Balears Vadevi
La comercialització de Sobrassada de Mallorca augmenta un 4%

Les marques de productes de qualitat de les Illes Balears estan d’enhorabona perquè estan recuperant, si no superant, les xifres de comercialització d’abans de la pandèmia. Un cas clar és el de la Sobrassada de Mallorca. Durant l’any 2022 la Indicació Geogràfica Protegida Sobrassada de Mallorca comercialitzà 2.116 tones de sobrassada, xifra que representa un augment d’un 3,9 % respecte de l’any anterior. Les dades de producció són, en detall, 2.051 tones de Sobrassada de Mallorca i 135 tones de Sobrassada de Mallorca de Porc Negre.

En l’actualitat hi ha 17 elaboradors inscrits al Consell Regulador de la IGP Sobrassada de Mallorca, nou dels quals també elaboren aquest embotit a partir de carn de la raça autòctona de porc negre. Pel que fa als mercats de comercialització; 720 tones es comercialitzaren a les Illes Balears i 1.338 tones a la resta d’Espanya. Val a dir, que el 2,7% del producte comercialitzat es destinà al mercat exterior. El president del Consell Regulador de la IGP Sobrassada de Mallorca, Andreu Palou reconeix que “estam satisfets de l’increment del 5% respecte de l’any passat. Passats 4 anys des de l’inici de la pandèmia, les xifres de comercialització de Sobrassada de Mallorca IGP han arribat a les que teníem l’any 2019. Ens ha costat tres anys recuperar la normalitat”.

Per altre costat, aquest sector està experimentat un procés de concentració, com està passant a molts d’altres sectors de la producció agroalimentària, ja que el cost dels anys de la pandèmia s’ha fet notar en els comptes de resultats de les empreses, i algunes d’elles no han sobreviscut o han estat absorbides per altres. Així ho reconeix Palou: “Estam experimentant una disminució del nombre d’elaboradors, érem 17 i probablement passarem aviat a 14-15, a causa d’una certa reestructuració en el sector, tot i que es manté l’increment global d’elaboració i comercialització de Sobrassada de Mallorca”.

xxx
La IGP vetlla per la qualitat de la sobrassada que es comercialitza amb aquest distintiu per evitar el frau alimentari/Consell Regulador

Temor davant el retrocés en la venda de sobrassada de porc negre

Capítol a part és la Sobrassada de Mallorca de Porc Negre, que és preocupant, ja que ha experimentat una pèrdua de comercialització del 13%, respecte de l’any passat, a causa de la pujada dels costos de producció que no s’ha pogut repercutir del tot en el valor de comercialització i que ha superat la capacitat del mercat d’absorbir el canvi. “Ara veiem la conseqüència de què en l’exercici anterior es destinaren menys animals a l’elaboració de sobrassada de porc negre i encara poden baixar més, de cara a l’any vinent, fins que s’assoleixi el nou equilibri amb el mercat. S’haurà d’ajudar als productors, ramaders, criadors i elaboradors de sobrassada de Mallorca de Porc Negre. Seria interessant promoure estudis per a optimitzar les condicions de producció en el camp i d’elaboració d’aquest producte de la màxima qualitat”, demana el president Palou.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa