Balears Vadevi
La càtedra Sobrassada de Mallorca obre el debat sobre alimentació saludable

Aquestes dies s’ha celebrat la primera jornada científica sobre alimentació saludable i sobrassada, sota el lema ‘Nous reptes en alimentació, activitat física i salut’, organitzada pel grup NÚVOL (Nutrigenòmica, Biomarcadores i Avaluació de riscos) de la Universitat de les Illes Balears (UIB), IdISBA i CIBEROBN, i emparada per la Càtedra Sobrassada de Mallorca IGP i el projecte europeu INTEGRActiv. Un acte que ha tingut lloc en l’Edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears (UIB) amb el suport institucional del Consell de Mallorca i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural del Govern dels Illes Balears, i que ha comptat amb la participació d’autoritats, científics, restauradors i representants del sector agroalimentari.

La sessió inaugural ha posat el focus en la integració dels aliments tradicionals en els nous models d’alimentació saludable, amb un paper protagonista per a la Sobrassada de Mallorca IGP, entesa no sols com un producte gastronòmic, sinó també com a element cultural, identitari i nutricional.

Andreu Palou, president del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca, ha obert la sessió amb una introducció sobre els nous reptes de les indicacions geogràfiques i el seu valor en l’economia i ha explicat que “a Europa, les IGP representen la política agroalimentària com a motor econòmic regional. Parlem d’un valor de mercat de 75.000 milions d’euros anuals per productes amb indicació geogràfica, amb més de 3.600 referències protegides”.

A més, ha afegit que “des del Consell Regulador IGP Sobrassada de Mallorca un dels reptes actuals és treballar la comercialització fora de Mallorca, la promoció exterior, així com la participació activa en consorcis europeus, al mateix temps que ens adaptem als canvis en els hàbits de consum saludable i funcional”.

Obrir el debat de l’alimentació saludable amb la sobrassada com a protagonista

Després de la primera intervenció, el professor Sebastià Galmés, investigador del grup NÚVOL (UIB-IdISBa-*CIBEROBN), ha presentat una ponència centrada en les característiques nutricionals de la Sobrassada de Mallorca i la seva integració en la gastronomia saludable.

Galmés ha destacat que “des del punt de vista nutricional, els nostres estudis han demostrat que la Sobrassada de Mallorca IGP, especialment en la seva varietat de Porc Negre, conté una proporció destacada de grasses monoinsaturadas, per sobre del 45%, la qual cosa reforça el seu perfil saludable”.

Taula rodona que ha posat punt final a la jornada/Caterina Tugores

“Aquest producte tradicional reuneix els requisits per a fer declaracions nutricionals i de salut, ja que aporta 5 dels 10 micronutrients essencials per al sistema immunitari humà. En un exemple pràctic, una ració composta per 100 grams de pa bru i 25 grams de Sobrassada de Mallorca IGP presenta un contingut gras molt equilibrat: aproximadament un 35% de greixos saturats i un 65% d’insaturades”, ha afirmat l’investigador.

La tercera part ha estat a càrrec de Xesc Reina, mestre xarcuter de Can Company, qui ha ofert una visió sensorial i cultural del producte amb una intervenció sota el títol ‘La Sobrassada de Mallorca: un bresol de cultura i sabors. “Tots els embotits són fills del cel on neixen. Per això la sobrassada és molt distinta si és de Mallorca, de Menorca o d’Eivissa. A Mallorca tenim entre 2.000 i 3.000 ‘porcs negres’ i això és molt valuós, tenim un producte únic al qual hem de donar-li més protagonisme. Tenim un gran producte que compleix amb els requisits de seguretat alimentària, sense renunciar a la seva ànima”, ha assegurat Reina.

Finalment, ha tingut lloc la taula rodona en la qual s’ha debatut sobre el paper de la recerca, l’administració i la restauració en la difusió responsable del producte local, i en la qual s’han introduït temes com el paper del consumidor jove i la necessitat d’adaptar el relat i la comunicació de la IGP Sobrassada de Mallorca als valors i hàbits de les noves generacions, innovació, coneixement i adaptació del producte als nous reptes, la connexió entre la Sobrassada de Mallorca IGP i el projecte europeu INTEGRActiv o com modernitzar els productes tradicionals sense perdre la seva essència ni el seu vincle amb el territori.

Un debat en el qual han participat Antònia Mª Torres, gerent de la IGP Sobrassada de Mallorca; Cristian Tejedor, del Zagal i Joan Llabrés, director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local del Govern de les Illes Balears, a més dels ponents anteriors.

La jornada ha continuat amb una segona sessió sobre alimentació, sostenibilitat i medi ambient, amb ponències dels xefs Andreu Genestra i Jaume Flexas, entre altres. Mentre que a la tarda, se celebren les sessions científiques del projecte INTEGRActiv, centrades en biomarcadores de salut i activitat física en població infantil i adolescent.

Més notícies
Xesc Reina pastant 'en directe', la sobrassada crua per explicar el procés d'elaboració/Can Company
Xesc Reina fa pedagogia amb la sobrassada de Mallorca a Madrid Fusión
Amb demostracions en directe, ha reivindicat les singularitats i l'excel·lència del producte
46 tastadors professionals han fet part d'aquesta jornada convocada pels consells reguladors de les DO Binissalem i la IGP Sobrassada de Mallorca/Agencia COM
III Jornada de Tast Professional de la DO Binissalem i la IGP Sobrassada
Ha servit per posar al dia coneixements tècnics sobre el tast sensorial i refermar els lligams amb les organitzacions convidades: La DO Pla i Llevant i la DO Oli de Mallorca

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa