La notícia saltava ahir com un foc d’artifici: Biel Ramon, el bartender inquer que ja ostentava el títol de campió de les Balears de la seva especialitat i el de coneixement en el nacional de 2024, era el nou campió d’Espanya de cocteleria, en el certament que s’ha fet aquesta setmana a Palma. Així el felicitaven els seus col·legues i els organitzadors a través de les xarxes socials: “Enhorabona a tots els participants del Campionat Nacional d’Espanya de Bartenders i, molt especialment, al nou campió d’Espanya, Biel Ramon. Un nivell increïble, talent per tot arreu i una passió per la mixologia i l’acrobàcia que ens va deixar sense paraules”.
En Biel ha confirmat d’aquesta manera el gran nivell i la seva professionalitat i el seu compromís amb el producte local. Biel Ramon representa una nova generació en el món de la cocteleria. Però tot i la seva joventut, és un gran admirador de la cocteleria clàssica i valora, i molt, tota la tradició de bons professionals i bons combinats que han fet història abans que ell. I dic abans d’ell perquè ell ja ha començat, també, a fer història. L’any passat, a Lanzarote va quedar el primer classificat en la categoria de coneixements, del concurs nacional de cocteleria. I ja venia de ser reconegut com el millor de les Illes Balears. Davant la seva primera entrevista, es mostrava segur i confiat perquè té les coses molt clares. Es defineix com un defensor del producte local i de l’autoproducció: “Som un encaparrotat amb la pagesia i el producte de km 0!”.

La seva història comença ben enfora de la cocteleria, però la vida el va dur a aquest món que ara l’apassiona: “Mira, jo vaig estudiar història a la UIB i en acabar vaig començar com a ajudant de cambrer a un baret de platja. Em varen posar a dins barra i vaig començar a tocar sa cocteleria. Em va agradar molt i vaig decidir formar-me professionalment! Després, vaig anar a estudiar a Barcelona i en tornar em vaig associar a l’ABIB (Associació de Bartenders de les Illes Balears) i vaig començar a competir a les competicions regionals. També he participat en moltes competicions nacionals de marques privades! Però el meu somni era guanyar el campionat regional de les illes Balears, que dona accés al Nacional, organitzat per FABE. Després de dos anys continuats fent la segona posició, per març d’enguany vaig fer campió del regional!
Ramon, que va ser el protagonista del tast de cocteleria i vi en la darrera edició del Raïm Wine Fest de Palma el cap de setmana passat, ha demostrat que el nivell no se li suposa i que el demostra sempre que es presenta l’oportunitat. Això ens fa pensar que encara té recorregut per aspirar a fites més altes en el món de la cocteleria.


