Balears Vadevi
La cervesa artesana Brusca torna als sopars maridatge amb Joan Bauzà

Tornen els sopars maridatge brusquers el 2023 començant amb la cuina d’en Joan Bauzà del restaurant Factoria de Manacor! Aquesta experiència única amb menú tancat de diferents passes està treballada purament per a gaudir de la gastronomia, creant diferents elaboracions de cuina que creixen quan les combinem amb una cervesa minuciosament seleccionada. Sinergies creades perquè et quedin guardades a la memòria. I per descomptat s’explica el que hi ha al darrere de cada combinació.

“Per les illes i arreu del territori, solen escoltar-se més els sopars maridatge amb vi, però no tant els de cervesa. Aquestes experiències les fem amb la idea de demostrar que la cervesa va més enllà del primer beure per refrescar-nos quan arribem a un restaurant, és un producte igual de gastronòmic que un vi, i segons quina cervesa i quin estil, podria estar perfectament a la alta cuina si es selecciona correctament”, diuen Miquel Gelabert i Neus Llopis, responsables de la cervesera Brusca Brewpub i del restaurant.

Neus Llopis i Joan Bauzà donen les primeres explicacions del maridatge/Cedida

“En aquest primer sopar del 2023 hem treballat amb en Joan Buazà de Factoria Restaurant per crear una experiència que cerca poder gaudir al màxim maridant diferents plats de la seva fantàstica cuina amb les nostres cerveses”, expliquen.

Un maridatge per lluir la cuina i les cerveses fetes de forma artesana

Aquesta és la intenció, per què el cuiner, que cada vegada anirà canviant, és el convidat i les cerveses les proposen els elaboradors. El menú és el resultat de la combinació, un equiilibri del qual en són responsables xef i cervesers, a parts iguales: ” Exacte, totes artesanes fetes nostres”, destaquen Miquel i Neus. “La idea d’aquest maridatge era fer-lo exclusivament amb cerveses nostres, i per tant, vam crear un menú adaptat a les característiques de les cerveses que tenim actualment als tiradors, ja que són molt diferents entre sí i ens permeten molt de joc.”

Els plats han estat seleccionats minuciosament per part del xef en combinació amb els elaboradors/Ceddia

“Hi ha certes pautes tècniques basades en com és cada element que es poden seguir per crear un maridatge. Si ho voleu conèixer tot haureu de venir al pròxim. Però vos deixem algún exemple: un elevat grau alcòholic de primeres ens permet netejar certs elements de la boca com són els greixos. Així sembla simple, però no tot és això. Hi ha moltes molècules i elements que interactuen de maneres sorprenents”, detallen.

“Un cop creem el menú a base de paper i boli, passem a fer proves per posar en pràctica les nostres teories. I aquí hi ha que funcionen a la perfecció i d’altres que ens fan canviar una cervesa o canviar algun element concret d’un plat. Una petita desviació en algun element del plat pot provocar que el tàndem no sigui l’adequat per fer créixer els dos elements del maridatge: el plat i la cervesa”.

El menú estava pensat per que la proposta gastronòmica i la cervesa seleccionada per acompanyar-la es potenciassin mútuament/Cedida

“Exemple del que parlàvem abans: la Belgian Dark, una cervesa més alcohòlica, maltosa, potent i predominantment dolça el que ens permet servir-la amb un plat més contundent e intents com és la terrina de porc amb puré de monei i salsa de cacau. Mútuament es potencien. A més la cervesa fa créixer el plat en complexitat pels seus torrefactes i a la vegada l’elevat grau alcohòlic neteja i combina amb els greixos a la perfecció”.

“Un altre exemple és la darrera passa del maridatge: el tàndem clàssic xocolata i cervesa negra. Però en el nostre cas també vam voler jugar amb les textures i sensacions en boca i els ingredients base de la cervesa. Per un costat, el cacao i dolçor de la mousse redueixen els torrefactes de la cervesa, cada bocinada de mousse et convida a beure més cervesa i vicerversa. La cervesa li aporta més matissos a la mousse i la mousse fa que la cervesa perdi aquesta part més alcohòlica, ja que xerram de 8,8%vol. Teníem també la part cruixent amb malta de blat caramel·litzada i la crema de cervesa elaborada amb la Helles (una de les primeres amb les que va arrancar el maridatge), que ens aportava frescor al tàndem i ens permetíen tornar als ingredients base i tancar tot el cicle”.

El proper sopar maridatge serà en uns mesos amb el restaurant Can March de Manacor, com sempre a la seu de la cervesera Brusca Brewpub, al moli del carrer de Ponent de Manacor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa