El Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca ha celebrat la reunió anual amb els inscrits en la Indicació Geogràfica Protegida. Una jornada de treball que ha reunit elaboradors i ramaders de porc negre mallorquí, institucions i experts per a abordar els principals reptes del sector des d’una perspectiva tècnica, comercial i de posicionament.
Andreu Palou, president del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca, destacava en la seva intervenció inicial que “durant aquest any s’ha posat en marxa la Càtedra Sobrassada de Mallorca, i ja ha impulsat dues accions excel·lents, d’una banda, la “Jornada Nous reptes en alimentació, activitat física i salut” en conjunció amb el consorci de R+D Europeu “IntegrActiv”, propiciant la interacció d’experts de la sobrassada, xefs, administració i científics, el juliol passat en la UIB; i, d’altra banda, el curs de postgrau en forma de “microcredencial universitària”, finançada per la CE, sobre alimentació saludable i anàlisi sensorial, aplicat a la Sobrassada de Mallorca, en la qual s’han format i acreditat professionals del sector alimentari, especialment els de les principals empreses elaboradores, destacant que es tracta d’una acreditació de postgrau homologada en l’àmbit europeu”.

A continuació, Antònia M. Torres i Sílvia Terradas presentaren el projecte de revisió del Reglament de Porc Negre Mallorquí, un full de ruta orientat a millorar la rendibilitat del sector sense perdre l’essència del producte.
En l’àmbit del coneixement, la professora Catalina Picó, catedràtica de Bioquímica de la UIB i directora del grup de recerca Núvol de la UIB i del IDISBA, va exposar els avanços i projecció de la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP, com a plataforma per a recerca aplicada, formació i transferència al teixit productiu.
Finalment, Inmaculada Munar, tècnica de la Direcció General de Qualitat Alimentària i Producte Local, va detallar l’agenda 2025-2026 de promoció del producte local, amb accions coordinades per a donar visibilitat, traçabilitat i qualitat al producte.
Medalles d’Or 2025: Antònia Ana Ferriol i Toni Llinàs
El moment més emotiu es va produir abans de donar per acabada la reunió anual, quan es va fer el lliurament de les Medalles d’Or de 2025, que enguany s’han atorgat a Antònia Aina Ferriol i a Toni Llinàs, per la seva gran labor a favor de l’engrandiment i coneixement de la Sobrassada de Mallorca.
Antònia Aina Ferriol Morey, nascuda a Sineu, filla i neta de mercaders i de dones carnisseres, fa més de 50 anys que està dedicada a la Sobrassada de Mallorca. Va entrar molt jove en el negoci familiar, va assumir la direcció d’Embotits Ferriol, C.B. després de la defunció del seu pare en 1985 i, en 1994, va homologar la fàbrica davant la CEE i va inscriure l’empresa en la IGP Sobrassada de Mallorca (núm. 38). Ha fet costat activament al Consell Regulador durant gairebé dues dècades com a vocal suplent, impulsant el sector. En 2016 es va jubilar formalment i va donar el relleu al seu fill amb la creació d’Embotits Ferriol, S.L., encara que continua vinculada com a sòcia. Per la seva trajectòria i contribució al coneixement i prestigi de la Sobrassada de Mallorca, rep la Medalla d’Or de la IGP i es converteix en la primera dona a obtenir aquest guardó en els 30 anys d’història de la Indicació Geogràfica Protegida. Cal remarcar que ella ha estat la primera dona en trenta anys que ha estat guardonada amb aquesta Medalla d’Or.
Toni Llinás va forjar la seva trajectòria en el negoci familiar fundat en 1955 i, amb només 20 anys, ja elaborava sobrassada per als seus clients; en 1976 va crear Productes Carnis de Manacor i en 1982 va ampliar els assecadors incorporant la tecnologia més avançada. Impulsat per la millora contínua, va col·laborar amb el Departament de Química de la UIB en projectes de R+D i, en 1987, va estendre la comercialització a la península, contribuint al reconeixement de la sobrassada mallorquina. Amb la creació de la IGP Sobrassada de Mallorca, es va adherir com a elaborador en totes dues categories (Sobrassada de Mallorca i de Porc Negre) i va passar a ser membre actiu del Consell Regulador, del qual va ser president entre 1999 i 2000, etapa en la qual es va implantar el sistema de qualitat i es va facilitar el relleu posterior a Mateu Castelló. En 2005 va construir una nova planta a Binissalem dedicada en exclusiva a la sobrassada i, des de 2020, presideix el Comitè de Parts del Consell, garantint imparcialitat i compliment normatiu. Amb més de 50 anys de dedicació al desenvolupament, promoció i millora d’aquest producte, rep la Medalla d’Or de la IGP com a reconeixement a la seva aportació exemplar.
La reunió anual va comptar també amb la participació del conseller d’Agricultura, Pesca i Medi natural del Govern dels Illes Balears, Joan Simonet; el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local del Govern dels Illes Balears, Joan Llabrés; el director general d’Agricultura del Govern dels Illes Balears, Fernando Fernández; la consellera de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local del Consell de Mallorca, Pilar Amate, i el director de Promoció Econòmica, Producte de Mallorca i Comerç del Consell de Mallorca, Álvaro Roca.