Som a la plena de la campanya de recol·lecció de garroves i a Mallorca el pagès sap bé que aquell preu de més de dos euros el quilo que aconseguí l’any 2022 no tornarà. Va ser com un miratge i després d’aquell increment puntual de la demanda de garroví, que va fer apujar el preu, el mercat ha cercat alternatives més econòmiques per proveir-se d’espessidors alimentaris, i el preu ha tornat a les xifres que eren habituals. Enguany, el quilo de garrova sencera s’està pagant entre els 45 i els 55 cèntims, depenent de si és de cultiu ecològic o convencional. Aquest preu és lleugerament superior al de l’any passat, quan es va desplomar des de poc més dels dos euros a superar per poc els 30 40 cèntims.
Les dades les aporta Joana Verger, presidenta de l’Associació de Trossejadors de Garrova de Mallorca, entitat que acull prop del 70% de productors del sector. Verger detalla que enguany la collita serà menor que la de l’any passat. Dues raons hi ha per aquesta primera valoració a l’espera de les dades que es puguin tenir al final de la campanya: “L’arbre ha passat set per mor de la sequera i el fruit ve més sec, té menys polpa i, per tant, no farem tants de quilos“. El rendiment que s’espera és menor que el de l’any 2023, però, tot i això, no serà una mala anyada: “L’any passat collírem un 30% més que el 2022. Va ser un any de molts de quilos. Enguany no en farem tants, segur, perquè la garrova pesa menys”, afegeix Verger.
I això que la DANA de mitjans el mes d’agost va dur molta pluja a Mallorca, ara fa un parell de setmanes. Aquesta aigua ha beneficiat molt tots els cultius, també el garrover per què, com diu Verger, “el producte necessitava aigua”.
Llavors hi ha una altra circumstància a tenir en compte i és que hi ha pagesos que enguany han decidit no collir les garroves per què no hi guanyen: el preu no els compensa els jornals.

Un sector que creix
Així les coses, sembla que el mercat s’ha normalitzat i aquella febre de fa dos anys s’ha reconduït. El sector viu, no obstant això, un moment d’expansió. Els darrers dos anys s’han fet noves plantacions de garrovers que s’han escampat per tota l’illa. Aquests arbres joves necessiten entre cinc i sis anys per entrar en producció. Veurem, per tant, d’aquí a un parell d’anys com respon el mercat a aquesta incorporació.
La superfície de garrovers a les Balears suma 12.178 hectàrees i representa 33% de la superfície nacional dedicada a la producció d’aquesta lleguminosa. Una altra dada que es destaca des de l’associació és que de les 33.679 hectàrees d’agricultura ecològica que hi ha a Mallorca la garrova ocupa una extensió de 1.600 hectàrees. Espanya actualment produeix entre 80.000 i 100.000 tones sent la producció ecològica entre un 10% i un 15% del total.
És interessant remarcar, també, que s’estan fent estudis per veure quines són les varietats de garrover que són més productives i que millor s’adapten a les condicions edafoclimàtiques de Mallorca, on els sols solen ser pobres i la pluja escassa. De moment la producció de les plantacions existents és satisfactòria, ja que aquest arbre és molt resistent.
“Als arbres hi ha molta garrova, diu Miquel Gual, president de la Cooperativa del Camp Mallorquí, però pesa menys”. Gual també fa referència al preu que enguany es paga pel garroví: “Està entorn els 3 i 4 euros el quilo, quan s’ha arribat a pagar entre 18 i 25 euros”. Del garroví s’extreu una goma que és la que més ret com a agent espessidor i, a més té l’avantatge que no fa gust de res i no altera el sabor dels aliments, però, després de l’any 2022, quan es va disparar el preu, la indústria alimentària ha cercat alternatives més econòmiques.

El president de la cooperativa Camp Mallorquí afegeix que els preus en la seu d’aquesta organització, a Consell, oscil·laran entre els 52 i els 54 cèntims per quilo per als socis de l’entitat agrària, mentre que per als no associats a Camp Mallorquí el quilo de garrova es cotitzarà entre els 48 i els 51 cèntims per quilo. La més cara serà la de producció ecològica. Aquesta cooperativa de segon grau confia passar de les 20.000 tones que es colliren l’any passat.
Amb aquestes circumstàncies, Verger calcula que hi haurà una caiguda en la producció que oscil·larà entre un 20% i un 30% respecte a l’any passat. L’Associació de Trossejadors de Garrova assegura que les xifres absolutes que es manegen en aquests moments és d’una producció total que es mourà en una forquilla d’entre 15.000 i 18.000 tones de les quals entri tres i quatre mil són adquirides per empreses de la península. Finalment, cal afegir que el sector calcula que enguany, entre quatre mil i cinc mil tones de garrova mallorquina seran venudes al mercat exterior.
Ara just cal esperar que el temps respecti el que queda de campanya de recollida per evitar que es perdi part de la producció, que encara està per collir. I en acabar, com diuen els pagesos, comptarem.