Balears Vadevi
Biel Ramon revalida el títol en el LXX Campionat de Cocteleria

Aquesta setmana s’ha fet la setantena edició del Campionat de Cocteleria organitzat per l’Associació de Bartenders de les Illes Balears (ABIB). La competició, que ha tengut lloc a la seu de l’Escola d’Hosteleria de les Illes Balears (EHIB), ha tengut un clar vencedor que no és un altre que Biel Ramon, que ja va fer primer en l’edició de l’any passat. Durant la competició, els participants varen fer tres proves: de coneixement, el tast i, finalment, el còctel per triar el millor bartender i còctel de les Illes. Altres guardonats en aquestes proves varen ser Ana Sanz (Jove Promesa), Salva Bastida,(Millor decoració, també tercer classificat), Ángel Pérez (Segon classificat). A Biel Ramon també li atorgaren el Trofeu Escola Hoteleria de coneixement i tast.

Una competició molt seriosa

El campionat va començar amb la prova de tast on els participants havien d’identificar tres destil·lats distints i va continuar amb la prova d’examen escrita on es van enfrontar a una prova que mesuraria el seu coneixement teòric sobre el món del bar i la cocteleria. Després es va fer la prova de còctel on els assistents a més van poder assistir a una xerrada del bartender Santy Ortiz, de coneguda trajectòria internacional, de la mà del patrocinador principal de l’esdeveniment.
Enguany la categoria triada per l’Associació internacional de Bartenders va ser la de “sparklig”, en aquesta categoria tots els còctels presentats havien de portar algun dels escumosos d’Ars Collecta, a més d’altres especificacions com l’elaboració d’un ingredient de creació pròpia.
Els 18 bartenders van començar amb una intervenció en anglès (prova puntuable) i seguidament van realitzar les combinacions que van ser puntuades per un jurat tècnic i un altre degustador.
L’esdeveniment presentat per Xisco Barceló i Sonia Pou va comptar amb estands patrocinadors que van obsequiar al públic amb una àmplia degustació de productes.
El Campionat d’Illes Balears classifica als dos representants del campionat d’Espanya de cocteleria que se celebrarà al final d’enguany a Mallorca.

Biel Ramon, amb ganes de més…

Aquesta victòria, per tant, li dona a Biel el passaport per anar al concurs nacional on el 2024 va obtenir la màxima puntuació en una de les modalitats del Campionat d’Espanya de Cocteleria, va ser el primer classificat en la categoria de coneixements. Enguany, ha presentat el còctel Coloma 75. Ramon explica que “és una mescla entre dos còctels clàssics, el French 75 i el Paloma, però amb un aire de producte local emprant per exemple Suau Orange”. Fins que ho ha polit hi ha hagut molta de feina: “Vaig fer més de cent proves modificant mesures, ingredients … em vaig arribar a estressar i tot perquè no acabava de trobar res que m’agradàs 100%, per culpa de l’autoexigència que requeria el campionat!

La participació en la competició ha estat notable en aquesta LXX edició/ABIB

Encara creus amb el producte local i la tradició?

Per jo, no podia faltar aquest punt de producte nostre, illenc i que tengues correlació amb la meva ideologia de defensor del km.0!

Quina repercussió has tengut, ara que ja ha passat un any, del primer guardó, en el regional de 2024? I de la participació al concurs nacional?

⁠La meva trajectòria professional no es pot entendre sense l’ABIB. Li dec molt a l’associació perquè ha estat des dels meus inicis una empenta molt gran a donar-nos visibilitat al que feim! Sense els campionats que es fan i la lluita de la nostra directiva perquè la nostra professió tengui repercussió en l’àmbit institucional, social, etc, no hauria arribat ni a la meitat del que he arribat! El millor aparador per un bartender és l’Associació de Bartenders de les Illes Balears, per tant, anim a tots els professionals que volen millorar i créixer dins el sector a què formin part de la família que s’ha creat durant 60 anys que duu l’associació en actiu!

Quines són per tu les teves línees  vermelles en cocteleria que no s’han de traspassar i quins els reptes que vols enfrontar, en matèria d’innovació en cocteleria?

⁠Sempre ser honest amb un mateix i amb els clients, adaptar-te a la zona on estàs i oferir un producte de qualitat amb concordança del preu que ho vens! No ho val tot a l’hostaleria, no es pot vendre ‘4 pessetes a duro’!

Biel Ramon amb la resta de guardonats a les categories de concurs/ABIB

L’any passat anunciaves nous projectes per aquest 2025. Ja s’han materialitzat?

⁠Enguany volem enfocar-nos molt en el concepte de festes privades de qualitat, noces, aniversaris, divorcis… tenim una empresa de serveis privats de beguda , “ The Van Bar “, amb una flota de vehicles clàssics dels anys 70-80 restaurats com un Renault 4L, una Citroën Hy, adaptades a oferir serveis de beguda de qualitat i una experiència diferent a cada celebració!

Més notícies
A Lanzarote, Biel Ramón ha obtingut la màxima puntuació en la modalitat de coneixements, al Campionat Nacional de Cocteleria/Cedida
Biel Ramon i la cocteleria sostenible i d’arrel
Ve d'obtenir la màxima puntuació en una de les modalitats del Campionat d'Espanya de Cocteleria, que s'ha fet a Lanzarote
Els còctels més refrescants per aquest estiu | Foto: iStock
Cinc còctels frescos per a gaudir aquest estiu
Propostes per a passar una bona estona, en bona companyia i amb combinacions delicioses de sabors

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa