitzats en aquest plat fusió a més de l’ametlla mallorquina IGP han estat ingredients de Balears, Catalunya i Occitània com: DOP pera de Lleida, calçots de Valls; vinagre Forvm Chardonnay, OOVE DOP Empordà, formatge Laguiole, avellana de Reus, pa de pagès, sobrassada de Mallorca, mel de Cévennes.

Per part seva, el xef representant de les Illes Balears, José Maria Borras, ha utilitzat ametlla IGP de Mallorca en el seu plat fusió de les tres cultures, juntament amb calçots de valls IGP, formatge de la Cerdanya, mel de Cévennes, sobrassada IGP de Mallorca, mantega del Cadi, oliï DO de Mallorca.

Segons els responsables de l’IGP, la coincidencia de dues fires tan pontents com Alimentària i la Barcelona Wine Week ha restat visibilitat als aliments de les Illes Balears, que a més compartien espai dins l’estand de la conselleria. Això hauria pogut limitar les oportunitats de negoci, segons indiquen aquestes fonts.

Oli i Oliva de Mallorca destaquen l’oportunitat de donar-se a coneixer com a zona olivicultora/Cedida

Per part seva, les DO Oli de Mallorca i DO Oliva de Mallorca presentaren els olis d’oliva verge extra i oliva de taula emparats sota els respectius segells de qualitat a l’estand de les Illes Balears de la ma de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

Ambdòs consells reguladors han qualificat d’important la presència a aquest tipus de fira que brinda l’oportunitat de donar visibilitat als segells, també situar Mallorca al mapa de zones olivicultores, així com també presentar un producte de gran singularitat com son els verges extra i oliva de taula elaborats illencs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa