La notícia és que la bodega Santa Catarina inicia una nova etapa. Això vol dir que no és dels cellers que han sorgit en els darrers anys com a bolets a Mallorca, fruit de les inversions estrangeres. Sí, el capital és de fora   i els propietaris de nacionalitat sueca, però aquí acaba tot paral·lisme per què aquest és un projecte arrelat a Mallorca des de fa 40 anys.  Santa Catalina neix   a Andratx, al Rafal Blanc, en podríem dir que d’un somni del seu promotor, un empresari nascut a Suècia que arriba a Mallorca per enamorar-se de l’illa i bastir un projecte que res té a veure amb la seva carrera professional.

StellanLundqvist crea la bodega Santa Catarina a principis dels anys 80 del segle passat (1984) i contribueix de forma significativa a la represa del sector amb la plantació per primera vegada de forma massiva a Mallorca de varietats franceses com el Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay amb la intenció de començar a produir vins de qualitat.

Varen ser anys feina per posicionar el celler: Les dècades dels 80 i 90 serviren per aconseguir el reconeixement i el prestigi del sector. Una etapa que es va veure truncada per circunstàncies personals del fundador, que abandonà el projecte. 

 Santa Catarina ha “dormit” aquests anys a l’espera d’una reactivació que és ja una realitat. Els fills d’Stellan Lundvquist i la seva vídua han apostat per reactivar el projecte: avui hi ha un nou celler radicat a Sencelles, a la finca de Son Aloy, inscrita a la DO Binissalem i a l’IGP Vi de la Terra Mallorca.

La vinya de Son Aloy al bell mig de la DO Binissalem, emparada per la Serra de Tramuntana/Cedida

“El nostre objectiu fundacional és produir vins mallorquins que expressin la seva personalitat i el seu arrelament amb la terra. Per això en la nostra finca de Son Aloy, es van arrencar 40 hectàrees de vinya vella, caduca, per a replantar des de 2016 fins avui, una vinya nova”, explica Andreu Negre, gerent de la bodega. “Hem triat preferentment varietats autòctones per a la seva elaboració. Callet, Manto Negro, Premsal i Giró Ros són la base dels nostres vins. La nostra intenció és aprofundir en els monovarietals”.

“Tenim també una línia de vins mediterranis, que a través d’un concepte més ampli, oferiran experiències que combinin l’autòcton amb el millor de les varietats foranes.  Per això hem apostat per la varietat Syrah  en raïm negre, i Viognier en raïm blanc”.

El cultiu integrat, un sistema de reg enterrat que aporta directament a l’arrel de la planta,  la recol·lecció del raïm totalment a mà i una transformació que respecta al màxim les característiques del raïm i del most donen els millors resultats. “Avui la nostra producción comença a prendre forma i aviat presentarem els nostres primers vins mallorquins monovarietals,   i els nostres vins mediterranis”.

La nostra intenció és continuar treballant i més endavant comptar amb vins de criança.Un altre dels nostres projectes és elaborar vins d’autor , singulars i personalíssims que responguin a una intenció i a un moment determinats”.

Tot això no seria possible sense una infraestructura de primer nivell. Als terrenys de Son Aloy s’ha bastit un nou celler amb la darrera tecnologia: “El celler Santa Catarina està concebut per a produir 350.000 litres anuals de vi. Compte amb sala de microvinificació i sala de  fermentació malolàctica. La filosofía dels nostres enòlegs combina l’elaboració tradicional amb la més avançada tecnologia per a assegurar el millor producte amb la menor intervenció durant els processos de fermentació”

“Per això disposem de diferents tipus de dipòsits d’acer inoxidable: 6 d’ells autobuidants de fermentació de 20.000 litres, 14 dipòsits de fermentació de 10.000 litres i 4 dipòsits de fermentació de 6.000 litres. A més de quatre dipòsits de fermentació de formigó de 10.000 litres i 4 tines troncocòniques de fusta per a fermentació de 5.500 litres. A això li sumem, també, les tines de 1.000 litres per a fermentació”, afegeix Negre.

Espais diàfans i tecnologia punta per fer vins de qualitat/Cedida

L’edifici ha estat dissenyat per l’estudi d’Arquitectura Rambla 9 i executat per Alfatec Enginyeria. El projecte de branding el firma Borisgrafic i l’estratègia de marketing Mark Site Agency.

I tot això s’arrodoneix amb un equip humà que fa possible que aquestes noves vinyes, ja en producció, comencin a donar els primers fruits: uns vins creats sota la direcció d’un reputat enòleg italià: Roberto Cipresso, Winemaker internacional de gran prestigi, qui coordinat amb Joan, enòleg de la nostra terra i coneixedor de les varietats locals i terreny autòcton, combinen l’experiència i l’energia necessàries per a concebre i desplegar un a un els nostres vins”, apunta el gerent del celler.

“Sense ser un celler de producció massiva, ni tampoc un petit celler d’elaboració gairebé artesanal, haurem de conjugar i fer conviure els vins comercials, acceptats pel gran públic, amb l’elaboració de vins d’autor, de gran qualitat.”, diu Andreu Negre. “La nostra intenció és elaborar vins mallorquins i mediterranis que arribin a enamorar, singulars de la nostra illa i del nostre entorn i que reflecteixin les sensacions de les nostres vinyes”.

L’equip d’enòlegs: Joan, coneixedor de la terra i la vinya de Mallorca, Roberto Cipresso, Winemaker internacional de gran prestigi, amb el director del celler, Andreu Negre/Cedida

“Hem apostat per l’autosuficiència i la sostenibilitat com dos dels nostres principis. Tot el nostre raïm procedeix de les nostres pròpies terres, cuidades i conreades exclusivament per nosaltres, mesurant cada recurs destinat i cada esforç a realitzar”.

“Sabem que recuperar la nostra inversió no serà una cosa immediata ni pròxima en el temps. Ens mou el compromís dels hereus d’Stellan Lundqvist, que se senten arrelats a Mallorca des de fa 40 anys. Això és el que representa Santa Catarina, un celler amb caràcter que reneix amb tanta d’ambició com humilitat”.

Nou comentari