Balears Vadevi
El CBPAE demana a Simonet la creació del segell de ‘producte eco-local’

El Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) ha aprofitat la primera trobada que ha fet amb el conseller d’Agricultura, Joan Simonet, per insistir en la necessitat de crear un segell pel producte eco-local que donaria, segons aquesta entitat, un suport imprescindible a la producció agrària ecològica feta a Mallorca. Va ser un dels punts abordats en aquesta primera reunió que s’ha fet aquesta setmana a Sa Granja, seu de la conselleria, a la qual hi assistiren tres mebres de la junta directiva de CBPAE: Jeroni Vera, Mireia Oliver i Xisco Llompart.

“Ha estat una primera trobada molt cordial i relaxada. Ens coneixem prou bé i sabem que cal treballar junts”, assegura Llompart en fer la valoració de la reunió. El conseller insisteix amb la professionalització del sector, però la realitat dels nostres territoris no sempre ho permet. Vol facilitar altres usos compatibles amb l’agricultura, agroestades, oferta complementària i fotovoltaics. I sap que el segell eco és un plus de cara al turista. Haurem de fer feina perquè aquesta Conselleria senti com a pròpia l’agricultura Ecològica”, afegint alguns detalls a les propostes del conseller.

Una de les previsions que ha traslladat Simonet al sector és la voluntat de modificar la Llei Agrària, també coneguda com a Llei Company, que va ser fruit del treball consensuat de tot el sector amb la conselleria. “Diu que vol ser continuista en tots els sectors i té especial interès a modificar llei agrària i treure marca “producte local”. Ja veurem si pot ser una oportunitat per crear marca “eco local”, remata Xisco Llompart. Una aspiració que no és nova per al sector de la producció ecològica i que està entre les seves reivindicacions estratègiques per a assegurar la supervivència.

Els membres de la direcció de CBPAE, Xisco Llompart, Mireia Oliver i Jeroni Vera, amb el conseller Simonet/CAIB

Un aniversari de campanetes a les portes

“La veritat que han estat 30 anys de feina, de lluitar a contracorrent. Ha estat difícil formar part de sector agrari. Mai ens han tengut en compte per prendre decisions. Hem batallat amb governs que ni creien amb noltros i segons quin ens volien fer desaparèixer, altres ens han escoltat, això sí. En Simonet va ser uns dels que va escoltar i va ajudar molt el temps que va estar a SEMILLA”, recorda Mireia Oliver, en sortir de la reunió i parlar de projectes a concretar de cara al futur. Ara, farà trenta anys de la creació de la primera organització d’agricultura ecològica a Mallorca. Els Oliver de Can Majoral, varen ser entre els impulsors. “Però el sector agrari ens considerava com uns alternatius idealistes. Aquest comentari no fa tant que el me va fer un dirigent de la conselleria”, es lamenta.

“Però el sector agrari eco creix exponencialment. Poques empreses agràries noves no són eco i les grans empreses agràries ja comencen a fer línies eco; deuen veure que és el futur, no? Si els companys ja fan eco…”, reflexiona.
I parlant de sectors, Oliver se centra en el vi i apunta “jo crec que no passaran tants d’anys que la vinya serà 100% eco. Ja superam el 50%”.

Les dades semblen confirmar aquesta tendència: L’any 2022 el nombre d’inscrits en el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE) ha assolit la xifra de 1.196 operadors i una superfície de 43.074 hectàrees en el conjunt de l’arxipèlag.

De les noves hectàrees inscrites, n’hi ha 465 que són hectàrees destinades a la producció i extracció de sal marina, que des del 2022, amb l’entrada en vigor del nou Reglament Europeu sobre producció ecològica, ja es pot certificar com a ecològica.

En el cas de la superfície agrària ecològica inscrita hi ha hagut un increment del 7,1%, és a dir, 2.841 hectàrees noves. Cal destacar l’increment de superfície agrícola d’Eivissa (25%), superant per segon any consecutiu el 25% d’increment respecte dels anys anteriors.

El sector ramader ecològic segueix remuntant, i això es plasma en l’increment respecte a l’any anterior en el nombre de caps dels ramats oví (+7,5%); avícola (+24%); porcí (+5%); caprí (+20%) i apícola (+36% de caseres en producció).

Més notícies
Porreres acullirà un any més la Diada que tanca una setmana plena d'activitats/APAEMA
APAEMA celebra la diada d’agricultura ecològica, diumenge a Porreres
Els visitants trobaran al voltant de 70 estands de productors, elaboradors i entitats, així com taules rodones, exposicions, tastos, música en directe i activitats per a infants
La jornada tècnica va acabar amb una degustació de productes de les Illes Balears, a càrrec del xef Claudio Lemos/Cedida
Cooperatives i hotelers treballen per abastir el sector de producte local
Cerquen sinergies de cara a l'entrada en vigor de la Llei Turística, que preveu l'obligació d'oferir el 3% de producte local

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa