Balears Vadevi
Binissalem i Pla i Llevant demanen simplificació normativa, a Lanzarote

La XXX Assemblea General de la Conferència Espanyola de Consells Reguladors Vitivinícoles (CECRV) ha fet la seva reunió anual a, Lanzarote, a les Illes Canàries. En aquesta cimera s’ha posat el focus en les reformes legislatives de la UE que afectaran aspectes essencials del sector del vi en el curt i mitjà termini, com per exemple l’exigència que a l’etiquetatge de les botelles s’especifiquin recomanacions contra el consum de begudes alcohòliques i informació nutricional del producte.

Davant aquest debat, la conferència de consells reguladors de les Denominacions d’Origen de tota Espanya sol·licita a les institucions de la Unió i a les administracions públiques espanyoles estabilitat normativa, consideració pel positiu impacte que el sector i les denominacions d’origen tenen en el territori i atenció a les necessitats i demandes de les DO del vi.

“No volem improvisar solucions sobre la marxa”

Aquesta petició s’estén a altres qüestions com ara la proliferació de camps de producció energètica com ara els molins per la producció d’energia eòlica i els parcs de plaques solars, la rendibilitat econòmica dels quals pot posar en perill el manteniment de la producció vitícola en certes zones productores.

“Demanam a les administracions que ens escoltin, que ens tenguin en compte l’opinió com a part afectada per les decisions que es prenen a Brussel·les i a Madrid”, diu José Luis Roses, president de la DO Binissalem que ha estat present a la reunió. “Que no torni a passar que es prenen decisions precipitades com a la prohibició de cremar restes de poda que aquí s’han hagut de corregir quasi sobre la marxa”, afegeix.

“Aquí, afortunadament no tenim el problema de les plaques solars que ja hi ha a la Península, però sí que hi ha preocupació per les conseqüències estètiques que poden generar en el paisatge. Per sort aquí encara no sabem de ningú que hagi decidit abandonar la vinya per deixar la terra als parcs solars”.

Quan a la normativa sobre recomanacions sanitàries, Roses confia que la lentitud pròpia de les tramitacions comunitàries permeti que el sector pugui exercir pressió i evitar mals majors. “Les DO som partidàries que aquesta informació sobre recomanacions quan el consum de begudes alcohòliques i salut o la informació nutricional no s’explicitin a l’etiqueta sinó que es posi en un codi QR, que no ocupa tant d’espai i ara ja és un sistema que està a l’abast de tothom”.

El president de la DO Pla i Llevant per part seva, destaca les similituts entre Lanzarote i Mallorca, que comparteixen el fet que són illes que aconsegueixen la major part dels ingressos del turisme. “El tema més comentat fora de les reunions oficials fou el temps atmosfèric de l’anyada que ha afectat a totes les regions per igual encara que s’ha salvat bé la temporada, però la preocupació està en els que ens espera en els temps futurs”, destaca Antoni Bennàssar. Respecte dels punts tractats a la reunió destaca el que denomina excés de passió normativa de les institucions europees com queda reflectit en el comentari general de la reunió. “Sembla un món dominant pels funcionaris que van creant un cúmul de legislació moltes vegades innecessari que provoca una burocratització excessiva al sector vinícola que no aporta res i afegeix feina als cellers, denominacions d’origen i administracions”, es queixa Bennàssar tot coincidint amb el ple de les les DO. D’altra banda, respecta de les etiquetes de les botelles, el president del Pla i Llevant veu positiu que “tot el sector està compromès a donar la màxima informació al consumidor sobre les característiques del vi. D’aquesta manera figurarà el valor calòric de cada vi en l’etiqueta i es podrà consultar els valors nutritius en un codi especial”, que per tant no apareixerà explícitament a l’etiqueta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa