Balears Vadevi
Bodegues Oliver, un celler quasi centenari de Binissalem que desapareix

Bodegues Oliver S.A. va tancar les portes el passat 31 d’abril després de prop de cent anys de recorregut. I ho feien públic a través de les xarxes socials: “Com dirien els Frares Agustins, procedents de França i precursors d’aquesta història, c’est fini. A Bodegues Oliver tanquem les portes definitivament“.

La família Oliver ha tengut un paper destacat en la història i la tradició vinícola del poble fins avui/Cedida

Una història quasi centenària

“La història de Bodegues Oliver arranca als anys trenta del segle XX, quan Antoni Oliver Orell començà a elaborar vi de manera artesanal, en una païssa situada darrere el seu domicili, al centre de Binissalem. En aquell moment, la producció es limitava al vi a granel per al consum local. Tot i les dificultats pròpies de l’època, aquest primer impuls marcà l’inici d’una nissaga vinatera que ha deixat una empremta profunda a la comarca del Raiguer i a tota l’illa”, recollia el portal Fora Vila amb motiu de l’abandó de l’activitat d’aquesta empresa familiar.

Un moment clau arribava a mitjans del segle passat quan, l’any 1950, el seu fill Antoni Oliver Llabrés, juntament amb la seva esposa Antònia Vallès, agafaren el relleu del negoci. Durant les dècades següents, varen ampliar gradualment la producció, introduint el vi embotellat i consolidant la distribució no només a Binissalem i voltants, sinó també a altres pobles de Mallorca. Aquest període de creixement culminà amb una fita decisiva l’any 1978: la compra del celler de Ca’ls Agustins, una de les bodegues més antigues de Mallorca, fundada l’any 1700 per la confraria dels Frares Agustins.

A les instal·lacions de Ca’ls Agustins encara si poden veure les grans botes congrenyades del celler/Cedida

La nova ubicació li donà al negoci una gran visibilitat, just al costat de l’església de Ca’ls Agustins, i l’ha convertit en part de l’estampa més coneguda del poble.

En el moment del comiat, els germans Toni i Pedro Oliver Vallès, tercera generació de la nissaga familiar i al capdavant del negoci els darrers deu anys, reconeixien “una barreja de sentiments. Sentiments que van des de l’alegria a la pena, passant per l’enyorança, el neguit, però que desemboquen tots amb el que predomina dins tots els que n’hem i n’heu format part, el sentiment d’ORGULL. Ens sentim molt orgullosos de tot el que hem pogut aconseguir durant aquest llarg camí. Un camí pel qual hem superat cada un dels entrebancs que ens han sorgit, però sobretot un camí ple d’alegries provocades pel nostre estimat celler. Vam heretar la passió de don Toni Oliver Llabrés, el nostre pare, i l’hem mantinguda ben present fins al dia d’avui. I tanquen el missatge amb un sentit missatge de “Salut i Bon vi”.

Una imatge que recull el temps quan el vi es venia a granel/Cedida
Finalment, la darrera geenració dels vinaters havia fet el pas a l’embotellat/Cedida

Reconeixement a un negoci emblemàtic

L’Ajuntament de Binissalem recollia la notícia al seu web i, en nom de tot el poble, agraïa la tasca feta els darrers anys i durant tota la trajectòria del negoci que havia rebut el reconeixement com a “Comerç emblemàtic” del poble de Binissalem. Un reconeixement que posava en relleu el batle Víctor Martí que apuntava en el comunicat del web: “Des de l’Ajuntament de Binissalem, i en nom de tot el poble, li volem agrair la tasca no només dels darrers anys, sinó també la que la seva secular nissaga ha duit a terme al nostre poble els darrers segles”.

L’any passat, el celler veia reconeguda la seva trajectòria com comerç emblemàtic de Binissalem/Cedida

Fins sempre.

Més notícies
Imatge de l'acte de lliurament de les distincions/CAIB
Vuit cellers de Binissalem reconeguts com a comerços emblemàtics i arrelats
Emblemàtics Balears compta actualment amb 380 establiments repartits en 33 municipis de tot l'arxipèlag
Vins del celler de'n Moragues de Manacor que Catalina Bibiloni destaca en la seva crònica, especialment l'escumós artesà /CBM
La ‘Mostra de Vi Casolà de Binissalem’ s’apunta un èxit a la XIXena edició
La Confraria dels Enofles de la Parra convoca cada any els vinyòvols i vinaters no professionals a l’esdeveniment més esperat del vi fet a casa, que se celebra a la zona del Raiguer

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa