La sessió de tast de vins “Fast Tast”, un tast múltiple, diversa i singular, va tenir lloc el dimecres 22 de maig, dins del marc de Wine Days DO Binissalem 2024, un esdeveniment enoturístic de referència a Mallorca.
Hi varen participar 4 cellers de la DO, que presentaren 2 vins cadascuna d’ells. Els 25 assistents a aquesta sessió van gaudir de les explicacions dels representants dels cellers i dels vins presentats, elaborats amb les varietats locals Mantonegro i Moll (Premsal).

Iniciava la sessió Marco Spiriti, representant del celler Santa Catarina a Sencelles, que va explicar els orígens del nou celler i el seu projecte de futur. “Sense un gran raïm no es pot aconseguir un gran vi, per tant, la nostra prioritat i esforços van destinats a aconseguir la major qualitat possible en el nostre raïm”, va dir.
Spiriti ha presentat un blanc de Moll Blanc 2023, afruitat, fresc amb aromes de fruites blanques, notes cítriques i d’herbes aromàtiques. El seu segon vi ha estat un negre 2021 de Mantonegro 100% elaborat amb raïm de la finca i que ofereix la màxima expressió de la varietat, en un vi sedós, fàcil de beure i que expressa tot el potencial d’aquesta varietat de raïm. Tots dos vins, de la sèrie STA estan emparats per la DO Binissalem, les varietats principals del qual, en aquests moments, són la Montenegro en negres i la Moll en blancs.
Seguidament, Toni Martí del petit celler Can Fumat de Binissalem, va explicar que «Actualment, a Ca’n Fumat elaborem una producció limitada de vi de manera artesanal a partir del raïm de les vinyes pròpies de Can Caleu, és Verger, és Figueral i sa Quarterada, tots ells en el municipi de Binissalem». Martí, picat pel cuquet de la vinya i el vi, va decidir recuperar la tradició familiar, plantant vinyes amb varietats locals, Montenegro, Callet, Moll i alguna forana com Syrah, per a continuar amb la tradició iniciada en el segle XIX.
Martí va introduir el tema dels efectes del canvi climàtic i la incertesa que viuen els viticultors i elaboradors fins que el raïm està en el celler. Aquest viticultor viu l’experiència de manera intensa i apassionada, gaudint d’un hobby que més d’una preocupació li dona, sobretot, les inclemències climàtiques a les quals ha d’enfrontar-se la viticultura i l’agricultura en general. Recorda amb dates concretes, el dia del “cap de fibló”, la calabruixada i la data en què van veremar cada varietat en l’última campanya.
Can Fumat va presentar dos vins de l’anyada 2023, Can Fumat Blanc, 100% Moll. Un vi afruitat, equilibrat, fresc i molt expressiu. Seguidament, ha introduït el Can Fumat Mantonegro, un vi pel qual sent una especial apreci. De capa mitjana-baixa, característica de la varietat, amb aromes de fruites vermelles, elegant, sedós i persistent en boca.
El tercer torn de la nit va ser per a Pere Calafat, pagès i vinater, del celler Jaume de Puntiró de Santa Maria del Camí.
Calafat va presentar dos vins, tots dos de la línia Amic Amat, el nom de la qual prové del títol d’una obra de Ramón Llull i que en la seva etiqueta llueix el símbol d’un cercle dins d’un triangle, símbol de perfecció. El primer vi, un rosat 2023 100% Mantonegro, “modernot” com ell el defineix, pel color de pell de ceba. Un vi afruitat i floral, fresc i equilibrat en boca.
El segon vi d’aquest celler va ser l’Amic Amat negre de 2021, 100% Mantonegro de vinyes velles, la qual cosa es percep en el color i en la intensitat aromàtica. Un vi color vermell cirera amb reflexos cardenalicis, aromes a fruites madures, mora, pruna, confitures amb fons de canyella, vainilla i garrova. En boca és contundent, però subtil, harmoniós i equilibrat. Un vi que, sens dubte, tindrà un gran recorregut i evolució en ampolla per a delectar als paladars més exigents.
José Luis Roses, propietari dels Bodegas José L. Ferrer, i actual president de la DO Binissalem, va tancar la sessió presentant dos vins. El primer vi que presentat el celler has estat un Ferreret negre 100% Mantonegro 2021, nom d’un petit amfibi autòcton de Mallorca “Alytes muletensis” i alhora, el diminutiu del seu cognom, per a un vi del qual es produeix un nombre limitat d’ampolles. Aquest vi està elaborat en botes de 500 litres, expressa els matisos de la varietat, d’aroma fresca i mediterrània, destaca per les sensacions a herbes nobles, bosc baix, fruita cítrica i un fons a notes balsàmiques i especiades. En boca és equilibrat, de pas suau i persistent.
Roses ha explicat que l’aposta per les varietats locals és necessària, ja que està demostrada la seva adaptació al clima mediterrani i són les que millor responen a les noves condicions climàtiques. Com president de la DO Binissalem va afegí: “Des de la DO estem treballant en un projecte per a incloure noves varietats locals en el Plec de condicions” i el celler també està en un projecte nacional, amb la Plataforma tecnològica del Vi (PTV) per a estudiar el comportament d’una col·lecció de varietats en diferents zones d’Espanya.
La sessió finalitzava amb un vi espumós rosat del mateix celler, el Veritas Rosat Brut Nature, elaborat pel mètode tradicional, amb una segona fermentació en ampolla i, utilitzant com a licor d’expedició el mateix vi. El Veritas Rosat Brut Nature presenta un color rosa pàl·lid, brillant, bombolla molt fina i constant. Complex, net, amb aromes de fruits del bosc, pètals de rosa, herbes aromàtiques, juntament amb les elegants aromes produïdes per la criança sobre lies. Acidesa equilibrada i fresca, sec i llarg.

La sessió va finalitzar amb un brindis de tots els participants i ponents.