Balears Vadevi
Els bons resultats donen una nova oportunitat als ametllers de Mallorca

Les dades que ha fet públiques la IGP Ametlla de Mallorca són molt bones i encoratjadores per un sector, el de la fruita seca, que fa vida sempre damunt la muntanya russa dels preus de mercat. Primer, es va recollir un 11 per cent més d’ametlla IGP que al 2022, i el valor de les vendes es va triplicar fins superar el milió d’euros a la campanya 2023, quan en vengueren amb destí a consumidor final més de 64 tones en total, un 57 per cent més que a la del 2022, quan es van vendre 41 tones. II un apunt més que umpl d’esperança els productors: Del total venut durant l’any passat, més del 80 per cent es va quedar a les Illes Balears. Anem a pams.

Dades canten

La IGP Ametlla de Mallorca va tancar l’any 2023 amb un valor de comercialització total d’1,09 milions d’euros, més del triple del que es va obtenir en total al 2022 -343.645 euros-. A la campanya es van recollir un total de 986,84 tones d’ametlla de Mallorca IGP amb clovella, 97 més que al 2022 -un 11 per cent més-. D’aquestes, es van comercialitzar amb destí a consumidor final un total de 64,47 tones d’ametlla ja sense clovella. Això suposa un augment d’un 57 per cent respecte al total de la campanya 2022, quan es van vendre 41 tones.

Així, de tota la comercialització, fins a 52,36 tones (un 81,22 per cent del total) va ser amb destí a les Illes Balearsmentre que el 18,73 per cent restant va ser exportar cap al mercat exterior: 1,75 tones a la resta d’Espanya (2,71 per cent) i 10,33 tones (16,02 per cent) a altres països de la Unió Europea. Pel que fa a tota aquesta ametlla de Mallorca IGP venuda a consumidor final en els diferents mercats, els preus mitjans van ser de 15,32 euros per quilo en el cas de l’ametlla crua, mentre que el preu mitjà de la torrada va ser d’uns 17,90 euros per quilo.

El consumidor local aprecia la diferència quan compra preferentment ametlla de Mallorca/IGP Ametlla de Mallorca

L’augment d’aquestes xifres es deu, segons el Consell Regulador, a diferents factors: per una banda, a l’entrada a la IGP d’una nova empresa amb una forta comercialització tant interior com exterior; i d’altra, a la consolidació de la resta quant a producció i vendes, així com a un major coneixement per part del públic, que any rere any la demanda i consumeix més. Segons el president de la IGP, Miquel Riera, les xifres “demostren que anem pel bon camí, el de la qualitat i l’associació entre productors per ser eficaços i posicionar-nos millor al mercat”.

A més d’això, la Indicació Geogràfica Protegida va tancar el 2023 amb un total de 301 explotacions agrícoles inscrites, 31 més que en el 2022 -un 11,5 per cent més-; i la superfície total d’ametllerar d’aquestes va sumar fins a 4.478 hectàrees, un augment del 14,32 per cent -fins a 560 Ha més- respecte al 2022, quan sumaren 3.917 hectàrees. Un creixement “molt positiu per al manteniment del paisatge tradicional d’ametllers, tan valuós per a la nostra illa, però també perquè demostra que continua havent interès en aquest cultiu”, ha expressat Riera.

Un sector dinàmic amb perspectiva de creixement

Per últim, cal recordar també que la IGP Ametlla de Mallorca compta ara mateix amb un total d’11 indústries associades i 18 operadors inscrits entre tots els registres, dividits de la següent forma: 8 operadors es troben al registre d’envasadors, 4 operadors al de manipuladors i magatzemistes, 3 al de torradors, 2 al de trencadors i 1 al de peladors. El fet que el nombre d’operadors superi el nombre de les indústries associades s’explica perquè algunes d’aquestes indústries estan inscrites a més d’un registre alhora.

L’ametlla de Mallorca té unes característiques que la fan única/IGP Ametlla de Mallorca

La bona marxa de les darreres campanyes dona un bri d’esperança a un sector que s’ha vist amenaçat per l‘arribada de producte de l’exterior en gran quantitat i a preu molt competitiu. I darrerament per la xylella que ha acabat per obligar els pagesos a renovar les plantacions que, velles i massa vegades abandonades pel poc rendiment que donaven, han estat víctimes de la plaga.

Més notícies
El cuiner Pinxo González va presentar un gató d'ametlla, una de les elaboracions més populars/IGP Ametlla de Mallorca
La Fira de l’Ametlla de Palma es consolida i atrau més de mil persones
Hi han participat sis empreses amb productes nous i s'han superat les vendes de la passada edició
El tàrtar de remolatxa amb formatge i ametlla és fàcil de preparar i incorpora productes locals i amb marca de qualitat/IGP Ametlla de Mallorca
IGP Ametlla de Mallorca comparteix les receptes presentades a Alimentària
El xef José Cortés és l'autor dels dos plats oferits a la fira, un salat i un de dolç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa