Balears Vadevi
Can Xanet, un celler amb les vinyes prop de la mar

Can Xanet es troba amb un peu dins el terme d’Alcúdia, en el qual creixen les vinyes abocades cap a la badia pollencina. Amb l’altre peu, petja el municipi de Pollença, en el qual s’ubica el celler que bressola aquests vins. Al capdavant del projecte hi és José Antonio González, qui reconeix que suposa molt d’esforç tirar endavant amb un projecte com el seu. A part, entre rialles, diu que li hagués estat més fàcil invertir a comprar i gaudir dels vins que altres fan que implicar-s’hi en primera persona.

En aquesta ocasió vaig tastar tres vins del celler. S’ha d’aclarir que era dia de fulla del calendari biodinàmic de tast. Aquesta dada l’esment perquè no és massa favorable per poder gaudir al màxim dels vins. Malgrat tot, i amb un poc de temps i paciència, vaig fruir.

Vi a vi

  • Xanet Rosé 2022. 13%. Varietats: 37% mantonegro, 22% syrah, 11% merlot i 8% gargollassa. 8000 botelles.

A primer cop de nas ofereix fruites vermelles silvestres. Balsàmics. Tocs herbacis. Passada una llarga estona emergeixen tènues tocs florals. Té una entrada rodona. Equilibrat. Retrogust a fruita de pinyol. Un pèl càlid. Pas en certa untuositat. Final salí.

El percep com un vi complex.

  • Siurell 2022. Varietats; 53% malvasia i 47% giró ros. Roman 5 mesos amb les mares.

Al nas és terpènic. Les aromes predominants són les de la malvasia, que es fa present amb les notes florals, talment roses. Emergeix, passada una estona, la fruita de pinyol. Punts de llevats de pa. Tocs de mel. I finalment, tornen els glops de roses blanques que dominen el nas. A la boca té una entrada molt polida. Pas rodó. Retogrust cítric amb fruita de pinyol. Pas untuós, d’estructura àgil, amb final salí, que el fa llarg. És un blanc que juga divertidament a confondre, perquè en nas tenim clarament la malvasia, però en boca apareix la Giró ros.

Cadmo, probablement el més complex dels vins que es tastaren a “El món del vi” aquesta setmana/CT
  • Cadmo 2019. 14%. Varietats: 50% syrah i 50% mantonegro, gargollassa i callet. 12 mesos criat dins botes de roure francès i altres 12 de repòs dins botella. 2400 botelles

Les primeres aromes són terciàries i apareixen tocs de cuiros. Es va tornant balsàmic. Record a pell seca de taronja. Punts minerals. Tocs de pebre bo, torrefactes i regalèssia. Passada una bona estona tenim, fruita vermella en confitura i roses seques. En boca té una entrada elegant. Fruita vermella madura. Tocs iodats. Un pèl tànnic. Les fustes molt ben integrades. Llarg, elegant, persistent, infinit. D’aquest darrer vi totes les varietats, llevat de la Callet, són les dels ceps de la finca de Can Xanet.

Els vins varen ser tastats al programa de ràdio Pollença “El món del vi” de Toni Campomar, el qual fa més de 20 anys que està en antena.

Més notícies
Bibiloni: 'L’illa està vivint una revolució del vi, que definiria com una cerca del potencials de les varietats autòctones' | cedida
Catalina Bibiloni: “El vi de Mallorca viu una revolució basada en les varietats autòctones”
Docent i comunicadora, comparteix en aquesta entrevista com la passió transforma una aficionada en una analista sensorial de vins
Catalina Cladera: “Ens posam a disposició del sector del vi per promoure el consum local”
La presidenta del Consell de Mallorca es posa al costat dels vinaters i compromet el suport institucional per la Festa del Vi Novell

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa