Balears Vadevi
Arròs sec amb verdures, per desembafar després de Pasqua

Passades les festes de Setmana Santa i Pasqua, i fins i tot els Pancaritats convé fer un pensament i tornar a una dieta més equilibrada, sense tanta presència de carn i altres productes grassos que ens han alegrat la vista i la taula després de la Quaresma. Així, giram la vista cap a plats més lleugers, on la verdura és protagonista sobretot tenint en compte que ara amb la primavera, l’horta és generosa i ens regala amb una gran varietat d’hortalissa.

En aquesta línia de pensament trobam a Catalina Portell, de l’associació Artà Plat a Plat, que ens recomana preparar un arròs sec amb verdures: “Ara que estam cansats de menjar carn aquests dies de festes, sigui amb panades, frit, o el rostit de Pasqua…Ara ens ve molt de gust un arròs de verdures que són sanes! I tan bo és un arròs així, que desembafa”. Una vegada més ens passa la recepta i la maridarem amb el suggeriment del sommelier Toni Fernández que, en aquest cas, ens suggereix un vi del celler Bodegas Ribas, de Consell: El Rosat 2023.

Arròs sec amb verdures

Per 4 persones

  • Mig quilo d’arròs (bomba)
  • Espícies: pebre bo, pebre bord, safrà, cúrcuma, o colorant. Una mica de pebre bord coent (opcional)
  • Verdures: porro, carxofes, ceba, pastanagó, col, colflori, xampinyons, mongetes tendres, tomàtiga, 2 grans d’all, tomàtiga seca.

Farem el brou amb el porro, pastanagó, mongetes tendres i reservarem

Sofregirem els dos alls laminats i els traurem abans no es cremin. Sofregirem la ceba i tomàtiga, fins que agafi bon coloret. Afegirem col tallada petita i la colflori a brotets i les carxofes tallades a quarts. Hi posarem l’arròs i ho mesclarem tot. Posarem sal al gust i les espícies que tenim. Posarem el brou que hem reservat amb les verdures incloses. Rectificarem de sal i condimentarem al gust.
Posarem damunt l’arròs, la tomàtiga seca, tallada a trossets i una mica d’oli al damunt
En 15 minuts l’arròs està llest, a punt de menjar.

Dificultat: fàcil
Temps: 15 -20 minuts

“El brou s’ha de fer abans de sofregir. Jo ho faig així”, diu Catalina Portell.

Aquest rosat de Ribas acompanya l’arròs amb verdures que us proposam avui/Bodegas Ribas

Ribas Rosat 2023, per Toni Fernández

Si poses l’orella aferrada a la paret i estàs ben atent, no et serà molt difícil percebre un cert murmuri de fons que s’acosta cautelosament. Li diuen primavera i no esperarà molt a presentar-se a ca nostra vestida de verd i floralment perfumada. Té per costum començar el seu joc de seducció dins la cuina i no som conscients fins que ens té abraçats i sucumbits, amb plats frescs i gràcils, divertits, sans i desimbolts. M’agrada aquesta al·lota, a mi.

També toquen a la nostra porta les noves anyades de vins blancs i rosats. Frescs i captivadors, adolescents. Carregats de joventut descarada, treuen pit com un colom galà i s’uneixen a la festa. Ballen, riuen i festegen. Potser tenen un idil·li amb la primavera. Jo crec que sí.

  • Varietats: 100% Mantonegro
  • Graduació: 12% vol.
  • Anys de vida: 2 – 3

Notes de tast

  • Vista: Net i brillant de color rosa salmó pàl·lid.
  • Nas: Expressiu amb notes de fruita vermella silvestre, magrana, groselles, aranja rosa, préssec i balsàmics frescos.
  • Boca: A l’atac és fresc i fluid, es repeteixen aromes de nas i amb una magrana més marcada.

Suggeriments de maridatge: Ideal amb tumbet mallorquí, sushi, pasta o arrossos.

Més notícies
La presència de la sobrassada és el toc especial de la coca de Sant Antoni/Cedida
Recepta | Coca de Sant Antoni, maridada amb el Veritas Brut Nature Rosat
Artà Plat a Plat i la revista Bellpuig ens acosten un dels dolços més esperats de la festa de les festes de la Part Forana
Membres de l'Associació amb el diploma que les acredita com a guanyadores del concurs/Tramuntana XXI
‘Tords amb col’, la millor recepta de ‘La cuina de la Serra de Tramuntana’
Les padrines pollencines d'AFAMA han presentat conjuntament la recepta com a exemple de memòria col·lectiva de la gent gran

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa