Balears Vadevi
Ametlla de Mallorca: Superaliment saludable i superproducte gastronòmic

“L’Ametlla de Mallorca, un producte extraordinari”. Sota aquest enunciat es reuniren dies enrere a Palma, a una sala de la UIB, especialistes i investigadors diversos sobre salut per concloure que aquesta afirmació no té res de gratuïta. Es tractava d’una jornada divulgativa organitzada pel Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca que tenia per objectiu difondre els beneficis nutricionals de consumir fruita seca, i més concretament ametlla. En el decurs d’aquesta jornada s’exposaren diferents estudis i dades que apunten que els lípids de l’ametlla de Mallorca poden beneficiar molt la salut en totes les edats i la capacitat física i mental, i que les varietats locals es troben sobre la mitjana, en l’aportació d’aquests beneficis.

Defensem la qualitat del producte

El president de la IGP Ametlla de Mallorca, Miquel Riera, destacava que “tenim un producte extraordinari nutricionalment i culinari, però ens ho hem de creure i l’hem de valorar, i sobretot consumir-lo més en el dia a dia”.
Segons han explicat des de la IGP, l’objectiu de la jornada era posar en valor la gran qualitat de l’ametlla cultivada a l’illa, ja que el terreny d’aquesta i les seves característiques li atorguen unes propietats diferents de la resta, molt importants en l’àmbit nutricional pel seu perfil de lípids saludables quant als àcids oleic i el linoleic, o els seus nivells de magnesi, fòsfor o calci. Nutrients tots molt importants per a prevenir malalties cardiovasculars o per a la pràctica de l’esport. Per això, Riera expressava la necessitat de pensar més com a consumidors “en la qualitat i efectes per a la nostra salut a llarg termini d’allò que mengem”.

Ponents i organitzadors el dia de la jornada divulgativa/IGP Ametlla de Mallorca

El valor de les varietats locals d’ametller

Sobre el valor de les varietats locals d’ametller i del fruit que donen va parlar, al final de la jornada i recollint les conclusions de les distintes ponències, la investigadora de l’IRFAP, la doctora Carme Garau Taberner, Cap de producció vegetal de la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural. Garau va afirmar de forma contundent que amb l’ametlla de Mallorca estam, sense cap mena de dubte, davant u producte extraordinari.

Carme Garau recollia així el missatge que el conjunt de les intervencions de la jornada havien posat sobre la taula i que pot servir com a argument incontestable per comercialitzar un producte fet a ca nostra que ostenta la més alta de les qualitats nutricionals i també gustatives. Garau va exposar arguments sobre la qualitat de les diferents varietats locals d’ametlla, demostrant que “pràcticament totes compleixen i superen per molt els requisits per ser considerades com a fonts d’energia, fibra i proteïnes, afavorint el sistema digestiu, la regeneració de teixits i la protecció de cèl·lules”. A més, ha dit, “són les millors adaptades a les condicions edafoclimàtiques de Mallorca, a més de conservar gustos únics”.

Per això, va animar al sector a servar les varietats locals d’ametller, “més de 40 inscrites al catàleg elaborat per la conselleria, que són part del patrimoni cultural per què estan arrelades al territori i perquè han dibuixat, també el nostre paisatge gastronòmic tradicional”. “És important destacar, va dir, la gran diversitat de varietats existents des d’antic d’aquest fruit a Mallorca, que és el resultat de la tradició agrícola i dels factors mediambientals com el clima, la insularitat, la salinitat, que aporten els matisos que li donen la seva singularitat com a producte”. A més, en defensa de les varietats locals, va afirmar que “a més de representar el nostre patrimoni agrícola, són un actiu valuós en el context del canvi climàtic, ja que poden ser més resistents i sostenibles en el nostre territori”.

A la gran diversitat varietal d’ametler, de sabors i aromes diferenciats, l’ametla de Mallorca afegeix que és rica en àcids grassos saludables. Per tot això, podria aprofitar els avantatges de l’etiquetatge d’aliments funcionals“, afegí Garau, ja que “pràcticament totes compleixen i superen per molt els requisits per ser considerades com a fonts d’energia, fibra i proteïnes, afavorint el sistema digestiu, la regeneració de teixits i la protecció de cèl·lules. I, a més, conserven gusts i matisos únics”.

L’ametller forma part del paisatge de Mallorca des de fa generacions/IGP Ametlla de Mallorca

La salut també importa


La jornada va comptar amb intervencions de diferents experts en la matèria, com els doctors en nutrigenòmica i investigadors a la UIB, Sebastià Galmés i Jadwiga Konieczna; el doctor en cardiologia i president del Consell Social i Econòmic de l’IdISBa, Miquel Fiol. A les seves exposicions es va destacar especialment que l’alt contingut tant en proteïnes com en fibra fan de l’ametlla de Mallorca un aliment “excepcional per cuidar-se a totes les edats”, i que tampoc el seu alt contingut en greixos “no és cap problema sinó més aviat una virtut, ja que aquests són majoritàriament saludables”, compostos per greixos monoinsaturats i poliinsaturats en fins a un 92 %.
El doctor Sebastià Galmés, amb dades que una ingesta diària d’un grapat d’ametlles (uns 25 grams) “ajuda a disminuir el cansament o a tenir bones dents i ossos”, entre d’altres propietats,
gràcies al seu alt contingut en magnesi, fòsfor i especialment de vitamina E. En persones que fan esport, “s’ha demostrat que millora rendiment i recuperació”.
La doctora Koniecza, per la seva banda, ha explicat com un consum continuat en el temps tant d’ametlla com d’altres fruites seques, estudiat en diferents grups de persones, “suggereix un possible paper protector durant l’embaràs i del neurodesenvolupament en la infància”, gràcies a l’àcid fòlic i l’acumulació d’àcids grassos als teixits nerviosos, que ajuden la memòria i en les funcions executives.

En termes de salut, a la segona part de la jornada, el doctor en cardiologia Miquel Fiol ha exposat diferents estudis que associen el consum diari d’ametlles i altres fruites seques, en el marc d’una dieta mediterrània i un estil de vida saludable, amb una “reducció significativa dels riscs de patir infarts i altres malalties cardiovasculars durant l’edat adulta”, així com amb una millora de la funció cognitiva.

Més notícies
La collita d'ametlles s'ha pogut mecanitzar sobretot a les plantacions més recents/IGP Ametlla de Mallorca
Ametlla de Mallorca constata un canvi de cicle després de la xylella
La IGP afirma que la plaga ha obligat a renovar les plantacions i professionalitzar el sector
El públic va respondre a la crida de la I Fira de l'Ametlla de Palma/Lorena Vaca
L’IGP Ametlla de Mallorca vol conquistar el consumidor a Palma
La I Fira de l'Ametlla ha estat un aparador per divulgar l'excel·lència del producte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa