Balears Vadevi
Confiscada una partida de fruita dessecada de la Xina, mal etiquetada

El Servei de Control i Qualitat Agroalimentària, que depèn de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, ha intervingut, a un supermercat de Palma, una partida de fruita dessecada provinent de la Xina per no indicar en l’etiquetatge dos conservants, un dels quals pot provocar al·lèrgia. Concretament, la normativa detalla que els al·lèrgens han d’aparèixer a la llista d’aliments de l’envàs i de manera destacada. 

En aquest sentit, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha explicat que «aquests controls de productes de països tercers es fan a petició del sector i tenen com a objectiu principal evitar la competència deslleial cap als operadors agroalimentaris locals». A més, ha afegit Llabrés, «el fet de no indicar els conservants a la llista d’ingredients suposa un frau cap als consumidors». D’altra banda, «en aquest cas concret, el producte suposava un risc per a la salut de les persones, ja que en alguns casos podia provocar al·lèrgia, i aquest és un altre dels motius pels quals, des de la Direcció General s’ha intervingut la mercaderia». 

Llabrés: “aquests controls de productes de països tercers es fan a petició del sector i tenen com a objectiu principal evitar la competència deslleial cap als operadors agroalimentaris locals”/CAIB

Gínjols per dàtils?

Durant la inspecció realitzada la setmana passada, es va detectar que la denominació del producte era incorrecta, ja que es comercialitzava amb el nom de dátil dulce, però l’aliment no contenia aquest fruit, i l’ingredient primari eren els gínjols. Igualment, a les etiquetes es destacava la presència de mel, però no s’indicava a la llista d’ingredients. 

És la segona intervenció en 15 dies realitzada pel Servei de Control i Qualitat Agroalimentària de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi natural del Govern Balear. Cal recordar que ja va intervenir a principis del mes de juliol en un restaurant de Menorca de 114 bòtils de vi per un presumpte frau en el seu etiquetatge. L’establiment, ubicat al centre de Maó segons ha pogut saber Balears Vadevi, comercialitzava un vi embotellat a la Península amb etiquetes que feien referència a Menorca, tot i no estar emparades per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Vi de la Terra Illa de Menorca. Durant la inspecció realitzada arran d’una denúncia del Consell Insular de Menorca, els tècnics van poder comprovar que els bòtils no duien ni el segell ni el número oficial de control de la IGP. D’altra banda, també es va poder confirmar com les etiquetes feien referència a Denominacions d’Origen de la Península, com a DO Rioja i DO Alella, la qual cosa demostra que es tracta d’un vi elaborat i embotellat fora de l’illa. En aquest sentit, l’establiment les encarregava a un celler de fora de l’Arxipèlag que li embotellés el vi.

El Govern recorda, una vegada més, que els incompliments de la normativa vigent poden suposar sancions administratives. En el cas de les infraccions greus, les sancions van des dels 3.000 euros fins als 60.000. 

Més notícies
Les herbes eivissenques estan protegides per la figura de la IGP que regula la seva producció i comercialització/GOIB
Immobilitzats per frau 138 litres de licor venut com ‘herbes eivissenques’
Envasats i etiquetats de forma fraudulenta amb la denominació protegida, eren venudes al Regne Unit
Els bòtils intervinguts | Cedida
Intervenen bòtils de vi peninsular que un restaurant venia com a menorquí
Inspecció ha acudit a l'establiment arran d'una denúncia i ha comprovat que no duien el segell ni el número oficial de control oficial de la IGP

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa