Balears Vadevi
El baix preu de la garrova fa que una part de la producció quedi a l’arbre

L’Associació de Trossejadors de Garrova de PIMEM ha fet públic el balanç de la campanya anual amb una lectura no gaire positiva de l’anyada. Des d’aquesta entitat veuen dos possibles motius per a la baixa expectativa de negoci, amb la collita. D’una banda, el preu de mercat que ha anat per davall del que esperava el sector, per l’altra, els efectes d’una plaga que afecta la plantació: un insecte anomenat xylosandrus. Tot plegat els fa afirmar que les seves estimacions indiquen que just es recollirà el 50% de la garrova disponible, en aquesta campanya.

Joana Verger amb altres membres de l’Associació de Trossejadors de Garrova/PIMEM 

Un preu que no remunta


La producció normal de garrova a les Balears es mou entre els vint mil i vint-i-cinc mil quilos a l’any i d’aquesta quantitat se sol recollir el 70% en una campanya normal. Segons l’Associació de Trossejadors de Garrova de PIMEM la recollida d’enguany serà inferior arribant només al 50%. I la baixada de preu del garroví s’apunta com el principal motiu d’aquesta manca de rendibilitat.
Sobre el preu i, segons ha confirmat la presidenta de l’associació, Joana Verger, la forqueta es mourà entre els 0,42 i 0,47 euros segons si la procedència és ecològica o convencional. “La baixada del preu és pel fet que en el seu moment va haver-hi una gran pujada a causa de l’ús de la goma de garroví, però el mercat va trobar substitutius i en 2022 la baixada va ser inevitable” segons Verger. Ara l’associació espera que la garrova pugui anar recuperant el seu preu amb la producció de productes de consum directe com puguin ser farines o xocolata garrova. També s’espera que es pugui donar més valor a la polpa i d’aquesta manera apujar el preu del trossejat.

Una plaga importada que afecta el garrover


Sobre la plaga que va començar a afectar els cultius a principis d’estiu des de l’associació s’ha explicat que l’insecte en qüestió acaba perforant la fusta de l’arbre i afeblint la seva producció. “Per a actuar hem hagut d’esperar que acabés el cicle productiu i així no infectar el fruit” afegeix Joana Verger.

Xylosandrus compactus, conegut com l’escarabat negre de l’ambrosia o de ramells, és un petit escarabat, que presenta un risc per a les plantes llenyoses en vivers, plantacions, horts, boscos, parcs i jardins.

Aquest escarabat ha provocat una minva en la produccio dels garrovers en aquesta campanya/Comparini i Leza

És una espècie nativa de l’Àsia oriental que ha colonitzat altres parts del món, probablement a través del comerç de plantes vives i fusta. A Europa s’han trobat escarabats del gènere Xylosandrus a França, Itàlia i Espanya. 

Pot afectar a més de 225 espècies de plantes, pertanyents a 62 famílies, tant d’àmbit forestal com agrícola i ornamental; entre aquestes, cal destacar el garrover (Ceratonia siliqua). En algunes regions d’Itàlia i França provoca danys també sobre espècies típiques de la màquia mediterrània com el llorer (Laurus nobilis), el llentiscle (Pistacea lentiscus), l’alzina (Quercus ilex), el cirerer de Betlem (Ruscus aculeatus), el marfull (Viburnum tinus) o l’arbocer (Arbutus unedo).  

Les femelles de Xylosandrus compactus, perforen els vegetals llenyosos vius i entren al xilema, on excaven galeries, però no s’alimenten de la fusta de l’arbre. La importància de la colonització d’aquests escarabats radica en la propietat que tenen de transportar fongs i inocular-los en els vegetals, que en molts casos poden desencadenar greus malalties sobre les plantes. 

Els arbres infectats poden mostrar marciment, assecament de fullam i brots, decaïment general, decoloracions en l’escorça, aparició de xancres corticals i trencament de brots. Els danys són visibles des de primavera fins a tardor. 

Més notícies
Mallorca produeix el 30% de tota la garrova que es fa  en territori espanyol/CAIB
Comença la campanya de la garrova: Els tords volen baixos!
El preu no superarà els 50 cèntims, el que compromet la sostenibilitat econòmica dels productors
Tot i que el preu no arribarà al màxim de fa dos anys, el sector espera una bona anyada/Cooperativa Camp Mallorquí
Campanya de garrova 2024, el preu s’estabilitza entorn els 45-55 cèntims
S'espera un bon esplet, tot i que el fruit ve més sec i pesa menys, a causa de la manca de pluja

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà gironí. a setembre 06, 2025 | 16:57
    Vilatà gironí. setembre 06, 2025 | 16:57
    Abans de la motorització general, la garrofa i la userda eren els equivalents de la gasolina i el gasoil actuals. Ara ja no, és clar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa