Balears Vadevi
Comença la campanya de recollida d’ametlles a Mallorca, a 3,5 euros el quilo

Aquesta setmana s’ha iniciat la campanya de recollida de l’ametlla de Mallorca. La previsió per aquesta collita que fa el Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca és que es produeixi un augment d’un 25%, respecte la de l’any passat. Cal recordar que el 2021 se varen produir grans gelades que n’afectaren la producció. Finalment la producció d’ametlla IGP al 2021 va ser de 870 tones d’ametlla amb clovella.

El problema, un any més, és el preu. Enguany se situa a 3,5 euros el quilo, molt baix per un sector que cada any tem més per la seva supervivència. Els costos de producció posen contra les cordes els productors, que lluiten contra l’ametlla que vé de fora. És difícil competir en quantitat i preu amb grans productors de la Península i fins i tot de Califòrnia. Des del sector avisen que per posar remei a aquesta situació m’hauria de sortir del que es coneix com “preu de llonja”, on els illencs tenen difícil ser competitius davant el que ofereixen altres zones productores.

“Ens queda molt camí per recórrer. Especialmentsi volem incrementar el valor de la IGP Ametlla de Mallorca de cara al consumidor d’ametlla. És important que es conegui la repercussió que té per al sector, per al paisatge i per a la sostenibilitat econòmica i mediambiental de la nostra illa”, explica Antoni Bonafé, president de la IGP Ametlla de Mallorca

L’ametlla ha petit les altes temperatures i la sequera i continua sota l’amenaça de la xylella/Cedida

Actualment al segell IGP Ametlla de Mallorca hi ha adscrites 4.000 hectàrees pertanyents a 270 explotacions d’ametllers. A més, es troben registrades onze empreses processadores que emmagatzemen, trossegen, repel·len, torren i envasen Ametlla de Mallorca amb el segell IGP.

Segons les dades del Consel Regulador, de les 870 tones recollides l’any passat, es van obtenir 215 tones d’ametlla pelada. Tota la producció va anar al mercat local on es veneren 15 tones d’ametlla crua i una tona d’ametlla torrada.

El sector de l’ametlla es troba en transformació. El darrer cop l’ha infligit la plaga de la xylella, que ha fet molt de mal sobre tot a les plantacions més velles i de secà, on l’afectació ha estat més forta. Per això la conselleria ha posat en marxa un Pla de Reestructuració del sector de la fruita seca, amb el qual a més de recerca es pretén la renovació de les plantacions.

Fins ara s’han replantat 300 hectàrees d’ametller, bàsicament de les varietats Marta i Vario, segons sembla més resistents a la xylella. La major transformació, però s’està produint amb la substitució d’ametllers per garrovers, que no pateixen la malaltia i que, ara per ara, està donant més rendiment econòmic. Enguany, la garrova té un preu de mercat d’1,55 euros. Així s’han plantat 1.000 hectàrees noves de garrover.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa