Aprofitant un dels esperadíssims dies de sol i bon temps d’aquest mes de novembre, Aubocassa oferia una de les seves tradicionals jornades de portes obertes als amics i col·laboradors. Com es fa cada any, és el moment d’explicar les característiques de l’anyada i els projectes de l’oliera de Manacor. I aquest és un any especial perquè Aubocassa celebra el seu 25è aniversari, amb la satisfacció de veure el projecte que va néixer quasi per atzar, com va explicar un dels seus principals impulsors Mario Rotllant Solá, propietari d’Aubocassa, plenament consolidat.

10 quilos d’oliva per fer un litre d’oli
La jornada que va incloure una passejada per l’olivar, va servir per veure de prop les millores introduïdes i l’ampliació de la plantació de la varietat Arbequina, que ja pràcticament que duplica l’original. Amb un sistema pensat per oferir a l’arbre les millors condicions possibles pel seu desenvolupament, els responsables d’Aubocassa saben bé que l’olivera és un arbre anyívol i que, per tant, no té un comportament regular. Uns anys fa un esplet molt generós i a l’altre, la producció és molt minsa. Així ho reconeixia Agustín Santolaya: “En termes generals, a l’illa enguany la producció s’ha reduït, a causa d’aquesta característica de l’olivera. I és una situació normal que es dona en les oliveres després d’una collita abundant, com la de l’any passat que va ser espectacular”.
“A més, les pluges que s’han donat durant l’època de recollida han generat una major humitat en el fruit, dificultant l’extracció de l’oli, la qual cosa ha provocat un descens en els rendiments, encara que la qualitat obtinguda continua sent alta”, explicava.

La tònica general del cicle de l’olivera va ser la sequera i l’estiu es va presentar especialment calorós. Com era previsible i davant aquestes circumstàncies, la producció ha estat escassa. Va evolucionar molt ràpidament la maduració i començarem a collir amb un temps excel·lent. A la meitat de la collita van arribar les pluges i el vent i la collita es va allargar a la seva part final. Encara que la producció ha estat menor el rendiment ha estat per sobre de l’habitual i s’ha compensat”, deia Santolaya.
Un altre dels factors a tenir en compte, sobretot en anys com aquest de presència de pluja a la primavera és la humitat: “Les pluges i les temperatures altes, van afavorir l’atac de repilo en tota l’illa. Aquesta situació va provocar una reducció important de floració. Quan les flors estaven quallant, la calor extrema que es va produir a l’illa de Mallorca, va causar l’avortament de la major part dels fruits, quedant una collita escassíssima. Durant el cicle vegetatiu de l’olivera, la sequera i les onades de calor han acompanyat a l’olivar. Els fruits que han arribat a la recol·lecció han estat molt sans i amb una maduració perfecta”.
“En concret, enguany s’han necessitat entorn de 10 quilograms d’oliva per a obtenir un litre d’oli, quan a Aubocassa se solen emprar 8,5 kg (que ja és pràcticament el doble de l’habitual”), afegia Santolaya per aclarir com incideix aquesta circumstància en la producció d’enguany. El sacrifici s’ho paga per quant és la manera, entenen els responsables d’Aubocasa, de fer un dels millors OOVE de Mallorca i mantenir l’adscripció a la DO Oli de Mallorca.