Balears Vadevi
Bodega Caseta Vella es fa un lloc a l’escola espanyola de tast

Aquest passat cap de setmana un dels cellers més joves de Mallorca ha posat un peu a Madrid, a l’escola espanyola de tast amb el seu vi Primavera a l’Hivern, un rosat resultat del cupatge de varietats pròpies i foranes que s’ha de tastar. Ha compartit escenari amb els vins d’altres dues bodegues mallorquines ja consolidades: Son Prim, que va dur Es Blanc, i Tianna Negre, que va aportar el seu negre Randemar.

Ara que la bodega de Santa Margalida ja s’ha llançat a la producció, tot i que de manera discreta, és el moment de presentar-la en el Balears Vadevi. Hem parlat amb els seus propietaris, Pedro Cladera i Elisa Maria Roldán, que descriuen així com va començar el projecte del celler.

Randemar, de Caseta Vella, entre Es Blanc de Son Prim i Randemar de Tianna Negre/Cedida

“Som un petit celler situat en la badia d’Alcúdia, municipi de Santa Margalida, al Nord-est de l’illa de Mallorca. És un projecte familiar fruit de la passió que sempre hem sentit pel món del vi. Fa set anys trobarem el moment i decidirem fer el pas i llançar-nos a crear el nostre propi vi. En la finca familiar sembrarem la nostra primera hectàrea amb les varietats que més apreciàvem. I el que va començar com una petita aventura, a poc a poc ha anat creixent, li hem anat donat forma i amb el temps ha evolucionat fins a convertir-se en una sòlida proposta de futur. Un projecte fortament assentat sobre el respecte a la terra i a la tradició vitivinícola de l’illa, en el qual prioritzem la qualitat del raïm sobre la quantitat.

Pedro Cladera, propietari del celler/Cedida

Una producció curta però de qualitat

Elaboram vins de qualitat, de producció molt reduïda. Per a prevaler la qualitat sobre la quantitat a les plantes només se’ls deixa produir una quantitat reduïda de raïm. La verema la realitzem a mà, en caixes petites. Seleccionam els raïms directament a la vinya. Separem el raïm del raspa lentament, per a mantenir la integritat del raïm per a evitar oxidacions. El premsatge el fem suau, a baixes pressions. El most fermenta en dipòsits d’acer inoxidable, a una temperatura controlada. Els vins negres maduren en barriques de roure francès.

Entre el raïm que conreem hi ha reconegudes varietats autòctones com el Mantonegro i el Prensal Blanc i altres valorades internacionalment com el Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Viognier. Cadascuna d’elles li aporta les seves propietats característiques a cadascun dels nostres vins. L’any passat únicament vam treure al mercat 2.500 ampolles.

El celler produeix el vi que obté d’una vinya petita però ben conreada/Cedida

Produïm tres vins: “Urooo!” un vi blanc de Chardonnay, Prensal Blanc i Viognier. És un vi expressiu,àgil i fresc. De color verdós, net i brillant, d’intensitat aromàtica mitjana amb aromes primàries franques i afruitats, fruita blanca com la pera i la poma, però també aromes de fruita d’os com el préssec i l’albercoc. Amb una entrada en boca agradable i amb una certa persistència. El seu nom és una expressió mallorquina que denota sorpresa. Una cosa que en provar el nostre vi pioner, el primer que elaborem, no vam poder evitar exclamar.

Tres vins que expresen el tarannà del celler de Santa Margalida/Cedida


“Primavera de d’Hivern”, rosat de Mantonegro, Syrah, Merlot i Cabernet Sauvignon. Un vi molt viu, amb caràcter i intens. Color rosa salmó, d’intensitat aromàtica alta, amb aromes predominants de la sèrie dels lactis com el iogurt i a fruita vermella com les maduixes. Amb records de cítrics i un toc mineral. Entrada en boca amable, però amb un pas per boca amb una acidesa ben marcada. Final llarg.

“Fora por” , un vi negre de Syrah, Cabernet Sauvignon i Merlot. Elegant, complex i càlid. De color picota fosc amb rivet vermell violaci. De capa alta, net i brillant, amb notable intensitat aromàtica, a fruita negra com les mores, cassisos, pruna madura i aromes balsàmiques, com l’eucaliptus i la regalèssia. Amb aromes terciàries molt presents, espècies, caramel, vainilla i els torrats de les barriques molt ben integrats. Té una entrada en boca càlida, un pas per boca bé estrucuturat, carnós, equilibrat, saborós i de taní polit, amb un final de boca llarg”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa