Balears Vadevi
Els cellers, expectants amb la reactivació de la restauració
Mallorca celebra l'obertura dels restaurants, aquest dilluns 15 de març
Mallorca celebra l’obertura dels restaurants, aquest dilluns 15 de març | Michael Wave

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

!--akiadsense-->

Aquesta setmana els restauradors de Mallorca obren els menjadors dels seus negocis al client. S’afegeix així l’espai interior, tot i que amb limitacions importants, a les terrasses que ha estat fins ara l’únic espai on es podia servir. Aquest fet té moltes implicacions afegides pels productors de vi per que és el primer indici que la activitat es repren amb certa normalitat. Tot i que és molt poca.

Aquí, després de tants de mesos de paralització total o parcial, és allà on veuen un bri d’esperança. Podran tornar-se a produir dinars als restaurants, encara que de moment no sopars, i per tant s’espera un augment de les vendes. Tímid, si, però així comença el canvi de tendencia en caiguda lliure fins ara.

No obstant els cellerers es mostren cauts. No hi ha lloc a l’optimsime. “De moment això anirà molt tira a tira” , ens diuen des de la DO Pla i Llevant i Vi de la Terra Mallorca. Pensen que només els grans productors, avesats a vendes importants a la restauració, notaran aquest augment de les vendes. A la DO Binissalem la prudència és la resposta. No volen avançar impressions. “Fins d’aquí a un parell de setmanes no podem fer comptes. Ara tot depèn de com vagin els pròxims dies” Sí reconeixen que hi ha espectació, sobre tot per que de mica en mica es veu l’arribada del bon temps i això afavoreix la tornada a l’activitat a tota l’illa. Però d’això a l’optimisme hi ha tot un món. “Les vendes, en el millor dels casos serán fluixes. Res a veure amb els bons resultats de 2019”, conclouen.

Pulsam també el parer dels distribuidors que, no hi ha sorpresa, comparteixen les prevencions dels vinaters. Joan Moyà, director gerent de Licors Moyà, un dels grans distribudiors de Mallorca, ho expresa ambuna senzilla frase: “No és per tirar coets”. Diu Joan que van amb peus de plom. Ja han vist com les restriccions van envant i enrere i, de momento, només signifiquen un petit augment de l’activitat dels restauradors i, per tant de la demanda. “No esperam grans resultats tot i que partim de zero i això, per poc que sigui significa un poc de moviment, de moment”.

Els restauradors se situen devora el consumidor i saben de primera mà com s’està comportant la demanda. Balears Vadevi ha parlat amb Stephan Lila, que té el restaurant Lila de Portals Nous. La seva terrassa damunt la mar li ha permés mantenir el negoci sense molts de problemes per les restriccions. Stephan diu que el que s’observa és un canvi en el comportament del client. La restricció quan l’horari ha reconduit la demanda al dinar en substitucio del sopar i això ha provocat un canvi en el consum i un augment de la demanda de vins més lleugers, i més econòmics. Els vins de més graduació i els de més alta gama tenen ara mateix escasa demanda. Això ha anat en paral·lel a la baixada de la facturació: La meitat de la feina, per que no es fa el torn del sopar, i per tant, la meitat de la venda. I en conseqüència d’aquest canvi de costums cap a vins més econòmics, una disminució dels ingresos també per aquest factor.

Aquesta és el panorama. El que és segur és que a hores d’ara els cellers i els magatzems están plens, de l’anyada de 2020 poca cosa s’ha venut i ja frissen de deixar espai per que la producció d’enguany es veu ja a l’horitzó. Ni les campanyes més imaginatives han aconseguit frenar la caiguda de fins a fregar el 40% del negoci.

Per això, enguany les coses han d’anar millor, per força!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa