Balears Vadevi
Comença la collita de l’ametlla amb una anyada marcada per la incertesa

Als ametllerars de Mallorca la collita ja és a punt. Les varietats més primerenques, com la marta, ja estan collidores i comença la feina d’espolsar els ametllers per veure com serà aquesta anyada. A mà o de forma mecanitzada. De moment ha estat un any complicat pels pagesos que s’hi dediquen. L’ombra de l’amenaça de la xylella continua planant sobre aquest cultiu, el més afectat per aquesta malaltia de tots aquells allà on hi pega. Però és que les brusquines de primeries de la primavera varen donar pas a un seguit de fongs i malalties provocades per aquella humitat que ha obligat els pagesos a aplicar tractaments fitosanitaris per salvar la campanya. A pesar de tots aquests maldecaps, els productors confien que enguany el resultat sigui més bo que l’any passat. Sobretot si parlam de preu, que de rendiment encara s’ha de veure. I és que enguany el quilo d’ametlla ja és superior al de l’any passat. El preu de sortida per l’ametlla IGP, és de 5 euros per quilo de bessó i encara es pot apujar, quan l’any passat va ser de 4,15 euros. Una bona notícia que ara s’haurà de veure millorada si el rendiment del fruit és bo.

A partir d’aquí s’hauran de fer els comptes, que sempre tenen la seva cara B. “Enguany no ha estat un any fàcil”, adverteix Miquel Riera, productor i president del Consell Regulador de la IGP Ametlla de Mallorca. “Hem hagut de fer un esforç important per sanejar les plantacions de les malalties que ens han atacat arran de la pluja que va caure a les primeries de la primavera i que han obligat a invertir en productes fitosanitaris que, per cert, han apujat de preu. I ens preocupa que el mal que l’arbre ha patit enguany ens condicioni l’anyada del 2026. Haurem de preparar bé l’arbre perquè la floració de l’any que ve sigui bona, i això depèn molt de l’estat de la fulla, enguany“.

L’ametller ha hagut de menester molta d’ajuda enguany per lluitar contra les malalties derivades de la humitat/APAEMA

I aquest no és l’únic cas de pujada de preu per què ha passat amb tots els costos de producció. Per això, ara és tan important veure el rendiment que donarà l’ametlla d’aquest any. Cada una de les varietats adscrites: Marta, Vario, Marinada, tenen un rendiment diferent i cada finca és un cas singular, remata Riera. “Entre altres factors s’ha de tenir en compte si són arbres vells o joves, si ha plogut poc o molt, que enguany la pluja ha anat per redols, i si l’ametllerar ha estat molt afectat de xylella”, diu Miquel Gual, president de la Cooperativa Camp Mallorquí. “Ara haurem de collir l’ametlla i obrir-la per veure com ve el bessó, que l’exterior d’aquest fruit no vol dir res, que a vegades en obrir la closca, pot ser sec el bessó!”

Per tant, a l’espera de fer la prova de rendiment confien que el resultat sigui bo per confirmar una bona campanya: “Si el bessó és sa i bo, i està per damunt dels 300 grams, estarem contents, si està per baix, serà dolent. El 2024, el rendiment es va situar 328 grams de bessó per quilo de closca, ara veurem…”

La importància dels pol·linitzadors

La incertesa és una característica de la vida del pagès, que no pot aventurar mai com serà l’anyada sempre pendent dels factors incontrolables sobretot del temps. Però els estudis i els avanços en la recerca sempre estan del costat del pagès i així ho confirma Miquel Riera: “Hem vist que si forçam la pol·linització dels arbres, que d’entrada són autofèrtils, amb la col·laboració d’abelles mel·líferes i altres insectes pol·linitzadors, el resultat pot ser una campanya amb un 30% més de producció”.

El productors d’ametlla ecològica tenen uns costos de producció més elevats que els que fan ametlla convencional, segons han constatat en una reunió que han fet a Consell/APAEMA

Els productors en ecològic demanen que el preu compensi

Dins la família extensa de productors d’ametlla hi ha un percentatge petit, però significatiu que fan el cultiu en ecològic. Això implica que els costos de producció són més alts. Jordi Ortiz, tècnic d’APAEMA, explica que “els pagesos ecològics han de fer servir productes més respectuosos, tant per adobar la terra com per protegir els cultius de les plagues i malalties que es presenten i això obliga a aplicar-los amb més freqüència que els productes convencionals, ja que no són tan “agressius”. Per tant, el cost de producció és major que en l’agricultura convencional. I enguany, com s’ha vist, els maldecaps per malalties i plagues han vengut arran de la humitat provocada per les pluges de primavera. “Hem tengut moltes malalties, enguany. Sobretot el cribat de l’ametller (Stigmina carpophilai )també el moscard verd a les plantacions més joves i la xylella, a les més velles. També ha pegat el tigre de l’ametller…”, lamenta Crespí.

Aquests dies, s’ha fet una reunió a la finca de Consell de Toni Sans, un productor que en sap d’això d’ametllers en ecològic, per avaluar la situació abans que comenci la collita, aquesta setmana, amb les varietats més primerenques com al Marta. I és que el que ara preocupa és el preu del bessó: “Enguany, assenyala el tècnic d’APAEMA, la diferència entre el preu de l’ametlla IGP convencional i l’ecològic és just de 30 cèntims i això no compensa per res. Altres anys si la convencional es pagava a 5 cèntims i l’ecològica fregava els set, ja valia la pena. Això que passa ara desmotiva al pagès per fer cultiu en ecològic”. Per això, des d’APAEMA demanen que el preu de l’ametlla ecològica sigui més alt confiats que el mercat respondrà.

Difusió del patrimoni rural a Raixa

Departament de Medi Ambient, Medi Rural i Esports del Consell de Mallorca ha presentat el cicle de tallers de l’estiu 2025 a Raixa, que enguany estarà dedicat a l’ametlla, un dels cultius tradicionals de la finca pública. Sota el títol Estiu a Raixa, el programa ofereix tres tallers gratuïts de dues hores amb l’objectiu d’apropar als participants els valors naturals i culturals d’aquest emblemàtic espai, reconegut des del 2021 com a part de l’Itinerari Cultural Europeu de Jardins Històrics. Els tallers es duran a terme al setembre. Els dies 3 i 4 se celebrarà el de gelat d’ametlla casolà, que ensenyarà a elaborar aquestes postres tradicional mallorquí amb ingredients frescos i de qualitat. El dia 10 tindrà lloc el taller d’ametlles garapinyades, on els assistents podran aprendre la recepta i endur-se a casa la seva pròpia creació.

Aquesta iniciativa forma part del programa anual Dels camps de Raixa a casa, dedicat a difondre el coneixement dels jardins i els cultius tradicionals de la finca, com els oliverars i els cítrics. Les inscripcions s’obriran el 20 d’agost.

Més notícies
Toni Bonafé: 'Volem que el segell de la nostra ametlla sigui molt més conegut i reconeixible per a tota la gent que va a comprar”/IGP Ametlla de Mallorca
‘Ametlla de Mallorca’: Nova imatge per potenciar la presència en el mercat
Adopta un logo més bo d'identificar inspirat en el producte i l'essència del territori
La gran majoria de les varietats d'ametlla de Mallorca tenen un estàndard de qualitat nutricional per damunt la mitjana de les altres varietats del món /Cooperatives Agroalimentàries
Ametlla de Mallorca: Superaliment saludable i superproducte gastronòmic
La IGP Ametlla de Mallorca vol estendre el missatge de l'elevada qualitat del producte amb aquesta marca reconeguda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa