En el món del vi de Mallorca, Pere Calafat no necessita presentació. Fill i net de pagesos santamariers lligats al conreu de la vinya i l’elaboració de vi, Pere està actualment al capdavant d’un dels cellers emblemàtics de Santa Maria del Camí: Jaume de Puntiró. Les vinyes que s’estenen al Pla de Buc el coneixen bé: l’han vist passar i tornar a passar el llarg de tots aquests anys, vetllant que les plantes facin el seu cicle vital. Un cicle que d’any en any demana començar a podar amb l’arribada dels primers freds hivernals fins que donen el seu fruit a finals de l’estiu. Per això, Pere Calafat, de Jaume de Puntiró, coneix bé aquestes tasques i totes les que les acompanyen. No debades és autor d’un recull de vocabulari què és imprescindible per aquells que estimen la llengua pròpia i la cultura vitivinícola. Per això ara ens acosta la primera entrega d’aquest calendari pagès lligat a la viticultura que comença, com l’any per Sant Antoni.

Pere Crespí i Albert Dols, a la vinya de Son Crespí, a Santa Maria/Microceller Son Crespí

SANT ANTONI

Sant Antoni ens recorda que, tot i que la vinya segueix hivernant i dorm plàcidament esperant que vingui el bon temps, esperant la primavera que la farà renéixer, que per nosaltres s’han
acabat les vacances d’hivern, cal treure el cap de la foganya i exposar-se al fred, ja fa temps que la vinya va perdre tota la fulla i ara sí que descansa.
Ara cal llevar-se la peresa, abrigar-se bé i gaudir de les gelades i de les fredorades, ha arribat el temps d’esmolar les tisores de podar; el dia és curt i cal aprofitar les hores de sol.
A Mallorca podem curt, ull mira tall. Es poda amb molt d’esment i saviesa i la vinya ho agraeix i cobra força.
Si s’ha de plantar vinya cal tenir la terra ben preparada per tal de poder començar a marcar i plantar, aquesta feina va començar el mes d’agost, una bona femada i llaurada ben fonda seran el que farà que la vinya aferri amb força. Qui té poca vinya es pot regir per la lluna i podar en lluna vella.
Comença la cursa de fons, Sant Antoni ens empeny i avisa que ja no s’hi val a badar, enrere queden les festes i celebracions el dia s’allarga a poc a poc, els que tenen molta vinya ja fa dies que han començat la poda, però ara va de debò, cal aprofitar les Calmes de gener per fer bona feina.
La feina és Santa i assenta.

  • De cavar vinya
    en sap qualsevol,
    però podar-la
    no en sap qui vol.
    -“Per Sant Antoni, el vi ja reposa,
    i amb la poda al camp, la vinya es desposa.
    El fred conserva i l’arrel s’arrauleix,
    prepara el cep perquè a l’estiu floreix.”
Més notícies
Pere Calafat: “Ara el consum particular hauria de suplir l’hostaleria i la restauració”
La cara visible de Jaume de Puntiró reflexiona sobre les urgències del sector en temps de confinament i paralització de l'activitat
Un vinyòvol collint el raïm en verema | Foto: Jaume de Puntiró
Vinyòvol, el guardià de la vinya i el savi que sap de l’ofici
Una paraula que té un sentit que va més enllà de les feines del dia a dia a la vinya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa