Balears Vadevi
Barros de Cecili Submarí 2019, el vi que fa criança en àmfora sota la mar

El Celler Can Vidalet -fundat l’any 1996 i situat en el municipi de Pollença- ha presentat la culminació del seu projecte pioner en tota l’illa. Es tracta d’una edició limitada de Barros de Cecili Submarí. 300 àmfores marines que han reposat submergides més de 9 mesos en aigües mediterrànies.

En concret,  tres-centes unitats de la varietat premsal corresponent a l’anyada 2019 que han experimentat un procés de vinificació en un biòtop controlat a una profunditat aproximada de 8 metres. Durant aquest període de temps, aquesta varietat mallorquina ha evolucionat a partir de l’influx dels corrents marins en una tipologia d’àmfores de fang realitzades a mà -una a una- per diversos mestres terrissaires.

És el resultat d’una iniciativa realitzada amb la participació de Xavier Belda, creador del projecte Vi d’Àmfora, i que ha dut a terme diferents propostes de vins submergits en aigües marines amb uns resultats certament espectaculars. En aquest cas s’ha fet servir la varietat premsal, veremada durant l’any 2019.

L’enòloga Elisabet Fuentes i Xavier Belda han presentat Barros de Cecili Submarí | Micer

Elisabet Fuentes, gerent i enòloga de Can Vidalet, explica que “des de sempre la possibilitat d’envellir vi sota la mar era un projecte que volíem experimentar i comprovar  de primera ma el resultat tan bo i tan especial que es donava en els vins que havien viscut aquest procés. Una curiositat i una inquietud que es va incrementar des del primer dia que vaig tenir la sort de treballar en aquest preciós entorn i en aquestes vinyes tan espectaculars amb un patrimoni històric que volem potenciar al màxim”.

“En el nostre projecte -afegeix Elisabet Fuentes- tenim tres gammes de vins: la clàssica, les microvinificacions Cecili Metelo i les begudes espirituoses . El grup Cecili Metelo, està integrat per set vins d’edicions molt limitades que abasten una gran diversitat d’elaboracions (escumosos elaborats pel mètode ancestral, vins de criança biològica i oxidativa, encapçalats amb alcohol vínic destil·lat en el nostre propi alambí, vins fermentats amb les seves pells en àmfora de fang, etc.), tots ells elaborats en honor al conqueridor romà de Mallorca.

Atreta per aquest episodi històric, vaig començar a investigar quina havia estat la trajectòria de Cecili Metelo en aquestes terres a partir de l’any 123 A/C, i em va fascinar com va idear una original manera de folrar les seves naus amb pells d’animals per a evitar l’impacte de les pedres llançades pels foners balears, entrant victoriós a Mallorca. Moltes vegades vaig imaginar la quantitat de naus que possiblement estarien dipositades en el fons les nostres costes i la quantitat de productes que es conservarien en aquestes aigües”.

“De fet -contínua- moltes vegades llegim notícies sobre noves troballes marines i en algun cas amb grans quantitats d’àmfores que eren transportades en aquests  viatges. Aquesta curiositat creixia dia rere dia a les vinyes del nostre celler quan aixecava els ulls i contemplava la Badia de Pollença en l’horitzó i m’imaginava el pas victoriós de Cecili Metelo Baleàric per aquestes terres”.

A partir d’aquesta primera inquietud, el Celler Can Vidalet va voler intensificar el procés de formació i coneixement d’aquest tipus de vins i -en aquest sentit- Elisabet Fuentes, va participar en el 1r Congrés Internacional d’Enologia Submarina que es va celebrar a Bilbao. Una activitat que li va permetre ampliar les seves bases tècniques sobre aquest procés, tastar vins que s’havien elaborat d’aquesta manera i, finalment, conèixer a Xavier Belda, creador de Vins d’Àmfora.

“Un dels nostres grans objectius és el d’investigar en el camp dels orígens de la viticultura mallorquina, per això decidim utilitzar en aquest primer pas la varietat premsal, fermentada amb les pells, per a aprofitar la potencialitat del raïm, aprendre i conèixer-la en profunditat”, conclou Fuentes.

“El resultat d’aquesta mena de vinificació ens ha sorprès a tots, amb una nova percepció de la varietat premsal tant en nas com en boca, i que, en definitiva, ens permet un viatge en la història del nostre patrimoni agrícola i vitivinícola mallorquí”.

L’àmfora en que es presenta el vi evoca l’època de la Mallorca romana/Micer


BARROS  DE CECILI 2019

Aquest vi es va començar a elaborar l’any 2017 amb l’objectiu de realitzar una prospecció en els orígens de la viticultura mallorquina.

Can Vidalet va triar la varietat prensal, seguint la seva filosofia de fomentar i potenciar les varietats autòctones. A més, aquestes varietats atorguen una gran personalitat al producte final. El procés de vinificació triat ha estat en les citades àmfores de fang per dos motius: primer per a preservar la forma originària de realitzar-ho i, en segon lloc, per la porositat del recipient, amb la finalitat d’aconseguir unes noves propietats per a donar relleu a la seva frescor i la seva acidesa.
Barros de Cecili 2019, ha reposat 11 mesos en una àmfora de 1.000 litres, tres d’ells macerant amb una part de les seves pells.

Una part de la producció, es presenta en ampolla envellit en celler durant 9 mesos, i l’altra en aquesta edició limitada que es presenta, de 300 àmfores, envellides a la mar Mediterrània.

Descripció general del vi, segons el celler:

Vi blanc fet 100% de Premsal Blanc, raïm autòcton de Mallorca. Edició limitada de 300 àmfores submergides a la mar Mediterrànea.

Elaboració: Fermentat i macerat amb les seves pells durant 3 mesos més 8 mesos sense les pells dins d’una àmfora de fang de 1000 lt, a més d’un període de maduració submarina de 9 mesos en àmfores de 750 ml en la mar mediterrània. Vi sense filtrar i fet amb la mínima intervenció.

Notes de tast:

  • Vista: Color groc clar amb reflexos verds, una cosa tèrbola, fins i tot es veuen les estrelles de mar en la copa.
  • Nas: Aromes salvatges i punxants, iode, notes fumades al costat de herbes  salvatges barrejades amb boira marina. Un vi únic, molt fresc, flor blanca com la flor del taronger, herbes silvestres de la Tramuntana com a olivarda, fonoll o el toronji, pell d’aranja, raïm, molt mineral, calcari, mars i fòssils al costat d’una present aroma de la maduraciòn submarina.
  • Boca: Una cosa única, molt delicat i vibrant. De gran estructura, amable i elegant sabor cítric, integrat amb tocs cereals. És un vi especial per a moments especials.
    Es pot maridar amb sopes i arrossos de peixos i mariscos, com amb plats frescos com el Raos a la planxa.

Grau Alcohòlic : 12,5%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa