Nou maridatge literari al restaurant Cuit de Miquel Calent amb els vins de la DO Pla i Llevant. En aquest cas els vins són del celler Armero i Adrover, de Felanitx. Aquesta vegada la inspiració arriba de bracet de l’obra de Blai Bonet (Santanyí 1926-1997), poeta i novel·lista, el qual participà activament en el rellançament del català com a llengua moderna d’expressió literària. De ben jove va entrar al seminari que va marcar bona part de la seva obra pel tema religiós i també el va posar en contacte amb els autors clàssics. Va desenvolupar un estil literari propi que ha tingut molta influència en escriptors mallorquins posteriors.
En aquest maridatge s’ha comptat amb la col·laboració de la Fundació Mallorca Literària que va donar una singular importància al fet literari en aquest maridatge. Durant el sopar es varen recitar diversos fragments de poesia dels més representatius de l’obra de Blai Bonet. La Fundació va suggerir a Miquel Calent que s’inspirés per triar el menú en un fragment del llibre ‘El poder i la verdor’ (1981) que relata un banquet pantagruèlic de la cort del rei Alfons II, rei d’Aragó, format per uns trenta plats diferents. Una selecció de cinc plats d’aquest àpat va conformar fou l’oferta d’aquest sopar maridatge del Cuit.
Miquel Calent afirmà que el poemari de Blai Bonet fa olor de la seva terra, entre Campos i Santanyí. “El menú, va dir, intenta anar a l’essència del redol d’aquesta terra de call vermell”.

Aperitius. Tastet de Blai Bonet
Una presentació del que és la cuina de tot l’any

Ànneres torrades amb salsa d’albercoc. El poder i la verdor (1981)
És una coca feta d’ànnera rostida acompanyada de fruita del temps, ara albercocs.
Raor 2021, vi escumós
“Els vins seleccionats són expressió de la nostra terra”, digueren des del celler Armero i Adrover. L’escumós que tastarem és una col·laboració amb un cavista català fet amb varietats autòctones i parellada. El vi blanc de base es va criar sobre les mares i després es va fer la segona fermentació en botella i durant tres anys ha estat en el celler. Entre els aromes notaran els dels llevats de la segona fermentació que a més donen estructura.

Olla podrida de marisc i peix. Els fets (1974)
Olla podrida marinera. Plat recurrent amb llegums acompanyats del que hi havia a les cases. En aquest cas acompanyat de pop, sobrassada i musclos escabetxats.
Son Ravell, 2023, vi blanc
Mono-varietal de viognier. Aquest vi està fermentat amb varietats de llevats recollits de la mateixa vinya. Ha fermentat en tres dipòsits diferents: acer, fusta i ciment. Posteriorment, es va fer l’encaix entre les tres fermentacions. En total ha suposat vuit anys de feina fins que ha sortit al mercat.

Oblades fregides amb mar i muntanya. Comèdia (1960)
A més d’oblades hi ha altres peixos, galls, cap-roigs. Acompanyat d’arròs amb bocinets de panxeta.
¿Cuándo? 2023, vi blanc
Aquest vi amb els anys ha anat evolucionant. En principi estava fet just amb premsal que és una varietat rústica que dona facilitats pel cultiu. Posteriorment, es va mesclar amb chardonnay per donar-li més estructura. I, finalment, s’hi ha incorporat giró ros. Les tres varietats donen un vi molt ben estructurat. 50% premsal, 30% chardonnay i 20% de giró ros. Fresc i rodó.

Timbal de vedella amb salsa de ruca. El jove (1987)
Plat clàssic de la cuina tradicional. Vedella rostida amb salsa de peix feta amb ruca, salsa àcida, amb textura de gel i un puré.
Collita de fruits 2021, vi negre
Vi elaborat amb les varietats Callet, Cabernet Sauvignon i Merlot que ha tingut un envelliment de deu mesos en botes noves de roure americà i francès. De color vermell granat intens amb tons violacis. Olfactivament, ens venen aromes a fruita vermella, regalèssia i un lleuger fons de notes torrades. En boca s’aprecia el cos amb una entrada en boca voluminosa. Un vi fresc i ben equilibrat.

Ginebrada amb cítrics i sorbet de pruna. “llimones, llimoneres i altres cítrics” selecció de Blai Bonet.
Postres cítriques que acompanyen al ginebró típic del gin menorquí.
¿Dónde? 2023, vi rosat.
Callet, cabernet i un poc de merlot. Vinificat amb llevats de la mateixa vinya. L’any 1992 vàrem fer aquest vi color pell de ceba com un homenatge al callet, però les crítiques varen ser molt fortes perquè llavors estaven de moda els rosats de color intens. Durant anys vàrem fer rosats de color intens, però ara hem tornat a aquest vi rosat pell de ceba que ara sí té bona acollida al mercat.

Comiat dolç. La vida i els meus instants, (1987)
Tres mossegades dolces.