La tafona de Can Det funciona a ple rendiment d’ençà que ha començat la campanya de fer oli d’enguany. No és un cas aïllat per què ha passat per tot, que hi ha hagut una anyada molt bona, amb molta d’oliva, i l’enfilada del preu de l’oli de la Península ho ha acabat d’arreglar: Tothom vol fer oli de les olives de la finca o de la del corral!!!

Can Det és una tafona tradicional, situada a Sóller, en plena Serra de Tramuntana, i és de les poques antigues que encara funcionen mantenint viu el patrimoni material i immaterial de la cultura de l’oli de Mallorca, en condicions sempre difícils. En el seu cas ho ha fet ininterrompudament des del segle XVI i ha sabut combinar la tradició amb la modernitat sense deixar mai l’activitat. En mans de la mateixa família, Joan Deyà, de Can Det, és la darrera generació que s’ha incorporat al negoci. En nom de totes les generacions passades, enguany ha estat l’encarregat de recollir el premi que li atorgà el Consell de Mallorca, la Medalla d’Honor i Gratitud. Enguany, a Can Det s’han hagut d’espavilar per atendre els seus clients habituals i tots els que enguany li han dut oliva per fer oli, arran de l’enfilada del preu de l’oli d’oliva que s’ha produït en el que arriba de la Península.

Què té Can Det, que fa especial aquesta tafona?
Que la part d’oli de Can Det la duim dins la sang, de tota la vida. S’han sabut mantenir elements tradicionals i ens hem adaptat a les noves tecnologies.
Com es posa al dia una tafona de 500 anys, quin esforç suposa per a la família mantenir-la “viva”, en funcionament?
Et diria que durant uns anys, en temps de mon pare, ell va ser capaç de continuar quan moltes tafones tancaven. Va ser caparrut i la va voler mantenir. I l’esforç de mantenir-la tot l’any quan únicament li treus rendiment dos o tres mesos, això per noltros és certament un esforç.

L’oli que feis és un “oli a l’antiga”, quan a gust, acidesa i color?
A principi de temporada feim oli d’oliva verda, com tothom, ara. A partir de Nadal feim aquest oli d’oliva madura, que avui no passaria cap tast de cap tastador per què no està dins els paràmetres, però és l’oli que les famílies de Sóller volen, perquè hi estan avesats en aquest oli groc, dols que aguanta molt en el temps.

Com veis el futur del sector, ara que s’ha estès el cultiu de l’olivera a tota Mallorca?
El que veig és que gràcies a la DO Oli de Mallorca, el sector de l’oli s’ha tornat a activar. Han sembrat arbres pel Pla, de varietats que no són empeltre i hi ha unes quantes finques que aposten molt per la qualitat i després hi ha tota una altra gent que ha sembrat oliveres sense tenir-ne ni idea per què. Enguany amb el superesplet que hi ha hagut, s’han trobat amb molt d’oli. De fet el sector s’ha tornat a activat gràcies a les plantacions que s’han fet fora, perquè aquí, a la Serra, els costos de producció són molt cars. Que hem sortit beneficiats?, sí, sense cap dubte.
El que ara ha passat amb la crisi de preus a la Península, com vos afecta? La gent ha tornat a l’oli de Mallorca, preu per preu?
Ha passat com amb el paper de vàter durant la pandèmia: els mitjans de comunicació han donat molta canya amb el tema de què el preu de l’oli ha pujat, però, realment, a Mallorca no ha pujat perquè abans no veníem als preus de la Península. L’oli de la DO es ven més car i, per tant, o ha quedat igual o no ha pujat tant.

Enguany hi ha un bon esplet i Can Det, ara per ara, no admet més oliva a la tafona, havia passat mai, això? Com pensau que acabarà la campanya d’enguany?
Per culpa de la superproducció, i a l’efecte que tothom enguany vol fer oli, la primera setmana mos vàrem desbordar de tanta de gent com teníem, que no eren clients nostres. Per això vàrem posar que només acceptàvem olives de clients nostres, que ja teníem, i els posam uns cupos, per què érem incapaços de fer-ho tot i s’havia de repartir.
Ara que la cosa ja s’ha estabilitzat, et puc dir que la gent de Sóller això ho entén perfectament perquè no pot ser que tothom vagi a collir oliva de cop! Aquí hi ha el costum de fer cada setmana la seva partideta i això fa que els pots anar cobrint a tots. I per això ara ho podem dur. Agafam oliva dels nostros clients i els marcam els quilos que poden dur cada setmana.