Balears Vadevi
Brusca Brewpub acull la presentació del Repertori d’Oficis Artesans

La fàbrica de cervesa artesana de Manacor Brusca Brewpub ha estat l’escenari de la presentació del nou Repertori d’Oficis Artesans que han impulsat el departament del departament de Promoció Econòmica del Consell de Mallorca i la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius i que incorpora 41 nous oficis al catàleg.

El nou Repertori d’Oficis Artesans suposa el reconeixement de 152 oficis artesans, dels quals 41 són noves incorporacions o fruit d’un canvi de denominació. També es creen cinc famílies noves: Arts de la Mar, de les Arts Gràfiques i Paper, de les Arts Naturals, de les Fibres Vegetals i una Interdisciplinària.

Entre els nous oficis hi ha els de cerveser, saliner, destil·lador d’essències, betlemista, menestral de fibres vegetals, fotògraf analògic, constructor d’instruments musicals (lutier), artesà de materials per la bioconstrucció, mestre d’obres en construcció tradicional, marroquiner, enfeltrador i teixidor de teles de llengües o avarquer, entre d’altres

Com a exemple, Jaume Alzamora ha destacat la incorporació al repertori de l’ofici de cerveser artesanal, “un ofici en auge, que genera ocupació i riquesa i que a més elabora un producte de manera artesanal”.  En aquest sentit, Alzamora, ha recordat que el sector artesà no pot quedar fora del procés de diversificació econòmica que impulsen les institucions.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha posat la cervesera d’exemple de projectes artesans que contribueixen no només a la preservació i recuperació de patrimoni immaterial, sinó també de patrimoni arquitectònic, etnològic i cultural. “El nou repertori inclou oficis que hi han estat sempre però que fins ara no havien estat reconeguts. Oficis que fan front als nous hàbits de consum i a la globalització i que s’adapten i es reformulen per anar més enllà”.

Una actualització necessària

L’actualització dels oficis respon al fet que la definició d’artesania s’ha ampliat notablement i ara comprèn una diversitat de tècniques, oficis, maneres de fer i treballar més diverses. Així mateix, l’aparició de materials i conceptes nous, de creativitats i funcionalitats de naturalesa molt diversa ha suposat un gran canvi en la concepció tradicional.

Així mateix, la revolució digital ha fet que les activitats artesanes s’emmarquin en àmbits diversos, que van des del reciclatge i transformació d’objectes a través de les arts manuals, així com la innovació de tecnologia punta en els processos productius.

Amb la consideració d’ofici artesà de manera oficial, aquests sectors productius podran optar a les acreditacions d’Artesania del Consell (les cartes artesanes i de mestre artesà). Això fomentarà la professionalització i permetrà acollir-se a les ajudes econòmiques que s’atorguen per a la promoció dels productes, la formació o la millora dels tallers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa