Balears Vadevi
Collir, trencar i salar olives verdes: Comença el cicle!

Arribam a la tardor i comença l’època de recol·lecció a l’olivar. A la vall de Sóller és tradició lligada a l’agricultura de subsistència de la comarca, on l’oli i les olives i els cítrics han estat els cultius clàssics en els quals s’ha sustentat durant segles l’economia. Ara es lluita perquè aquesta agricultura de muntanya, sobretot en el cas de l’olivar, no es perdi. Una de les maneres és donar a conèixer com s’aconsegueix el fruit i que se’n fa. Avui parlam d‘olives verdes de taula, de les trencades que són les més típiques de Mallorca, preparades amb una recepta que passa de generació en generació, segons el gust de cada casa. Com que avui dia no sempre aquesta transmissió està garantida, sorgeixen iniciatives per recuperar la recepta i per mantenir la tradició ben viva. És el cas de la finca Es Seregalls, on fan uns “tallers” que serveixen perquè, en aquest cas el “salar i trencar olives”, no es perdi. Artesania gastronòmica, arrelada a la Serra de Tramuntana, on l’oliva i l’oli són emblemàtics.

“La flor de maig ha madurat i començarem amb l’oliva verda de taula”, explica Joana Dols, de la finca Es Seregalls. “Aquest procés es realitza a mà i directament de l’arbre amb les tradicionals taleques i escales de tres peus. Requereix una tècnica precisa que anomenem mullir amb el qual aconsegueixes collir el fruit de forma precisa i ràpida”.
“Per dissabte dia 5 d’octubre estem creant un grup on poder aprendre el procés complet i preparar pots d’oliva verda i trencada pel nostre rebost”. Com és habitual a Es Seregalls, “els materials i productes necessaris són de collita pròpia seguint el nostre compromís de sostenibilitat, amb el producte local i amb la tradició”.

Aquesta activitat tindrà una durada aproximada de dues hores. Després de la feina hi haurà un berenar amb productes elaborats a la finca. Per aquells que no coneguin Fornalutx és una manera atractiva de fer turisme i endinsar-se en els secrets d’una activitat tradicional que connecta el passat amb el futur de la gastronomia i la cultura mallorquina. Com altres vegades hi ha transport fins a la finca per a aquells que ho desitgin. Només cal apuntar-s’hi.

Collita amb els sitema tradicional a mà amb l’escala de tres peus i la taleca/Cedida

Una anyada més curta marcada per la mosca

Aquest no serà un any de gran esplet. Els arbres feren un esforç extraordinari l’any passat donant una collita mai vista. Enguany, en molts de casos, descansaran. Ho reconeixia dies enrere el president de la DO Oli de Mallorca, Joan Mayol: “No serà una anyada per recordar”, deia, amb les darreres previsions a la mà. I és que amb l’olivera no es poden fer projectes de créixer cada any per damunt de l’any anterior. “L’olivera és un arbre anyívol, explicava Mayol, i un any fa un gran esplet i el següent és magre i, s’ha de recordar, l’any passat va ser un any extraordinari”.

Si bé enguany el pagès no ha hagut de passar pena pel temps, sobretot a la vista que a les darreries de l’estiu ha plogut ni que fos el que feia falta per salvar el poc fruit que hi havia, sí que s’ha hagut d’arromangar de valent per mantenir aquest fruit en bones condicions: “Enguany ha estat un any terrible per la proliferació de mosca de l’oliva“, diu Joan Mayol, cosa que ha obligat als olivarers a un increment dels tractaments siguin ecològics, amb productes autoritzats, siguin els que fan agricultura tradicional, però tots han hagut de fer més feina”.

Més notícies
Les oliveres del Pla de Mallorca salvaran la collita, si no es desbarata en les setmanes que venen/Son Mesquidassa
Els oliers de Mallorca, a l’espera d’una collita més curta
Després d'un any extraordinari, quant a producció, els elaboradors s'esforcen enguany a salvar els números
'Es Seregalls' s'ha convertit en un indret on fer una autèntica immersió en el cultiu tradicional de l'olivera de muntanya/Es Seregalls
‘Es Seregalls’, model d’explotació de l’olivar de muntanya
La finca de Fornalutx es transforma en centre d'interpretació de la tradició olivarera de la Serra de Tramuntana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa