Balears Vadevi
Can Axartell, un celler de Mallorca que s’ha de conèixer

Conèixer els cellers de Mallorca pot ser una bona opció per dur a terme durant les vacances. El celler escollit és Can Axartell, a Pollença. La cita és de ben prest, i així aprofitar per pegar una ullada a la verema i veure quins raïms s’entren durant aquesta setmana d’agost. Coincidim que veremen merlot, però la setmana passada entraren la pinot noir, i així continuaran veremant varietat rere varietat, fins a finals de setembre, entre la finca de Can Axartell i na Boscana.

Tot i que Can Axartell és més conegut pels seus vins, els arbres que envolten el celler i s’estenen per la possessió són oliveres, que impressionen pels anys que acumulen a l’escorça, a les arrels i les branques. Es calcula que l’edat de les oliveres oscil·la entre els vuit-cents i mil anys.

Rosa Pons, la guardiana de la vinya de Can Axartell/CB

Ens rep l’encarregada de camp Rosa Pons, que és responsable de les vinyes i les oliveres. Amb les hores que passam amb ella, apreciam com acarona els pàmpols dels ceps, a la vegada que ens comenta com combaten el moscartí verd de manera ecològica. També comenta quins són els peus que utilitzen per empeltar les varietats que conreen. Ens mostra els raïms veremats a primera hora, els subjecte amb molta cura, mentre toca les pells per explicar-mos que els llevats hi colquen per damunt. També acaba abraçant una olivera mil·lenària per demostrar que falten tres persones per enrevoltar-la totalment. Viu la seva professió amb delit i entusiasme.

La sala de botes i foudres tocant la paret rocallosa/CB

El celler és espectacular, integrat dins el paisatge, aprofitant l’esvoranc d’una vella pedrera. La façana de vidre tota, deixa veure una escala que s’entortolliga com un cep i puja per amunt. Per a la visita al celler, ens fa de guia Maria Cerdà, que coneix tot el procés de l’elaboració del vi pels caps dels dits. Explica que la base del moviment del vi dins el celler es fa per gravetat, per evitar forçar el raïm o el vi. Per això, disposen d’una grua que es desplaça lateralment per una planta del celler. Sorprèn també, la utilització del nitrogen que ells mateixos elaboren, el qual serveix per empènyer el vi cap als dipòsits, per conduir-lo per les canonades de camí a l’embotelladora, etc. És una altra solució, perquè el vi se senti com a un spa i no s’estressi i d’aquesta manera respongui a la mínima intervenció que ofereixen els seus vins.

Tast de vins a un celler singular

Tastam 3 vins a la sala de tast. L’anomenada línia de vins gastronòmics. Avui és dia de fruita del calendari biodinàmic i, per tant, molt favorable.

Corum 2022. Monovarietal de malvasia 13%. Criat 9 mesos dins foudre de roure francès. 

Bona intensitat aromàtica. Es mostra molt floral; roses blanques. També ofereix aromes madures que duen a pensar amb la crema pastissera. En boca, entra vertical. Hi trobam fruita blanca madura. Pas untuós. Tocs iodats. Fusta ben integrada. Els tocs salins fans que la boca s’allargui, tengui persistència.

Corum, monovarietal de malvasía/CB

Aurorum 2021. Cent per cent merlot. 14%. Criat 6 mesos dins foudre de roure francès.

A primer cop de nas tenim aromes caramel·litzades. Tocs fumats. Posteriorment ofereix fruita vermella dins un fons de crema cremada. En boca té una entrada llépola. Vibrant. Fruita vermella. Tocs salins. Pas untuós. Cert cos.

Aurorum, rosat pàl·lid de merlot, exclusivament /CB

Terrum 2021. Només callet. 12’5%. Criat 9 mesos dins foudre de roure francès.

Al nas aromes varietals; tocs especiats i herbacis. Fons mineral. Apareixen les fruites vermelles; cirera, fraules i mora. Tocs fumats. A la boca té una entrada fresca. Fruita vermella amb tocs vegetals. Astringent. Coent. Persistent i elegant.

Terrum, 100% callet/CB

Acabam la visita a la vinya experimental, a la qual hi tenen varietats que encara no estan autoritzades i amb les que van provant quines són les més interessants per desenvolupar. Hi trobam mancès de tibus, valent blanc, valent negre, giró negre, escursac, argamussa, callet negrella, esperó de gall, vinater blanc, vinater negre, fogoneu, vinater blanc i la Pollença. Una visita ben completa que feim amb tres hores llargues.

La vinya experimental on es treballa amb les potencialitats de cada varietat, moltes encara no autoritzades/CB
Més notícies
Rosa POns s'encarrega personalment que la vinya de Can Axartell estigui en les millors condicions/Cedida
Rosa Pons, guardiana de la vinya de Can Axartell
Una de les poques enginyeres agrònomes de Mallorca en el seu temps ha estat membre de l'equip que inicià el projecte del celler
Can Axartell i Can Majoral fan el millor paper al Milléssim Bio de Montpeller
Els dos cellers han obtengut la més alta distinció pels seus vins presentats al concurs

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa