Balears Vadevi
Aliments elaborats amb ‘plantes oblidades’ al supermercat?


Aquest mes de setembre s’ha fet a Palma una presentació del projecte europeu Plantes Oblidades per promoure la bioeconomia rural i la gestió forestal. El projecte Plantes Oblidades, finançat per la Unió Europea, explora les possibilitats d’elaborar i comercialitzar aliments basats en cinc fruits silvestres: aranyó, gratacul, arboç, aglà i pinya verda de pi. El seu objectiu era fomentar la bioeconomia forestal de zones rurals. En aquesta ocasió, més de 30 professionals dels sectors gastronòmic i forestal s’han donat cita el centre Esment Escola Professional de Palma durant la jornada. Entre ells, propietaris forestals i dels sectors de la recol·lecció silvestre, la docència, el turisme i, especialment, professionals de la indústria alimentària i la restauració com els famosos cuiners mallorquins Santi Taura, (restaurant DINS) i Deborah Pinya o la periodista gastronòmica Lidia Corral.

Fruits del bosc que poden contribuir a la rendibilitat de les finques mallorquines, si hi ha una resposta favorable entre els consumidors/AVL


Els assistents van participar activament i van realitzar nombroses qüestions sobre el desenvolupament del projecte, les qualitats organolèptiques dels cinc fruits silvestres seleccionats i les seves possibilitats culinàries. Al final del matí van poder tastar productes com a bolonyesa de gla, salsa d’arboç, galetes d’aranyó i melmelada de tomàtiga i pinya verda.
A la tarda, tots els participants interessats van poder provar sort en els fogons, ja que els organitzadors de l’acte els van proporcionar les eines i els ingredients necessaris perquè ells mateixos poguessin experimentar a partir dels 5 fruits esmentats en les instal·lacions del centre.

Taller de cuina amb ‘plantes oblidades’/AVL

Una realitat canviant


En les darreres dècades, els boscos mediterranis han crescut en superfície i densitat arran de l’abandonament de conreus i pastures. Són en la seva majoria joves, amb pocs elements de maduresa davant d’amenaces com la pressió urbana, la sequera, les plagues i l’increment dels incendis. En aquest context va néixer el projecte Plantes Oblidades, que s’articula des d’una triple perspectiva: el foment de l’economia rural, la millora de la biodiversitat forestal i l’increment de la resiliència dels boscos davant dels riscos del canvi climàtic.

Una trentena de professionals dels sectors gastronòmic i forestal assistiren a la jornada/AVL

Un projecte engrescador que creix


El Projecte Plantes Oblidades va començar a caminar en 14 parcel·les forestals de Catalunya de la mà del col·lectiu Eixarcolant, la cooperativa Sambucus i la Fundació Emys. Aquestes tres entitats impulsen el projecte juntament amb la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona. Amb els fruits collits, van dur a terme un exhaustiu procés d’R+D per idear elaboracions alimentàries, i els 30 productes amb més potencial han passat a producció pilot. Acaben de sortir a la venda a 22 botigues de Catalunya i l’objectiu és aconseguir transferir els coneixements adquirits per replicar el projecte a altres comunitats autònomes.

Ara, amb iniciatives com aquestes liderades a ca nostra per l’Associació de Varietats Locals es pretén impulsar la gestió sostenible dels boscos i la conservació de la biodiversitat de les illes. L’AVL és una entitat de Mallorca que treballa per a la recuperació de les varietats agrícoles.
Plantes Oblidades compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfi co (MITECO) en el marc del PRTR, fi nançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.



L

Més notícies
Les cireres d'arboç, una de les fruites oblidades que seran presents en aquesta jornada/Col·lectiu Eixarcolant
Aranyó, aglà, cirera d’arboç… Plantes oblidades que no s’han de perdre
El col·lectiu Eixarcolant es proposa la seva recuperació per a una gestió més sostenible del territori

L'exposició consisteix en tres propostes artístiques que conviden els visitants a escoltar, mirar més a prop, manipular i reflexionar sobres les llavors/AVL
Varietats Locals duu al CaixaForum “Llavors, brotant entre Ciència i Art”
Una exposició que mostra el paper de les llavors en l'agricultura i l'alimentació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa