Balears Vadevi
Bodega Santa Catarina torna a escena

La notícia és que la bodega Santa Catarina inicia una nova etapa. Això vol dir que no és dels cellers que han sorgit en els darrers anys com a bolets a Mallorca, fruit de les inversions estrangeres. Sí, el capital és de fora   i els propietaris de nacionalitat sueca, però aquí acaba tot paral·lisme per què aquest és un projecte arrelat a Mallorca des de fa 40 anys.  Santa Catalina neix   a Andratx, al Rafal Blanc, en podríem dir que d’un somni del seu promotor, un empresari nascut a Suècia que arriba a Mallorca per enamorar-se de l’illa i bastir un projecte que res té a veure amb la seva carrera professional.

StellanLundqvist crea la bodega Santa Catarina a principis dels anys 80 del segle passat (1984) i contribueix de forma significativa a la represa del sector amb la plantació per primera vegada de forma massiva a Mallorca de varietats franceses com el Cabernet Sauvignon, Merlot i Chardonnay amb la intenció de començar a produir vins de qualitat.

Varen ser anys feina per posicionar el celler: Les dècades dels 80 i 90 serviren per aconseguir el reconeixement i el prestigi del sector. Una etapa que es va veure truncada per circunstàncies personals del fundador, que abandonà el projecte. 

 Santa Catarina ha “dormit” aquests anys a l’espera d’una reactivació que és ja una realitat. Els fills d’Stellan Lundvquist i la seva vídua han apostat per reactivar el projecte: avui hi ha un nou celler radicat a Sencelles, a la finca de Son Aloy, inscrita a la DO Binissalem i a l’IGP Vi de la Terra Mallorca.

La vinya de Son Aloy al bell mig de la DO Binissalem, emparada per la Serra de Tramuntana/Cedida

“El nostre objectiu fundacional és produir vins mallorquins que expressin la seva personalitat i el seu arrelament amb la terra. Per això en la nostra finca de Son Aloy, es van arrencar 40 hectàrees de vinya vella, caduca, per a replantar des de 2016 fins avui, una vinya nova”, explica Andreu Negre, gerent de la bodega. “Hem triat preferentment varietats autòctones per a la seva elaboració. Callet, Manto Negro, Premsal i Giró Ros són la base dels nostres vins. La nostra intenció és aprofundir en els monovarietals”.

“Tenim també una línia de vins mediterranis, que a través d’un concepte més ampli, oferiran experiències que combinin l’autòcton amb el millor de les varietats foranes.  Per això hem apostat per la varietat Syrah  en raïm negre, i Viognier en raïm blanc”.

El cultiu integrat, un sistema de reg enterrat que aporta directament a l’arrel de la planta,  la recol·lecció del raïm totalment a mà i una transformació que respecta al màxim les característiques del raïm i del most donen els millors resultats. “Avui la nostra producción comença a prendre forma i aviat presentarem els nostres primers vins mallorquins monovarietals,   i els nostres vins mediterranis”.

La nostra intenció és continuar treballant i més endavant comptar amb vins de criança.Un altre dels nostres projectes és elaborar vins d’autor , singulars i personalíssims que responguin a una intenció i a un moment determinats”.

Tot això no seria possible sense una infraestructura de primer nivell. Als terrenys de Son Aloy s’ha bastit un nou celler amb la darrera tecnologia: “El celler Santa Catarina està concebut per a produir 350.000 litres anuals de vi. Compte amb sala de microvinificació i sala de  fermentació malolàctica. La filosofía dels nostres enòlegs combina l’elaboració tradicional amb la més avançada tecnologia per a assegurar el millor producte amb la menor intervenció durant els processos de fermentació”

“Per això disposem de diferents tipus de dipòsits d’acer inoxidable: 6 d’ells autobuidants de fermentació de 20.000 litres, 14 dipòsits de fermentació de 10.000 litres i 4 dipòsits de fermentació de 6.000 litres. A més de quatre dipòsits de fermentació de formigó de 10.000 litres i 4 tines troncocòniques de fusta per a fermentació de 5.500 litres. A això li sumem, també, les tines de 1.000 litres per a fermentació”, afegeix Negre.

Espais diàfans i tecnologia punta per fer vins de qualitat/Cedida

L’edifici ha estat dissenyat per l’estudi d’Arquitectura Rambla 9 i executat per Alfatec Enginyeria. El projecte de branding el firma Borisgrafic i l’estratègia de marketing Mark Site Agency.

I tot això s’arrodoneix amb un equip humà que fa possible que aquestes noves vinyes, ja en producció, comencin a donar els primers fruits: uns vins creats sota la direcció d’un reputat enòleg italià: Roberto Cipresso, Winemaker internacional de gran prestigi, qui coordinat amb Joan, enòleg de la nostra terra i coneixedor de les varietats locals i terreny autòcton, combinen l’experiència i l’energia necessàries per a concebre i desplegar un a un els nostres vins”, apunta el gerent del celler.

“Sense ser un celler de producció massiva, ni tampoc un petit celler d’elaboració gairebé artesanal, haurem de conjugar i fer conviure els vins comercials, acceptats pel gran públic, amb l’elaboració de vins d’autor, de gran qualitat.”, diu Andreu Negre. “La nostra intenció és elaborar vins mallorquins i mediterranis que arribin a enamorar, singulars de la nostra illa i del nostre entorn i que reflecteixin les sensacions de les nostres vinyes”.

L’equip d’enòlegs: Joan, coneixedor de la terra i la vinya de Mallorca, Roberto Cipresso, Winemaker internacional de gran prestigi, amb el director del celler, Andreu Negre/Cedida

“Hem apostat per l’autosuficiència i la sostenibilitat com dos dels nostres principis. Tot el nostre raïm procedeix de les nostres pròpies terres, cuidades i conreades exclusivament per nosaltres, mesurant cada recurs destinat i cada esforç a realitzar”.

“Sabem que recuperar la nostra inversió no serà una cosa immediata ni pròxima en el temps. Ens mou el compromís dels hereus d’Stellan Lundqvist, que se senten arrelats a Mallorca des de fa 40 anys. Això és el que representa Santa Catarina, un celler amb caràcter que reneix amb tanta d’ambició com humilitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa