Balears Vadevi
Binissalem posa en marxa el calendari per les Festes des Vermar

Aquest cap de setmana arranca el programa de les Festes des Vermar de Binissalem, segurament les que tenen més arrelament en el món del vi de Mallorca per que han esdevingut una tradició que només la pandèmia de COVID havia pogut alterar. Enguany en aquesta cinquanta i sisena edició recupera el seu format habitual amb activitats i actes populars que han començat aquest divendres i que s’allarguen fins el final del mes de setembre.

Són aquestes unes festes en les quals s’hi implica tot el poble que sent com propi tot el relacionat amb el vi, des de la vinya al celler. No debades, el nom de Binissalem és el de la Denominació d’Orígen més antiga de Mallorca i d’una manera o una altre, tots els veïns tenen relació amb el vi, fins el fet que encara són moltes les famílies que en fan de manera particular, per consum propi, o que conreen una petita vinya des de fa generacions.

Ara, en aquest any de retrobada, el programa de festes és extens, amb proves esportives i activitats culturals, el sopar de fideus des vermar, a la fresca, la popular batalla de raïm i el concurs de trepitajadors o el dels raïm més gran. Un programa que s’ha presentat aquesta setmana i que ha anat precedit de l’elecció dels vermadors i les vermadores d’enguany. En l’organització, fent costat a l’Ajuntament, hi participen els cellers del poble: José L. Ferrer, Vins Nadal i Can Verdura.

El president de la DO Binissalem, José L.Roses, de José L.Ferrer, a la presentació del programa d’enguany/Cedida

La presentació del programa es va fer a l’antic casal de Can Julià. El president del consell regulador de la DO Binissalem, José Luis Roses, va avançar dades de la collita d’enguany. Va dir que serà més curta però de bona qualitat, per mor de les elevades temperatures d’aquest estiu, que no han afluixat ni a la nit i que han obligat a avançar la verema. “El raïm és més petit, va dir Roses, per que no ha plogut gens però està molt sà i la qualitat és molt bona”.

El batle, Víctor Martí, deia en la seva intervenció en el moment de la presentació de les festes: “Després de dos anys la Vermada torna, com un gegant guerrer. Aquesta cinquanta-sisena Vermada ja és aquí, la festa que ens defineix com a poble, la que ens agermana, la que ens fa oblidar les nostres diferències i ens uneix”.

D’esquerra a dreta, Esperança Nadal i José L.Roses, vicepresidenta i president de la DO. Binissalem, i el batle Víctor Marti/Cedida

“Han passat dos anys, recordava el batle, però la boira dels dies no ens ha fet oblidar l’aroma del cassot o del vestit de pagès i és en aquests moments quan ens posam els nostres vestits que ens adonam dels seus poders, ens confereixen una força màgica per defensar les nostres arrels. El cos té un esclafit que ens porta al passat per afrontar el present segurs de qui som i de cap a on volem anar. En aquest mateix moment es comencen a sentir les olors dels fideus, els renous del carrer, les caminades cap al forn, les visites als comerços, la curolla per endiumenjar la casa i el carrer, el poble bull, l’esperit de la festa ens captiva i tornam a fer-ho una vegada més, sense saber ni com ni perquè i simplement perquè així ha de ser… “

Joves binissalemers nascuts entre 2004 i 2005, que optaren a l’elecció de vermadors i vermadores d’enguany /Cedida

“La Vermada fa protagonista a tothom, és el poble el que la fa i l’empeny, deia Martí. El jovent, candidats a Vermadores i Vermadors, els vinaters i vinateres, els pagesos i pageses, els veïnats i veinades, les associacions, els comerços, la comissió de festes, la regidoria de festes, els voluntaris i les voluntàries, la policia, la brigada, els serveis socials… tots feim feina perquè aquesta Vermada sigui la millor”.

En la seva intervenció va tenir unes paraules per les víctimes de la COVID i per agraïr als joves i les joves que s’han presentat a l’elecció de vermadors i vermadores d’enguany “un any tan complicat, amb una elecció tan diferent, us vull dir que per a mi és un honor poder compartir aquesta experiència. Totes les candidatures es mereixen haver estat elegides! Sou el millor!!!”

El batle acabà amb el crit tradicional que convida el poble a iniciar les festes. ” Visca Binissalem i visca Sa Vermada.”

Imatge del cartell de les LVI Festes des Vermar/Cedida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa