Balears Vadevi
El Congrés de la SEAE posa Mallorca en el mapa de l’Agricultura Eco

Aquests darrers dies d’abril s’ha fet a Palma, al Campus de l’UIB, el Congrés Internacional la Societat Estatal de l’Agricultura Ecològica (SEAE), una trobada que ha servit per posar Mallorca, i les Illes Balears, en el mapa de l’agricultura ecològica del món. Des de l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica de Mallorca, APAEMA, implicats directament amb els organitzadors del congrés, ho han valorat molt positivament; com una gran oportunitat que han aprofitat tan com han pogut a nivel de coneixements i de contactes.

“Estam molt contents que el Congrés es fes aquí”, diu Nofre Fullana, director tècnic d’APAEMA, “per què és la trobada de referencia d’investigadors i de tècnics  que se dediquen a l’agricultura ecològica i a l’agroecologia. Va permetre donar a conèixer  prop de 200 recerques  que s’han fet els darrers anys i tenir-ho aquí, ha dit,  i poder conèixer totes les ponències va servir per veure el que s’està fent, les innovacions, els progresos, en aquestes matèries i per recordar-nos  i trobar nous arguments  de perquè hem de fer aquest tipus d’agricultura i ramaderia a les nostres Illes”.

“També va servir”, afegeix, per corroborar que a les Illes s’està fent molt bona feina des de les associacions de productors ecològics. Mos ho varen dir, de forma insistent, molta de gent que venia de fora , que varen quedar alabats dels projectes i les estructures  que tenim i que no existeixen a altres comunitats autònomes”.

EL mapa il·lustra la distribució de l’agricultura ecològica a Mallorca/Cedida

I, finalment,  la incidencia política que va permetre poder tenir al congrés  representants de la conselleria d’Agricultura i també per que varem poder parlar amb alts càrrecs del govern de l’Estat, com ara el director general d’Indústria Alimentària i la directora de l’Agència Estatal de Seguretat Alimentària, als quals varem poder plantejar les necessitats que tenim i que impliquen les seves competències”.

“Encara estam paint tots els aprenentatges i afectes que ens enduim. Les conclusions, tot i conegudes, no està de menys recordar-les”, diu. “Davant els múltiples reptes de futur als quals ens afrontam i l’emergència climàtica que vivim, l’agroecologia, entesa com a ciència, conjunt de tècniques i moviment social transformador que impugna el paradigma actual serà l’eina que ens durà la sobirania alimentària. Seguim, amb més força que mai”.

A pesar que el territori és lògicament limitat, pel fet insular, la consellera Mae de la Concha, que va participar a la mesa de diàleg per a la transició agroecològica ‘El paper de la producció ecològica a l’Estratègia de la Granja a la Mesa’, va afirmar que “el model agrari de les Balears facilita la transformació a ecològic”. La consellera d’Agricultura del Govern Balear destacava que s’han «d’aprofitar els avantatges que tenim com a comunitat autònoma: tenim molta consciència mediambiental, amb un model de finques familiars i petites, molt diversificades» i això facilita la conversió. La consellera ha recordat la inclusió dels aliments ecològics, un mínim del 16%, als plecs de contractació de la compra alimentària feta des de l’administració pública.

La consellera Mae de la Concha durant la seva intervenció al Congrés /CAIB

Ha afegit que l’agricultura ecològica a les Balears «creix cada any, en hectàrees de cultius, en incorporació de joves i dones, molt professional i amb molt de futur». En aquest sentit, ha explicat que hi ha dues maneres d’ampliar la producció. D’una banda, ha dit, «posar terra a l’abast de la gent jove i la PAC oferirà avantatges extraordinaris als joves i a les dones que s’incorporin». També s’ha referit a eines com el banc de terres o el Parc Agrari de Palma. I d’altra banda, aconseguir la reconversió dels cultius convencionals a ecològic. Actualment, un 16,4% de la superfície agrària útil (SAU) està cultivada en ecològic a les Illes Balears.

A més, i com detall significatiu, durant la jornada també s’ha anunciat l’adhesió de la Societat Estatal de l’Agricultura Ecològica (SEAE) al Parc Agrari de Palma. El passat 23 de febrer, el Govern i la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, l’ajuntament de Palma, el sector agrari i la UIB varen signar el protocol de creació del parc agrari de Palma. L’objectiu és convertir la zona rústica de Palma en espai de referència de l’agricultura per recuperar i augmentar l’activitat agrària a la ciutat, protegir les zones agrícoles i que el que s’hi produeixi contribueixi a la sobirania alimentària i reverteixi en benefici de la població. A la vegada és, també, una eina per a la lluita contra el canvi climàtic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa