Balears Vadevi
Comença la verema a la DO Binissalem en un any molt marcat per la climatologia

La regió vitivinícola de la DO Binissalem ha viscut una primavera freda. L’abril va ésser sec i amb una anomalia tèrmica de ‐0,6ºC. El maig, humit amb una anomalia de temperatura de ‐0.1ºC. La primera meitat de juny va esser càlida. L’estiu començava amb una segona meitat de juny considerada freda i al juliol es van registrar alguns dies de temperatures molt elevades, però que no es perllongaven en el temps i no es va produir cap onada de calor. L’agost ha començat amb temperatures moderades.

Aquestes condicions meteorològiques feien preveure un retard en l’inici de la verema, però la calabruixada del passat dissabte 30 de juliol, ha canviat els plans. El calabruix i el vent van afectar als municipis de Santa Maria, Consell, Binissalem i la zona de Biniali, de forma desigual a la vinyes i dins la mateixa vinya.

Les ferides provocades per la pedra als grans de raïm, es van tractar ràpidament amb cicatritzants, per evitar que el raïm es podrís i afectés a altres raïms intactes, però es calculen uns efectes negatius sobre la producció. Els directes, que oscil∙len entre un 5 i un 20%, i els indirectes, per podridura dels raïms, que no es podran valorar fins que hagi acabat la campanya. I a tot això, no es pot oblidar la gelada que va afectar les plantes durant el passat mes d’abril, moment en què les varietats més primerenques ja havien tret la flor, que també va afectar negativament la producció de raïm.

I ja als inicis de la verema, ens ha vingut la primera onada de calor, on s’han enregistrat temperatures que en algun cas ha superat els 40ºC i que s’ha perllongat durant quasi una setmana.

Tot plegat ha marcat l’inici de la verema del 2021 als cellers de la DO Binissalem, que comença aquesta setmana als cellers Bodega Biniagual i Bodega Santa Catarina, i que en els propers dies seguiran altres cellers com Bodegas José L. Ferrer, Vins Nadal i Can Ramis amb les varietats més primerenques, Giró ros, Chardonnay i Moscatell. La resta de cellers s’aniran afegint progressivament en funció del grau de maduració de les diferents varietats de raïm i que seguiran veremant fins entrat el mes d’octubre.

La tipologia de sòls de la comarca de la DO Binissalem, amb gran quantitat de elements gruixats, permeten un bon drenatge i, juntament, amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar els efectes provocats per les condicions meteorològiques. Cal destacar que les varietats locals, generalment, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les que estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem.

Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini aquest raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental. Així, un any més, es preveu una menor producció de raïm i per tant un menor volum d’elaboració de vi, fet que incidirà sobre les existències de vi als cellers, encara elevades degut als efectes de la Covid‐19 sobre la comercialització.

Val a dir que en aquests últims mesos hi ha hagut una recuperació en les vendes, que s’ha començat a percebre a a la primavera i que s’ha mantingut a l’estiu del 2021 per l’activitat del sector de l’Hosteleria i restauració, així com per les visites d’enoturisme als cellers.

Seguirem informant al llarg de la campanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa