La Cooperativa Camp Mallorquí està d’enhorabona: Celebra els seus primers 40 anys d’existència en un moment en el qual el moviment cooperatiu aconsegueix més reconeixement que mai, a la pagesia mallorquina. Amb motiu d’aquests quaranta anys, Camp Mallorquí ha volgut fer un reconeixement a tots els presidents que han passat per la cooperativa -com Miquel Mascaró (cooperativa Agrícola de Montuïri); Jaume Aulet (cooperativa Agrícola i Ramadera de Llucmajor); Francesc Garcias (cooperativa ALPIRA d’Algaida); Julià Sansaloni (cooperativa de Sant Salvador d’Artà); Francesc Oliver (cooperativa Alpira d’Algaida); Gabriel Adrover (cooperativa Simó Tort de Manacor) i Antoni Garcias (cooperativa Alpira d’Algaida)- i als gerents Cristòfol Soler, Antoni Ribas, Bàrbara Mestre, Arturo Maside, Joan Magro, Georgina Brunet i Gonzalo Rodríguez. En l’actualitat, el gerent és Aldo Castelli.
Una intervenció carregada de raons
El president de Camp Mallorquí, Miquel Gual va apostar fort per la «intercooperació», és a dir, «reforçar el cooperativisme amb més cooperativisme» amb la mirada posada a aconseguir «una xarxa de serveis, de gestió, de lideratge, de transformació, d’assessorament i d’unió mai vista a Mallorca». I va defensar el paper de les cooperatives en l’economia agroalimentària de Mallorca: «Les cooperatives són cristal·lines, no especulem amb la terra, la sembrem, no ens deslocalitzem, invertim els beneficis a fer viables les explotacions perquè senzillament volem defensar els nostres pagesos. La nostra vocació és ser la millor opció», va afirmar. «El model cooperatiu és un bon model» però això «no basta», va dir. El secret és «senzill»: «ser la millor opció» tant per als pagesos com per al client, els treballadors o per a la societat.
En el seu discurs, Gual va recordar que es necessiten pagesos cada dia millor formats i assessorats, a més de la compra conjunta d’inputs i llocs de venda on a la gent els vingui de gust comprar. L’ R+D+I és una altra de les seves necessitats per a «tenir armes per a lluitar contra el canvi climàtic» però sobretot és clau fer atractiu el seu sector per als més joves. «Ells són el futur i sense ells, no hi ha futur», va dir el president de Camp Mallorquí.
Gual no va desaprofitar la presència de responsables de l’administració autonòmica a l’acte per a fer «unes recomanacions, súpliques o propostes com més us agradi als polítics convidats». Així va demanar llevar «la impressionant pressió urbanística i industrial als nostres camps». «Deixeu que puguem continuar sembrant, poseu seny a l’hora de construir, a l’hora de deixar instal·lar parcs solars, necessitem terra per a sembrar», va reclamar. El president de Camp Mallorquí va demanar, també, més suport al producte local i reactivar el sector amb ajudes a la producció.

Les ajudes que venen
El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, anunciava en el decurs d’aquest acte la convocatòria d’una ajuda per al Foment i Suport al Cooperativisme Agroalimentari i SATS “dotada amb aproximadament 1 milió d’euros i en la qual ja estam fent feina perquè pugui sortir a mitjan 2024”. “Aquesta línia se suma a la que convocarem previsiblement aquest final d’any per a la Integració Cooperativa, que compta amb 400.000 euros”, ha afegit el conseller, que volia remarcar també la “necessària i intensa feina” que fan les cooperatives per al benefici del sector primari perquè “tenen clar quin és l’objectiu i el model a seguir, a més de ser conscients dels reptes de futur”.
Camp Mallorquí és una cooperativa de segon grau de l’Illa resultat de la unió de 14 cooperatives i dues societats agràries de transformació, que presideix ara Miquel Gual, de la cooperativa Sant Bartomeu, de Sóller. A la gala, que va tenir lloc a la finca Son Termes i que va reunir a socis de totes les cooperatives, proveïdors i clients, també varen assistir el conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, i la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet.